Avatar uživatele
Dismas

Jak podobní si jsou geneticky Turci a Maďaři?

Oba jsou ze Střední Asie, tak by tam nějaká podoba být mohla, ne?

Zajímavá 0 před 2826 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Otázka, na kterou existují různé alternativní metody původu., není snadné odpovědět. Uvádí se jen obecně, že ve střední Evropě jsou pak vzdálenými příbuznými Turků Maďaři
--

Máte-li zájem v posledním odkazu se dovíte o výsledcích zkoumání původu jazyka, tedy i genetického původu.

"A kde sú genetickí Maďari? Veľká podobnosť maďarčiny s fínčinou napovedá, že občania žijúci v Maďarsku by mali byť prevažne ugrofínskeho pôvodu, tak ako je to v dnešnom Fínsku, kde tvoria až 62 % fínskej populácie. Korene starých Maďarov siahajú niekde do severovýchodnej Ázie, keď žili spoločne s ugrofínskymi skupinami národov. V Maďarsku však nájdeme genetických Ugrofínov a teda potomkov starých Maďarov ani nie 1 %. Ale ako je to možné? Kde tí starí Maďari a ich potomkovia vlastne sú? "
http://www.sta­ramorava.euweb­.cz/genetikae­uropanov.htm

http://www.lin­guahungarica.cz/al­ternativni-teorie-p-vodu.html

"Podle všeobecné přijaté lingvistické teorie, maďarský jazyk patří do ugrické větve ugrofinských jazyků v rámci uralské jazykové skupiny. Tuto teorii podporuje a hlásí i Maďarská akademie věd. Mimo této teorie existují další tzv. alternativní teorie:.

Maďarština je nejvíce podobná hunštině, turkičtině a sumerštině z těchto teorií. Turkický původ často zahrňuje i sumerskou teorii. Turkická teorie byla velmi populární v 19.století a někteří jsou i dnes této teorii věrní. Má mnoho podob, jako například sumersko-maďarská jazyková příbuznost.

Z nejnovějších archeologických vykopávek, historických, lingvistických a etnografických zjištění víme, že Skýti a Huni si byli tak podobní, že můžeme hovořit o tom stejném národě. Když porovnáme maďarský jazyk a altajské jazyky, maďarskou kulturu a skýtsko-hunskou kulturu, zvyklosti, náboženství, atd. je jasné, že Maďaři jsou potomci těchto národů. Dokazují to i nejnovější genetické výzkumy.

Proti ugrofinské teorii svědčí i některé ugrofinské argumentování, které můžeme nazvat cirkulárním argumentováním. Takový je například i argument týkající se turkických rysů v maďarském jazyce:

Otázka: „Proč převzal maďarský jazyk tolik prvků z turečtiny?“
Odpověď: „Protože Maďaři žili dlouhou dobu s tureckými kmeny.“

Otázka: „Z čeho víme, že Maďaři žili dlouhou dobu s tureckými kmeny?“
Odpověď: „Z toho, že maďarský jazyk přebral mnoho prvků z tureckého jazyka.“

Hunský jazyk je vlastně dnes maďarský jazyk, ale maďarská akademie věd to vůbec nebere v úvahu.

Z faktů, které jsou uvedeny v čánku, je možné jen konstatovat, že jde o velmi složitý proces, že teorie ugrofinského původu není jednoznačná. Uvádějí se další alternativní teorie např.

  1. turecko-maďarská teorie
  2. skytsko-(turkicko)-hunsko-avarsko-maďarská kontinuita
  3. Na určení původu nějakého národa nestačí lingvistický výzkum.
  4. Ugrofinská teorie je neúplná , neobsahuje důkazy, obsahuje pouze předpoklady.
  5. Máme archeologické, historické, lingvistické, antropologické a etnografické důkazy na skytsko-hunsko-avarsko-maďarskou kontinuitu.
  6. Podle dosavadních zjištění a důkazů můžeme hovořit o spojení mezi maďarským národem a altajskými národy (společný původ, spolužití, jazykové prvky, lidová tradice)."

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?redy Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Geneticky jsou všechny národy indoevropského plemene prakticky shodné. Turci a Maďaři jsou jen různé národy. Maďaři ovšem mezi národy Střední Asie nepatří, jsou to Ugrofinové.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek