Avatar uživatele
Rokio

Které hříchy křesťanský Bůh nikdy neodpustí?

Vím, že neodpustitelným hříchem je například sebevražda z křesťanského hlediska. Znáte nějaké jiné příklady?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2525 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
luckykubrt

Nejen sebevraždu, ale dokonce i vraždu dokáže Bůh odpustit… pokud se toho člověk dopustí z neznalosti, případně v sebeobraně. Jinak je počítána jako smrtelný hřích. Ale co rozhodně Bůh Jehova neodpouští je rouhání se proti svatému duchu … jak učil Ježíš Kristus. 😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Bůh, časem (očistec) nebo za úplatu (odpustky), odpustí cokoli…
Neodpouštějí závistiví sousedi…
😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Bůh odpustí všechny hříchy, některé přímo, jiné s očistcem, jak je možné si přečíst.

"Hřích se vždy týká Boha (když hřešíme, vždy hřešíme proti Bohu), tak že vždy, když nějakým způsobem zhřešíme, potřebujeme Jeho odpuštění. Z toho důvodu potřebujeme znát Boží pohled na otázku odpuštění.

Domnívám se, že starozákonní verše nám toho mohou říci o principu odpuštění a neodpuštění velmi mnoho. Bůh o sobě říká, že je shovívavý a nesmírně milosrdný, a že že odpouští vinu (hřích) a přestupek. Ihned však dodává, že viníka nenechá bez trestu, dokonce že následky ponesou i další 3–4 generace. Na první pohled se může zdát, že si to odporuje, ale není tomu tak.

Ve verších vidíme Mojžíše, jak Bohu připomíná Jeho vlastní výroky o shovívavosti a ochotě odpustit hříchy a přestupky. Poté Mojžíš Boha prosí, aby lidu jeho hříchy odpustil. A Bůh vlastně Mojžíšovi říká: protože mne o to prosíš, odpouštím jim. Z toho můžeme pochopit jeden z důležitých principů odpuštění:

„Pokud chceme, aby nám Bůh hříchy odpustil, musíme Jej o to poprosit!“

Ale co má tedy znamenat ta druhá polovina verše: „ale viníka nenechá bez trestu, vinu otců stíhá na synech do třetího i čtvrtého pokolení“?

Domnívám se, že je to tak, že pokud Bohu svůj hřích nepřiznáme, a nepoprosíme Jej o odpuštění, zůstáváme „vinni“, s důsledky popsanými ve výše uvedeném verši. Pokud Bohu svůj hřích přiznáme, a poprosíme Jej o odpuštění, On nám odpustí, a my přestáváme být viníky (a tak pro nás přestává platit ona druhá část verše o stíhání viny až do čtvrtého pokolení).

Pokud hřešíme s úmyslem ublížit, budeme za to souzeni.
h nabízí své odpuštění – pokud k Němu voláme a prosíme Jej o to."

LIbor Diviš
http://www.obo­hu.cz/biblicke-rozbory/odpusteni-a-neodpusteni

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Neodpouští žádný hřích z desatera. Nevím zda to neni u něj stejně jako v životě, že některým je odpuštěno všechno a jiní za vše draze zaplatí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Za 5× zdrávas a 10× otčenáš ti odpustí i kdejaký vesnický kněz cokoliv. Dnes je to zdarma, kdysi se prodávaly odpustky. Sebevraždu není třeba řešit, byla by to tvoje svobodná volba a žádný bůh do toho nemá co kecat. Co ti odpustí kněz, neodpustí ti soudy pozemské (aspoň by neměly).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Jediný hřích, který podle Bible, Bůh neodpouští je hřích (rouhání) proti Duchu Svatému. Všechny ostatní hříchy, které jsou tu jmenovány, jsou sice smrtelné, ale po pokání odpustitelné.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Nuk nuk

Gecco, Bůh žádnou „úplatu“ v podobě odpustků nepožaduje, v Bibli o nich není ani tečka a očistec je také teologicky dost sporný. Byť samozřejmě katolíci na těchto dvou věcech hodně lpí.

před 2524 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek