Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak otestovat hard disk

Počítač: Win XP Home SP2, ASUS A8V Deluxe (Socket 939), Athlon 64 3000+, RAM 2GB, 2x SATA disky Samsung, 1x ATA Seagate Barracuda. Sestava je stará asi dva roky.
Já: POUZE UŽIVATEL (mluvte se mnou jako se středně velkým počítačovým blbem)

Před časem mi Windows odepřely přístup do několika složek (o tom viz http://pc.poradna.net/question/view/80499-odepreny- pristup-do-slozek-v-dusledku-kolapsu)
Teď jsem jednou narazil už i na modrou obrazovku, a i když počítač funguje normálně, mám pocit, že se někde něco hroutí. Modrým obrazovkám jsem dávno odvykl.

1. krok:
věci jako defrag, kontrola povrchu disku z windows, projel jsem AdAware, antivirus atd. - žádná chyba

2. krok:
Testy, které mi radil Fuente:
MemTest86+ (2 průchody, žádná chyba)
GoldMemory (1 průchod, žádná chyba)
Z toho vyvozuju, že paměť je snad v pořádku.

3. krok - disk:
Disk je cca 2 roky starý Samsung SpinPoint SP0812C (80 GB), SATA, rozdělený na dvě logické jednotky po 40 GB, systém je na jedné z nich. Nástroje na testování ve Windows (HD Tune, HDD Health) na něm nenašly chybu. Zkusil jsem ho testovat nástrojem od SeaTools, ale nepovedlo se (Abnormal Program Termination: Illegal Instruction). Přičítám to tomu, že nejde o Seagate. Na webu Samsungu se doporučují dva nástroje: buďto jejich aplikace HUTIL, ale ta se spouští z diskety v DOSu, a tam se neumím při Windows XP dostat (umím jen "Nouzový režim se systémem MS-DOS", ale tam HUTIL nevidí žádné mastery ani slavy, přičítám tomu, že je ve Windows), nebo Data Advisor (dataadvisor). Ten ale taky skončil na "Abnormal Program Termination: Illegal Instruction", ještě než začal.

DOTAZY:
1/ Existuje nějaký další program, kterým bych mohl otestovat HDD a být si jist, že je v pořádku?
2/ Mám testovat ještě něco jiného?

VELKÉ DÍKY VŠEM.

Předmět Autor Datum
stáhni si www.ultimatebootcd.com a tam najdeš všechny nástroje na HDD testy (vč. toho HUTIL) předpři…
touchwood 01.01.2007 20:09
touchwood
Díky, už stahuju. Zdroj mě nenapadl. Je to 500 W, tichý, s pomalým větrákem obráceným dolů (to je je…
Tyfon 01.01.2007 22:38
Tyfon
Nepředbíhej událostem s výběrem zdroje, nejdřív otestuj ten disk.
host 01.01.2007 22:42
host
Stáhneš si utilitu HUTIL, při instalaci ti vytvoří bootovací disketu s diagnostickým programem. V bi…
host 01.01.2007 20:11
host
No jo, hutil_creator.exe vytvořil složku obsahující hutil.exe a hutil121.cfg. Tyto dva soubory jsem…
Tyfon 01.01.2007 22:44
Tyfon
Máš pravdu, myslel jsem, že si bootovací disketu vytvoří instalátor automaticky, ale on jenom rozbal…
host 01.01.2007 23:00
host
:-[ Tak už mám Ultimate Boot CD i bootovací disketu. S CD evidentně neumím zacházet, protože když j…
Tyfon 02.01.2007 00:11
Tyfon
Je to Ultimate Boot CD vypáleno jako obraz disku?
nononot 02.01.2007 08:58
nononot
Ano, jako ISO z Nera.
Tyfon 02.01.2007 09:08
Tyfon
Zkuste Drive Fitness Test od Hitachi. Ideálně si ho stáhněte ve formě CD image.
anarchist 02.01.2007 13:04
anarchist
Zkusil jsem, ale narážím na svou neschopnost. Test mi dá volbu ze čtyř možností (ovladačů, rozhraní…
Tyfon 02.01.2007 14:25
Tyfon
Co zkusit tu ZIPku odpojit?
MaSo 02.01.2007 15:03
MaSo
tu ZIPku odpoj, jejich ATAPI rozhraní je něco tak neuvěřitelně zpraseného, že se ani nedivím, že to…
touchwood 02.01.2007 19:26
touchwood
Aha, ten SATA je RAID řadič od Promise. Tak mě napadá, můžeš ten disk otestovat v jiném PC? Protože…
touchwood 02.01.2007 19:29
touchwood
Já mám taky tuchu, že to nepůjde, protože ten Raid je z mého uživatelského pohledu hrozně fórová věc…
Tyfon 02.01.2007 23:44
Tyfon
při hledání odpovědi na jinou otázku jsem našel tyhle programy: HDD-Health TestDisk_Download poslední
nononot 11.01.2007 08:54
nononot
Takže pro ty, kdo by měli v budoucnu tentýž problém a hledali tu řešení: Tohle byl softwarový problé…
Tyfon 11.01.2007 00:49
Tyfon

Díky, už stahuju. Zdroj mě nenapadl. Je to 500 W, tichý, s pomalým větrákem obráceným dolů (to je jediné co vím z hlavy). Abych zjistil značku, asi bych musel otevřít case, což v mém případě není úplně triviální. Máš nějakou doporučenou značku, pro případ, že bych ho měnil?

Stáhneš si utilitu HUTIL, při instalaci ti vytvoří bootovací disketu s diagnostickým programem. V biosu musíš mít nastaveno bootování z diskety, pak stačí restartovat s vloženou disketou a spustí se ten program.

Každopádně výrobce důrazně doporučuje před použitím utility zálohovat data - ale to je snad samozřejmé.

//edit: touchwoodovo řešení je elegantnější a univerzálnější.

No jo, hutil_creator.exe vytvořil složku obsahující hutil.exe a hutil121.cfg. Tyto dva soubory jsem nakopíroval na disketu, ovšem při rebootu není rozpoznána jako bootovací (non-system disk). Výrobce udává, že mám dát příkaz a:/hutil.exe, tomu rozumím, ovšem nejsem to schopen udělat jinak než z Windows. A to nefunguje. Mám pocit, že když má člověk Windows XP, tak se už ani nemůže dostat do DOSu před startem Windows, resp. já to neumím. Vím jen, jak se dostat do nastavení BIOSu nebo do nouzového režimu Windows.

Máš pravdu, myslel jsem, že si bootovací disketu vytvoří instalátor automaticky, ale on jenom rozbali ty dva soubory a disektu mu musíš připravit předem ty sám.

Ale není na tom nic těžkého - Tento počítač - Disketa (A) - Naformátovat - [x] Vytvořit spouštěcí disketu MS-DOS.

Mám pocit, že když má člověk Windows XP, tak se už ani nemůže dostat do DOSu před startem Windows

Samozřejmě, že se do DOSu dostaneš - záleží, z čeho nabootuješ.

:-[

Tak už mám Ultimate Boot CD i bootovací disketu. S CD evidentně neumím zacházet, protože když jsem se z něj pokusil spustit Hutil, nepovedlo se to (podrobného popisu vás zatím ušetřím). Z diskety to bylo jednodušší, ale Hutil neuviděl mé SATA disky. Spatřil jen můj jediný IDE disk (Seagate) v kolonce LEGACY, zatímco v kolonce VIA SATA nebylo nic (None.)

1. Buď dělám něco špatně, nebo
2. mě napadá zda tato utilita není pro IDE disky, protože můj disk má na konci svého označení písmeno C (SP0812C), zatímco v seznamu disků, pro které je Hutil určen, je nejblíže pouze SP0812N. Typové označení SP0812C jsem v seznamu nenašel nikde.
3. Nebo je problém v tom konkrétním SATA rozhraní ((zřejmě se jmenuje WinXP Promise SATA378 (tm) IDE Controller), přes které Hutil nevidí.

Mám použít některý jiný testovací program z nabídky Ultimate Boot CD, a který?

Zkusil jsem, ale narážím na svou neschopnost. Test mi dá volbu ze čtyř možností (ovladačů, rozhraní nebo co), z nichž první je Adaptec. Ten zvolím (protože ty další jména mi neříkají už vůbec nic) a test se rozběhne (detekce disků), ale pak zamrzne na IDE Secondary Slave, co podle všeho bude ZIP mechanika (je to dnes už vykopávka, já vím). Tím končím. Co mám dělat?

Aha, ten SATA je RAID řadič od Promise. Tak mě napadá, můžeš ten disk otestovat v jiném PC? Protože se nedomnívám, že to půjde otestovat na tomto řadiči.

Pokud tvůj disk není na seznamu podporovaných disků, nejspíše jsi nestáhl správnou/aktuální verzi, a i kdyby ten disk viděla, bylo by velmi nejisté, zda výsledky odpovídají reálnému stavu disku.

Já mám taky tuchu, že to nepůjde, protože ten Raid je z mého uživatelského pohledu hrozně fórová věc (to se týká vzpomínek na to, kdy jsem sestavu rozbíhal a byl problém, aby Windows vůbec viděly disk, který měl být systémový, tedy SATA). Proto nebudu zřejmě ani odpojovat zipku a zkoušet to. Nemám možnost testovat jinde, ale mám tento nápad:

1/ Koupil bych jiný disk, dal ho na místo stávajícího, nakopíroval na něj systém (pomocí Acronisu)
2/ Zkoumaný disk bych připojil na desku nějak jinak, než přes řadič Raid. Ale je vůbec taková možnost, v DOSu? Předpokládám, že externí šuplík připojený přes USB by mi byl asi k ničemu? Nějaká redukce ze SATA na IDE neexistuje..?

Dál bych měl ještě otázky:
A) Zatím všichni mi tu radili programy, které běží v DOSu. Znamená to, že neexistuje žádný program, který by spolehlivě otestoval disk pod Windows?
B) Samsung nevydal žádný diagnostický program, který by byl určen přesně pro můj disk. Jakou mám šanci na správnou diagnózu s ostatními programy, například s Drive Fitness Test od Hitachi (který je asi určen pro disky Hitachi)?

Takže pro ty, kdo by měli v budoucnu tentýž problém a hledali tu řešení: Tohle byl softwarový problém, zřejmě byl nakopnutý systém souborů na nesystémovém disku D (Samsung SpinPoint120) (což ale způsobil výpadek hardwaru, asi uvolněný napájecí kablík). Zamrzání Windows bylo asi způsobené tím, že Windows na disku D pořád něco hledaly... Konzole pro opravy (instalační CD) to, zdá se, vyřešila, pak jsem ještě provedl kontrolu disku D. Pro tu byl potřeba restart, protože disk C a D byly nějak propojené.. Po kontrole jsem se dozvěděl, že "Windows opravily závažnou chybu" a od té doby to zase jde... Dík všem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru