Avatar uživatele
jennifer007

Jak otočit fotografie pro všechna prohlížení?

Jak otočit fotografie pro všechna prohlížení ??? !!!
Již velmi dlouhou dobu se snažím „správně“ pootáčet fotografie v počítači. Když mám ve foťáku nastaveno otáčení na výšu/šířku tak i přesto mi je počítač takto nevezme. Když jsem si stáhla JPEG Losless rotator, který jednoduše jedním klikem otočí všechny fotografie dle exifu ve složce tak i některé mu ujdou, což o to, pravým klikem je v jpeg loslessu otočím ručně.. ale poslední dobou už ani tohle „ruční“ otáčení nefunguje. Začala jsem tedy fotografie otevírat v office picture manageru, tam si je hromadně pootáčím a tak se mi i zobrazí v jiných editorech (photofiltre, corel), ale ne ve windows průzkumníku ! což mě docela dost irituje když si rpostě otevřu složku a fotka tam je nakřivo. tak to ručně otáčím i tam.. tedy vlastně to 2× dělám ručně.. tak sakra neexistuje za těch pár let už něco co by mi fotku otočilo (nebo klidně i já sama – ale hromadně!) a tak to zůstalo ve všech prohlížečích a editorech ?????
díky za odpovědi.. irfan, acdsee jsem zkoušela.. vše stejný efekt.. otočí, ale v jiném editoru/prohlížeči je to zase jinak :/

edit k odpovědím:
otočenou fotografii dávám samozřejmě uložit :D 😉
ano, foťák ji automaticky otočí jak je otočen čip, ale nastává problém když fotím fotografii zvrchu (např něco na zemi) to je pak zmatený i ten foťák.. no a i tak obecně prostě občas špatně vyhodnotí otočení.. ale o to nejde..
ano, jde mi o windows explorer (w10) tam kdyz fotku otočím nastojato, tak například v corelu je znovu naležato.. ok.. otočím ji tedy i v corelu nastojato, upravím, uložím a v exploreru je zase otočená naležato.. a tak mohu fungovat do zbláznění..
tkže vlastně teď všechny fotografie otáčím v office picture manageru (to mi zůstane vryto ve fotografii pro všechny editory) ale pak i znovu je otáčím ve windows exploreru aby byly „náhledy“ správně.. je to možná prkotina, dalo by se to prostě přehlédnout když ve skutečnosti je fotka správně.. ale sakra to neexistuje nic co by fotku otočilo jednou a šmitec a byla by tak ve všem ??? už ten office je dobrý v tom že je to v ostatních editorech.. ale stále ne v tom exploreru..

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? HarpPlayer před 2247 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

jediný způsob jak zaručit aby byla fotografie správně otočena i v těch nejhloupějších prohlížečích které neumí vyhodnocovat správně JPEG hlavičku a rotaci podle ní provést je ten že fotografii po otočení znovu uložíte. Je to ale řešení které má své nevýhody. JPEG je ztrátová komprese takže opakovaným ukládáním, přesto že velikost souboru se paradoxně díky artefaktům zvětšuje, kvalita obrazu se zhoršuje. Opakované ukládání u ztrátových formátů je podstatě nesmyslná a nedoporučená praktika. Osobně bych spíš radil vykašlat se na hloupé prohlížečkyk teré neumí fotografii zobrazit správně a nainstalovat si buď IrfanView nebo ještě lépe XNView který poté výchozí systémovou prohlížečku nahradí a se kterým podobné problémy mít nebudete.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?jennifer007 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Brblal

Stejnou otázku a odpovědi najdete v archivu, dávám odkaz:

Jinak já mám v PC program IrfanView a ten je zdarma a je výborný…

Zdroj: https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/prosim-jak-otocit-foto

Upravil/a: Brblal

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Nezapomínáte po otočení fotku „uložit jako“?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… já bych řekl, že chyba bude v nastavení foťáku (když to dělá ve všech prohlížečích) … jinak označit vše (někde bývá možnost vybrat vše), pravá myš výběr: otočit doprava/doleva …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
autacek

Když to nejde softwarově, zkus otočit monitor.

Nejhorší kombinace je, když to jeden údaj z foťáku otáčí na jednu stranu a druhý ze software to neguje. Pak máš výsledek přesně který popisuješ. A možná ještě jedna rada. Pokud fotky netiskneš, tak fotit na výšku je naprosto kontraproduktivní.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Ty nemluvíš o otáčení fotografií v editoru či prohlížeči, ale o otáčení náhledů fotografií ve složce ( proto ten průzkumník). Nikdy s tím nebyly V OS problémy. Prostě ten náhled fotky musíš označit a potom otočit. Označ si tedy všechny náhledy které potřebuješ otočit a jedním kliknutím otočíš. Mám W10 a ani ukládat to nemusím, zůstane to tak jak otočím bez uložení. Podobné to je i ve starších OS.

V prohlížečích většinou ukládat nemusíš, v editorech ano, ale to je již práce s fotkou nikoliv s náhledem.

JPEG je sice ztrátový formát, ale pokud fotku needituješ, můžeš ji ukládat do aleluja a kvalita se nemění. Otáčení není editace (není ji třeba přepočítávat).

To nastavení orientace při focení !!! ve foťáku neznám. Vždy fotíš tak jak je orientován čip!!!! a na to musíš otočit foťák. Z toho mohou vyplývat rozdíly v různých prohlížečích či editorech. Ona je to vlastně fotka vyfocená pořád na ležato!!!!

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orestez

Pomohlo by v Corelu uložit obrázek bez EXIF.

před 2246 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek