Avatar uživatele
Dane

Jaké jsou podle Vás hlavní příčiny ekonomické neaktivity lidí?

Doplňuji:
Ekonomicky aktivní = zaměstnaní nebo nezaměstnaní, kteří si práci aktivně hledají.

Ekonomicky neaktivní = nezaměstnaní, kteří si práci aktivně nehledají.
(Příkladem může být odmítnutí vykonávání nedávno zrušené veřejné služby, kdy byl nezaměstnaný vyřazený z evidence ÚP a okolí ho vlastně začalo považovat za toho, komu se tzv. nechce dělat tedy ekonomicky neaktivního.)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Dane

Zajímavá 0 před 3572 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Z čeho usuzuješ, že jsou lidi ekonomicky neaktivní ? Pro ty kteří nemohou najít práci je značným problémem být ekonomicky aktivní.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
beer

Aktivně si práci nehledají jen ti, kteří dokáží aktivně zneužívat štědrého sociálního systému – tzv. nepřizpůsobiví. Právě v té štědrosti a nedokonalosti sociálních podpor vidím hlavní příčinu.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

děláš si legraci? Bejt lidstvo ekonomicky neaktivní, dávno by bylo na světě krásně romanticky, protože večer co večer bys seděla při svíčkách, jedla bys pouze místní produkty (vlastní chov, pěstování) upravené luxusně na přímém ohni, nosila bys pouze přírodní prádlo a koupala by ses u studny nebo v potoce, což je taky romantika a s největší pravděpodobností bys spala skoro pod širákem. Toulky přírodou, namísto výjezdů do shopping parků, by byly při ekonomické neaktivitě lidí samozřejmostí :o
Doplňuji:
..no a zatím co bys byla krásně fyzicky aktivní, tak bys si mohla rozdělávat oheň těmi ekonomicky aktivními penězi, aby ses to nemusela učit jinými způsoby, potřebnými k běžnému přežití v bezekonomickém systému světa, který nám maminka příroda už kdysi sama a komplexně vyrobila

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Já mám jinou definici ekonomické aktivity:
Ekonomicky aktivní jsou pouze zaměstnanci a OSVČ
(k oběma skupinám počítám i pracující/pod­nikající důchodce).
Ostatní skupiny obyvatel – děti, studenti, matky/rodiče na MD/RD,
osoby pečující o osoby vyžadující péči, nezaměstnaní
a nepracující důchodci žádnou ekonomickou aktivitu neprovozují.


Příčinu vidím ve vyjmenovaných příčinách
(povinná školní docházka, studium,
péče o děti, …, věk)
a v nedostatku pracovních příležitostí.

Doplňuji:

Zapomněla jsem zmínit maminky/rodiče, pracující i v době MD/RD,
nebo pečující osoby, které současně pracují (na zkrácený úvazek),
možností je víc.

Doufám, že je zřejmé, co jsem svou odpovědí mínila.

Upravil/a: ivzez

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Hlavní příčiny?Nemožnost sehnat zaměstnání od padesáti let výš.Jsem 20 měsíců nezaměstnaný a je mi 61 let.Před šedesátkou jsem byl propuštěn a kdykoli jdu hledat zaměstnání, tak první na co se ve firmách ptají je rok narození.Pak „Nezlobte se, ale my hledáme mladší.“ Jenže toto se mi stávalo už od padesáti let (byl jsem několikrát nezaměstnaný, ale nejméně po roce se mně podařilo sehnat zaměstnání).
A ještě v dnešní době firmy ani nemají zájem aby se člověk přijel představit.Na netu jsem našel hromadu zaměstnání, ale když jsem tam volal, že mohu ihned přijet na pohovor, tak jenom POŠLETE ŽIVOTOPIS.A když jsem ho poslal, tak ani nedali vědět, jak jsem dopadl.
Od nás z vesnice je paní na osobním ve firmě, kam jsem posílal též životopis a víte co mi řekla? LIDI OD PADESÁTI VÝŠ VYŘAZUJEME!!!!
A další věc.Jestliže vám nabídnou práci vzdálenou 50 a více km od místa bydliště a je za 10tisíc čistého, tak co myslíte, vyplatí se to?Kolik projedu a nebo když budu někde na ubytovně kolik dám za ni a kolik mně zbude?
Takže se pak nedivte, že lidi rezignují a jsou apatičtí ke všemu.
A mohu Vám říci, byl jsem několikrát nezaměstnaný a NIKDO mně nekontaktoval, abych šel dělat veřejně prospěšné práce (ale asi to bude tím, že bydlím na vesnici a tady není obecní úřad a ani práce).Nedivte se pak, že naše generace říká, ZLATÍ KOMUNISTI i když jsme na ně také nadávali.ALE NIKDY SE MNĚ NESTALO ABY MNĚ V NĚKTERÉ FABICE ODMÍTLI.Fabriky si dělníky mezi sebou přetahovaly a snažili se dělníkovi nabídnou sice ne více peněz, ale výhody v zaměstnání.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zerlinna

Ekonomicky neaktivní lidé se dělí na závislé a nezávislé. Závislé osoby jsou děti, studenti, důchodci. Tyto lidi živí rodiče či stát. Nezávislí mají vlastní zdroj obživy, proto nemusí chodit do zaměstnání. Mají přijmy z investic, které jim vydělávají peníze. Například: Někdo vyhraje nebo zdědí několik milionů, hledá investiční příležitosti. Naproti tomo jiný člověk má zkušenosti, vzdělání, dovednosti a dobrý podnikatelský plán, záměr. Tito dva se dohodnou a spolupracují. Ten první na to dá peníze, investici, ten druhý mu za to dá procenta ze zisku. Když to funguje jsou všichni spokojeni. Podnikatel může zaměstnávat lidi a investorovi to zhodnotí a vydělá peníze, aniž by musel mít zaměstnání. Když to nefunguje, investor o peníze přijde, či dokonce může mít dluhy. Investor si musí sám zaplatit zdravotní pojištění, spořit si na důchod a platit daně. Daně platí všichni, i nezaměstnaní, bezdomovci, stačí když si koupí rohlík. Součástí ceny je i daň DPH. Někteří investují v zahraničí, tak se stane že mohou danit dvakrát, v zahraničí a doma. Nutno se informovat zda daná země má smouvu o dvojím danění. Pokud ano daní se jednou a to v zemi, kde se peníze vydělaly. Dobré je když se peníze vydělají doma a doma se také utratí. Mnoho peněz odchází z ČR zahranice, kde se i utratí.

před 2697 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek