Avatar uživatele
Džanička

Jak postupovat dál ohledně výživného?

Možná už to tady několikrát padlo, ale chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti, pokud je máte. Můj přítel má 7 letou dceru, kterou už má tři roky v péči. Od té doby co jsme spolu, tak mu věčně volá že ho připraví o dceru, vyhrožuje. Když volá dceři tak mluví strašně sprostě, říká jí o mě např. že já jsem pí…, kur…, prý mě nemá poslouchat, mluví vždy na hlasitý hovor, protože dřív dceru naváděla, tak má telefon puštěný nahlas, což její matce taky vadí. Neplatí na dceru žádné výživné, má platit jen 500 Kč měsíčně. Když jí přítel upozorní ať nemluví sprostě, tak mu řekne že jí to nezajímá. Mě přijde že asi žárlí, jsou spolu tři roky rozvedení, ona za tu dobu vyměnila asi 4 přítele, a ten můj přítel si našel mě. Chtěla bych znát vaši zkušenost, nebo radu jak dál postupovat. Už mě to její volání začíná unavovat. Dík.

Quimby: Matka dceru nevychovává, utekla od ní k jinému chlapovi a můj přítel si malou vzal do péče. Určitě se nesnažíme řešit spory přes dítě. Pokud matka dítěti volá, necháme jí volat, ona sama volá i matce pokud chce, když nechce tak jí nenutíme.

Ivzez: Matčiny urážky mi tak nějak nevadí, já tu osobu osobně neznám a znát nechci, jejich hovory neposlouchám, toto všechno vím, když mi to někdo řekne – přítel, moje děti.. Do ničeho se nepletu, jen příteli radím co by měl a jak udělat, (mám za sebou podobnou zkušenost s otcem svých dětí). Jak jsem psala nahoře, telefonování se nezakazuje, když dcera nechce tak nevolá. Její matka ale volá i několikrát denně, i 10× – 15×, (což nikdy tak často nedělala, od té doby co jsem na scéně já, tak dělá divadlo a ostudu lidem okolo), nedokáže pochopit že máme svůj program. Kontakt s dcerou má matka taky možný, nepamatuji si ale, že by si jí kdy vzala, jen slibuje hračky, malá se těší a nakonec z toho má trauma že jí máma nechce když to slíbila, až se z toho několikrát v noci počůrala.

Přítel má domluvenou schůzku na tento pátek, aby se situace řešila, ale spíš se bojíme aby o dceru nepřišel. Já sama si myslím že je to nepravděpodobné, matka nemá zázemí, nemá práci, chlap jí každou chvíli vyhodí z domu a zase si jí tam vezme, můj přítel má dvě práce, koupil domek. Holčička má svůj pokojíček.. Ono by se dalo vyprávět donekonečna.. Já jsem se hlavně ptala na to, zda je strach na místě, pokud ho bejvalka připraví o dceru, budu to pro něj konec světa a já to samozřejmě chápu, dceru nadevše miluje. Myslíte že by tady mohla být ta šance? Já doufám že ne a dozvíme se to v pátek, ale raději budeme vědět dopředu s čím počítat.

Zajímavá 0 před 2745 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

Džaničko,

jste v nezáviděníhodné situaci, chápu, že Vám ta situace vadí,
že Vás matčiny urážky zraňují, že Vám vadí neplacení výživného, …

Ale to nejlepší, co můžete udělat, je, že se do toho
vůbec nebudete plést. Situaci musí vyřešit Váš přítel.
Jak se k tomu staví on? Proč ještě nezasáhl?

Jeho dcera má právo/nárok na kontakt se svou matkou (a to i telefonicky)
i v případě, že matka neplatí výživné (to je nutné řešit zvlášť).

Nechce-li přítel situaci řešit, nic s tím dělat nemůžete. Ovšem situaci by řešit měl.
Jeho dcera má na výživné nárok a otec nemá právo ji o výživné připravit (otec nemá právo se vzdát výživného od matky).

Pokud Vás telefonáty unavují, neposlouchejte je.

_______

Reakce na doplnění otázky:

Kde máte tu schůzku → s právníkem, na OSPODu, nebo
jde o schůzku s matkou? Co (±) by se mělo projednávat?

Vidím, že přítel chce situaci řešit:
Nejlepší by bylo se obrátit na OSPOD → pokud by někdo podával návrh
na upravení vztahu a styku s dcerou, byl by OSPOD opatrovníkem. Bylo by
dobré, kdyby se příteli podařilo vysvětlit, jak se situace má. OSPOD bude
samozřejmě chtít znát i stanovisko matky a bude chtít mluvit s dcerou.

_____

K těm telefonátům:
Já jsem si nemyslela, že byste je odposlouchávala apod.
Myslím, že nemáte zapotřebí se zbytečně nechávat zraňovat. Já bych v takových situacích nejspíš odešla do jiné místnosti (co neuslyším, nemůže mne „rozhodit“).

[Nezakládejte prosím další otázku, pokračujte dole
v diskuzi, aby byly všechny informace pohromadě.]

Upravil/a: ivzez

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Quimby

Píšete zmateně, předpokládám, že matka dceři vyhrožuje, volá…
Pokud má soudem nařízeno platit 500Kč měsíčně a neplatí, pak ať ji přítel písemně vyzve k zaplacení(k ně­jakému datu, nejlépe k tomu dohodnutému). Pokud nezaplatí, pak nezbývá než se soudit, s tím, že máte důkaz, že opravdu neplatí.
Pokud myslíte, že matka vychovává dceru špatně nebo ji zanedbává, pak je potřeba kontaktovat sociálku. Ovšem v tomto se moc nevyznám, ale řekl bych, že by se dalo požádat o to, aby se nemohla s dcerou stýkat.
Ale prosím, neřešte svoje spory přes to dítě, to za nic nemůže. Také by stálo za to, se zeptat jestli se chce dcera s matkou bavit, jestli chce aby jí vůbec volala. A pokud možno její volbu taky respektovat.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
pizlicka

odpovím stručně a otázkou-jak by mohla matka získat dítě zpět,když nerespektuje rozhodnutí soudu,a neplatí výživné?to je hlavní dukaz zanedbání péče o dítě,takže má smůlu.ani v nejmenším se o dítě nedokaze postarat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Soud rozhodl o tom, že dítě bude mít v péči otec. Dneska už sice neplatí, že to je automaticky matka, přesto se stává častěji, že soud dá dítě do péče právě matce. Tady dceru dostal Váš přítel. Soud k tomu nejspíš měl nějaký důvod -nejspíš to bylo matky sociální zázemí, které neodpovídalo požadavkům sociálky.

Je samozřejmě pochopitelné, že matka žárlí, ale její povinnost je platit výživné, nic jiného.
Nevím, jak to je s kontaktem s matkou. Soud měl určit i jak často a jakým způsobem se s dítětem má stýkat matka. To by pro změnu měl dodržovat otec a kontaktu nebránit, pokud k tomu nemá nějaké vážné důvody.

Pokud ale matka dcerku takhle terorizuje, možná se zkuste (respektive Váš přítel) poradit s dětským psychologem nebo sociální pracovnicí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek