Avatar uživatele
skorpik2

Hypotéka na dům, jakou vybrat aby bylo i něco bokem?

Chci se zeptat. Tchán si chce vzít hypotéku na dům. Našetřené nemá nic takže 100%. Plat byl 50 000 Kč měsíčně, při změně firmy 30 000 Kč měsíčně, takže je teď ve zkušební době.
Výše ceny nemovitosti z inzerátu činí 4 360 000 Kč, chtěl by si si vzít 5 000 000 na vybavení, koupě automobilu a nechat nějaké peníze bokem kdyby náhodou. A tak se ptám, schválí tuto hypotéku někdo? Já tam budu bydlet také a pomáhat s hypotékou, můžu jim dodat můj plat 30 000 Kč čistého měsíčně, ale na hypotéku psaný být nechci. Doba splatnosti na 20 let. Já 25 let – Tchán 45 let. Děkuji
Doplňuji:
Doplňuji, má byt v osobním vlastnictví, kterým může ručit. Cena bytu kolem 1 000 000 Kč.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3279 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Hlada

Tchán by měl mít přísný zákaz jakékoli manipulace s penězi. Trpí finanční negramotností v pokročilém stádiu. Starého psa novým kouskům nenaučíš. Rozhodnutí neúčasnit se hypotéky je správné.
Doplňuji:
Neřešte jak hypotéku získat, ale jak s takovou zátěží žít! Při 2% úroku zbyde z výplaty sotva 5 tisíc, které stačí sotva na inkaso a telefon člověku, který utrácí 50 tis. měsíčně. Bude mít trvale do 65 let zaměstnání s hrubým platem nad 40 tisíc?

Upravil/a: Hlada

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
setapouch

Pro banku není problém půjčit víc, než kolik nemovitost stojí, záleží pouze na zajištění, na výši, kterou budete ručit. Můžete ručit další nemovitostí a tím se v součtu hodnot nemovitostí dostanete na hodnotu vyšší, než kolik potřebujete půjčit.

Stoprocentní hypotéky, pokud vím, už dnes moc bank nenabízí. A rozhodně zapomeň na to, že by banka půjčila víc než odhad.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
gecco

Ne – tak, jak jsi hypotéku ´nastavil´, je jasné, že je nesplatitelná – tohle snad ani nemohl ´soudnej´ člověk ´vymyslet´…
😉

  1. ve zkušební době nedostane nic
  2. ani s příjmem 50.000,– hrubého nedosáhne na 5 Mio na 20 let
  3. je nesmysl koupit z hypo (20 let) auto – to by splácel i odepsaný vrak
  4. při dozajištění tím bytem by šlo uvažovat o hypo 5 mio, ale musel by bance to navýšení rozumně zdůvodnit (rekonstrukce apod.) „auto a peníze bokem“ neprojdou

___
Osobně se domnívám, že o tomto ani snad nikdo nemůže uvažovat – ale pokud ano, rozhodně se toho neúčastni.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ReHu

Souhlas. Tvůj tchán je finančně totálně mimo.
Být vámi, obejdu pár bank a nechám si zpracovat nabídky. Pak je porovnejte.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jana5678

Já jsem se také nedávno rozhodla pro koupi domu s velkým pozemkem. Neměla jsem ale dostatek finančních prostředků, a proto jsem využila možnosti financování pomocí p2p půjčky investice, které jsem našla na internetových stránkách https://www.ju­lu.cz/investment-offer/. Nakonec mi tento způsob financování umožnil si splnit svůj dlouholetí sen. Všechno bylo vyřízené velice rychle a já si už teď zařizuji svůj nový dům.

Avatar uživatele
Michálek1245

Takhle… Ona hypotéka se málo kdy vybírá tak, aby vám pak něco zbylo. Od toho chodíte do práce. Ale mrkněte sem https://epujcka­.cz/clanek/vy­pocet-hypoteky/ a udělejte si hypotéka výpočet a sám uvidíte. Jinak samozřejmě ten výpočet vašeho příbuzného je fakt úplně mimo. Tohle by mu ale podle mě rozumná banka ani nikdy neschválila bez potřebného zajištění a pojištněí. 😉

Avatar uživatele
Jakub Tlapal

Z vlastní zkušenosti vím, že čím dřív si člověk vezme hypotéku, tak tím líp. Vlastní bydlení je vlastní bydlení. Ideální zafixovat na co nejdelší dobu, ať máte klid. Já jsem řešil refinancování hypotéky vloni přes https://finuan­ce.eu/ a měl jsem to za 5 minut 12, než se začaly zvedat úroky. Teď mám na 5 let klid a může se dít co chce.

Nový příspěvek