Avatar uživatele
horke-kakao

Jak postrašit zaměstnavatele, aby přestal používat švarcsystém?

Ahoj, pracuju jako OSVČ, vykonávám práci pro jednu firmu, která jde dělat i z domova… Teoreticky mohu dělat i pro víc firem, ale upřímně práci pro víc jak tuhle firmu už nezvládám… Posílám každý měsíc faktury té firmě. Doteď to bylo ještě v pohodě a chodila jsem do práce jenom několikrát týdně nebo na porady.

Bohužel teď si usmysleli, že mě povýší, dají víc peněz a chtějí po mně denní docházku ideálně od 9 do 17 hodin. Zaprvé na tento režim nejsem zvyklá, pracovala jsem ve volné pracovní době, za druhé ale nechápu ani to, proč chtějí docházku, když je to práce, kterou jde vykonávat přes internet z domova.

Popravdě „sedí“ tam jenom pár lidí a všichni dělají na živonosťák. Objevila jsem, že z toho můžu mít já jako OSVČ pokutu až 100 tisíc a zaměstnavatel ve švarcsystému pokutu až 10 milionů korun. Já sama moc peněz nemám, taková pokuta by pro mě byla velký problém.

Přestože pro ně pracuju půl roku, smlouvu nemám. Až ted nám slíbili něco jako rámcovou smlouvu, jinak tam nikdo žádný papír neměl, vše vždy bylo na dohodě. Volno jsem za celou dobu měla maximálně 3 dny a často jsme pracovali i víkendy (a fakturovali si peníze navíc).

Vím, že to, co dělají, je hodně špatně a můžou z toho mít problémy, ale nechci z toho mít problém já… Doteď jsem byla ochotná to ještě tolerovat, i když práce bylo nad hlavu, ale ta docházka už se mi zdá jako „trochu moc“, když za mě vůbec nic neplatí. Nechci tuhle firmu „naprášit a potopit“, ale jde mi o to, jak se domluvit s lidma, kteří tohle za každou cenu chtějí… Možná by stačilo poslat tam kontrolu z úřadu práce, ta se předem snad ohlašuje… aby si museli dát aspoň nějaké věci dohromady a aby jim došlo, že reálně nějaký postih hrozí… nebo jak byste to řešili vy? Díky…

Šéf je bohužel člověk, který prosazuje, že když člověk přijde fyzicky do práce, odvede víc práce než doma, což je nesmysl – jen neví, kolik práce holt zaberou jednotlivé kroky, nebo to možná nechce vidět, nevim.

Zajímavá 0 před 2212 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

Pomáháte-li (jen konstatování, nikoliv kritika) zaměstnavateli podvádět
a obcházet zákoník práce, není na místě žádné vyhrožování.
A nejen kvůli tomu, že by pokuta hrozila i Vám.
Také by se mohlo stát, že Vám bez řádné smlouvy o dílo ani nezaplatí.

Normálně bych to u nich ukončila a našla si serióznějšího zaměstnavatele
(samozřejmě s běžnou pracovní dobou) nebo bych si sehnala jiné zakázky
a pak bych dále mohla pracovat doma.

Chcete-li pro ně přes uvedené pracovat dál, pak jen s pracovní
smlouvou, bez ní ani nezačínejte, šlo by o práci načerno.
Pracovní smlouva musí být uzavřena písemně nejpozději
v den nástupu před začátkem práce.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Pokiaľ pre zamestnávateľa vykonávate prácu riadneho zamestnaca ako podnikateľ, je tu pomáhate mu, ako píše aj ivzez, porušovať zákoník práce a znevýhodňujete sám/sama seba. pretože za dodržiavanie bezpečnosti práce, práce naviac mimo rámec pracovného fondu, zdravotné a sociálne poistenie v plnej výške a všetky zamestnanecké výhody vyplývajúce zo zákona to všetko je vaša podnikateľská starosť.
Šéf, to nie je šéf – zamestnávateľ, ale váš podnikateľský zmluvný odberateľ.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Muffz

No, z vlastní zkušenosti i z okolí vím, že má šéf pravdu v tom, že pokud člověk fyzicky v práci a nemá homeoffice, tak udělá více. Doma je to samé odcházení od práce, udělat tuhle maličkost, tamtu, pustím si televizi a dávám jí procento svého soustředění. Sám mám možnost homeoffice, ale radši jdu do práce, protože se tam více namotivuju a nic mě neruší.

Co se týče „postrašení zaměstnavatele“. Je třeba jednat asertivně, odmítnout povýšení, pokud ti vyhovuje vše teď, odůvodnit si to, že nechceš celý den trávit v práci atp. Co se týče psaní docházky, tak je to sporné. Pokud jsi placená za úkol a nikoliv hodinově, tak docházka být nemusí. Co ale píšeš, že jste si účtovali víkendy atp, tak to už je něco jiného, protože jste chtěli peníze za určitý čas „navíc“. A na to už je docházka potřeba, aby bylo dohledatelné a vypočítatelné, kolik peněz za kdy vám má zaměstnavatel dát. Takhle by kdekdo mohl udělat práci do středy a říct, že na tom dělal celý týden a ještě víkend, že chce víc.

Co se týče toho, že pracuješ bez smlouvy. To je se jiný problém, který je na tvé riziko (a samozřejmě zaměstnavatelovo).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… chci-li bonzovat, musím si nejprve zamést před svým prahem >>> až budeš pracovat legálně, nebudeš mít tyhle problémy …

Upravil/a: Mc Merkurion

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

Ako môže pracovník dodávateľskej firmy postúpiť na vyššiu funkciu v odberateľskej firme? To je predsa zmena obsahu podnikateľskej zmluvy medzi zmluvnými obchodnými partnermi. Vo vašom „obchodnom“ prípade ide o podvod na oboch stranách.
Obchádzanie zákona sa týmto spôsobom nevypláca.

před 2211 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek