Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak položit laminátovou plovoucí podlahu

Ahoj, otec nedávno koupil ve slevě plovoucí podlahu a hobru kterou chtěl sám položit ale je teď v nemocnici a tak to zbylo na mně. Asi 20 m2 obýváku - byt z r. 1941, původní podlaha natřené dřevěné prkna a koberec. Otec chtěl položit hobru tl. 8 milimetrů kvůli odhlučnění a na ni dát tu plovoucí podlahu. Patří ještě pod plovoucí podlahu miralon nebo něco jiného nebo ji můžu dát přímo na hobru? Tu hobru dát volně loženou, přilepit nebo přitlouct k původní podlaze? Musí být podlaha kolem zdi olemovaná okrajem nebo třeba za skříní nebo u prahu být nemusí? Čím laminát řezat když budu potřebovat položit podlahu okolo prahu, výřezy pro trubky topení atd?

Předmět Autor Datum
S položením asi neporadím, ale po zkušenostech s vinylovou podlahou bych zkusil tu laminátovou včetn…
Karel__ 20.05.2014 10:55
Karel__
Co je pod podlahou, byt? Hobra existuje i přímo podkladová pod plovoucí podlahy, jakou máte? Zvuková…
kejki 20.05.2014 16:35
kejki
Jo, pod podlahou je byt. Na balení hobry je psané že je určena přímo pod plovoucí podlahy. Je zelená…
antipodlahář 20.05.2014 21:44
antipodlahář
Mám tuhle hobru pod laminátovou podlahou, je položená na sraz. Pokládal jsem to sám a to jsem musel…
kejki 20.05.2014 23:47
kejki
Můžu se zeptat - co je to "na sraz?". Ty stahováky jsou důležité? Myslel jsem naivně že se díly podl…
Karel__ 21.05.2014 12:32
Karel__
co je to "na sraz?". Ty stahováky jsou důležité? Doražené čely k sobě, desky nemají pero a drážku.…
čumil_old 21.05.2014 14:57
čumil_old
Dovolená s Andělem jsem samozřejmě viděl :-) . Díky za odkaz, podívám se.
Karel__ 21.05.2014 15:39
Karel__
Tak nakonec rodina rozhodla. Laminátovou krytinu jsme vrátili a koupili vinylovou plovoucí krytinu.…
antipodlahář 17.06.2014 22:05
antipodlahář
Musí mít možnost pohybu pod prahem, nebo přechodovou lištou. Tam je to dobré, horší jsou detaily u z… poslední
kejki 17.06.2014 23:29
kejki

S položením asi neporadím, ale po zkušenostech s vinylovou podlahou bych zkusil tu laminátovou včetně hobry vrátit a koupit podkladovou vrstvu Starlon a doplatit na vinylovou - tu s drážkovými okraji (klikací) si položíš sám. Laminátová je studená, ohrožená vodou třeba ze zalévání nebo živého stromku na vánoce, a pod ni by se stejně měla dát ještě parozábrana. Cena za m2 vinylové podlahy je okolo 850 Kč ale stojí to zato, byla by "na věky".

Co je pod podlahou, byt?
Hobra existuje i přímo podkladová pod plovoucí podlahy, jakou máte? Zvuková izolace se v tomto případu nespojuje s konstrukcí. Jestli vám nevyjdou lišty u stěn, je vaše volba, ale plovoucí podlaha se nesmí dotýkat stěn, předepsaná mezera je tuším 1 cm. Výřezy jdou kmitací pilkou i ručně, dlouhé řezy i kotoučovou.

Jo, pod podlahou je byt. Na balení hobry je psané že je určena přímo pod plovoucí podlahy. Je zelená, na ní je označení Steico. Ptal jsem se v obchodech kde to bylo koupené, hobru zpátky nevezmou, laminátovou podlahu jo. Vinylová podlaha je sice pěkná, ale drahá. Pokud ne laminátová, ještě by byla obhájitelná z PVC - měkčený vinyl, 310 Kč/m2. Vysokozátěžový, 0,7 mm nášlapná vrstva, obchody Breno. Pokud bych prý hobru přilepil k palubkám a na hobru přilepil PVC, prý by to tak mohlo být. Co myslíte?

Mám tuhle hobru pod laminátovou podlahou, je položená na sraz. Pokládal jsem to sám a to jsem musel během akce mít nábytek v místnosti. Žádný mirelon.
Chce to dobře měřit, pokud je u zdi mezera větší, nepřikryje jí lišta. Jinak se stačí držet návodu u laminátových desek. Ideální je mít podle délky místnosti 2-3 stahováky, na vymezení u zdi klínky a klid.

co je to "na sraz?". Ty stahováky jsou důležité?

Doražené čely k sobě, desky nemají pero a drážku.
Plovoučka je buď na zaklapávací packy, nebo pero drážka a ta se musí mazat lepidlem do drážky a po nasazení další řady s perem (jako palubky) se to k sobě stahuje pomocí stahováků.

Ty jsou funkcí podobné stahovacím popruhům co mají kamioňáci, dále kovové jako písmeno Z na přiklepávání kladivem.

I staré prkenné podlahy se stahovaly/stlačovaly pomocí klínů, potažmo heveru, viz hláška z Dovolené s Andělem, kde opravují podlahu školky či čeho a jeden rekreant hlásí, že někde viděl hever, jenž by se na to přitlačování prken hodil.

http://www.ceskykutil.cz/domacnost/podlahy/plovouc i-podlaha-pokladka-1-dil

Tak nakonec rodina rozhodla. Laminátovou krytinu jsme vrátili a koupili vinylovou plovoucí krytinu. Místnost máme vystěhovanou, nerovnosti palubek jsem obrousil pásovou bruskou, ale než položím hobru a dám se do položení podlahové krytiny chtěl jsem se zeptat jestli mám spáry mezi prkny palubek vyplnit třeba silikonem nebo nějakým tmelem? A jak se ukončuje plovoucí podlaha u prahů? Taky tam má být mezera? Lišta tam asi bude vypadat hloupě. Jinak díky za rady. Všem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru