Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Možnost instalace nových programů pro Windows bez zápisu do registru

Asi po roce jsem si přeinstalovával Windows XP Home, protože jsem měl registr velký asi jako Manhattan.
Zazálohoval jsem si adresář /Program Files s tím, že se pokusím programy v něm uložené vyzkoušet ohledně jejich schopnosti se spustit bez řádné instalace. Podle mého odhadu v následně provedeném testu z nich obstálo cca 75 %.

Kromě toho používám již od přírody uzpůsobené programy tohoto typu, zvané "Portable".

Chtěl bych se proto z hlediska svého lamího uvažování zeptat, zda uvedené aplikace mají nějaké problémy při svém provozu, tj. jestli nejsou pomalejší, nežerou více paměti a apod., zkrátka, zda jim zápis v registru nějak neschází ke štěstí.

Pak by stálo za zváženou si většinu nových aplikací buď jenom rozzipovat (pokud je instalační program založen na samorozbalování) a překopírovat, případně je nainstalovat na virtuálním stroji a pak zase jenom přetáhnout adresář, případně knihovny z /Windows/System32 do svého PC.

Předmět Autor Datum
Za prvé, registr má dvě části, uživatelský a systémový. Pokud aplikace fungují, zjevně jim nic ke št…
Vladimir 21.01.2008 14:58
Vladimir
ha! píšeš rychleji! :-D
touchwood 21.01.2008 15:01
touchwood
Možná jsem paranoik, ale po té přeinstalaci, co se mi registr zmenšil cca o 1/3, je počítač značně r…
Paullus 21.01.2008 15:30
Paullus
to jde spíše na konto defragmentovaného FS a menšímu počtu běžících tasků.. ;-)
touchwood 21.01.2008 19:05
touchwood
to jde spíše na konto defragmentovaného FS a menšímu počtu běžících tasků. To určitě ne. I dříve js…
Paullus 21.01.2008 21:03
Paullus
ony si totiž tyto tvé "portable" programy (tj. těch 75%) ty zápisy v registry vytvoří při prvním spu…
touchwood 21.01.2008 15:00
touchwood
touchi, nejsem tak zcela přesvědčen o tvém tvrzení. V práci mám totálně zablokovaný komp, ale když p… poslední
Fuente 22.01.2008 21:33
Fuente
Zdar tvému konání. Jak vidno, nejsem sám v oblibě portable programů pro desktop. Hodí se to dosti ča…
orang-utang 22.01.2008 19:09
orang-utang

Za prvé, registr má dvě části, uživatelský a systémový. Pokud aplikace fungují, zjevně jim nic ke štěstí neschází, neexistující registrové hodnoty běžně hledají i korektně instalované aplikace. Pokud se chceš kochat tím co se děje s registrem, dá se použít utilita Regmon od Microsoftu.

Pak by stálo za zváženou si většinu nových aplikací buď jenom rozzipovat (pokud je instalační program založen na samorozbalování) a překopírovat, případně je nainstalovat na virtuálním stroji a pak zase jenom přetáhnout adresář, případně knihovny z /Windows/System32 do svého PC.

Osobně používám spoustu aplikací, které bez instalace nefungují ani omylem, takže to je individuální. Ne kopírovat aplikace z virtuálu na reál opravdu smysl nemá :), ty aplikace totiž fungují proto, že si při spuštění neexistující hodnoty registru samy obnoví.

A za druhé, prosím nebuď paranoidní ohledně velikosti registru, opravdu to v roce 2008 není až tak důležité. Vždyť taková kapacita jako Mark Russinovich potrvrdila že z hlediska výkonu je pár MB sem tam v dnešní době nedůležité a čističe registru jsou blbost (volně převyprávěno).

Hlídat si velikost registru mělo smysl, když měl registr 12 MB a operační systém k dispozici 32 MB RAM (řekněme doby NT 4.0), ale dnes? Registr tak 30-40MB a 1 GB RAM? Poměry se trochu změnily...

to jde spíše na konto defragmentovaného FS a menšímu počtu běžících tasků.

To určitě ne. I dříve jsem byl zavilým defragmentátorem a tasků mám stejný počet jako před dnem "I". Dokonce jsem si před novou instalací snapshotnul okno Process Exploreru, abych náhodou nezapomněl na nějaký svůj vychytaný prográmek na klávesnici a myš (a že jich mám)....

ony si totiž tyto tvé "portable" programy (tj. těch 75%) ty zápisy v registry vytvoří při prvním spuštění, tj. jako bys je nainstaloval (tak to alespoň ty slušné softy od slušných programátorů dělají). Jediné, co možná bude chybět, jsou "zbytné" záznamy a pak záznamy o instalaci.

Podle mě nula z nuly pojde a jsi tam kde jsi byl..

Problém "velkých registrů" je jen jeden - žerou RAM (při běhu Windows jsou celé v RAM) a pak je větší riziko chyby, když se do nich láduje kdeco.

Zdar tvému konání. Jak vidno, nejsem sám v oblibě portable programů pro desktop. Hodí se to dosti často, jen zkopčit složku na USB flash a mít stejné nastavení a např. záložky browseru ssebou.

Programy původně vytvořené jako portable nemám co se rychlosti týká s čím srovnávat, ale jsem s nimi spokojen, protože mi prostě fungují a mají i výše uvedenou výhodu.
Naproti tomu produkty Mozilla, tj. Firefox, Thunderbird a Sunbird je určitě lepší na domácím PC instalovat klasicky, protože jejich portable verze potřebují k běhu bez zápisu do registrů nadstavbu pro ukládání svých dat do složky programu a tím zabírají v RAM více místa než klasická instalace (o cca 30-50%). Dobře je to vidět v Process Exploreru. Taky portable VLC žere víc RAM než jeho klasická instalace. Tuhle nadstavbu mají většinou programy z portableapps.com, co startují přes podobné plovoucí okno. Na flashce jsou určitě dobré pro ochranu soukromí, ale na desktop je potřeba vybírat jen vhodné nenáročné programy.
Dále KMplayer je sice parádní na flashce jako portable, ale na PC doma mám v něm povolen zápis do registrů, protože jinak dlouho startuje.

Např. Adobe Reader jsem taky rozchodil ze zálohy Program files, ale potřeboval k tomu svoje data z "Data aplikací". Na PDF mám i Foxit Reader a Sumatru, ale jen Adobe ukazuje nejhezčí vykreslení písma.

Není třeba virtuálního stroje, většinou jde instaler rozbalit v Universal Extractor, přinejhorším rozběhnout instalaci, zkopírovat dočasně rozbalené soubory a Cancel. Už úplně v nejhorším normálně instalovat, zkopírovat složku z Program Files a odinstalovat program. Ale to je taková zoufalost, jakou jsem ještě nedělal. Většinou jde najít vhodnější portable program, nebo jiné řešení.
Není špatný RegCleaner 4.3 (v základu portable) na kontrolu a případné smazání nově vytvořených záznamů v registrech.

Tohle je jen můj privátní názor a nikomu ho nenutím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru