Avatar uživatele
Dew

Jak postupovat při koupi bytu v insolvenci?

Dozvěděli jsme se, že prodejce bytů, s nímž jsme jednali o prodeji bytu, je náhle v insolvenci. Přitom již máme připraveny naležitosti potřebné k poskytnutí úvěru (odhad, připravenou úvěrovou smlouvu, pojistky, list vlastnictví). Celkem zaplaceno asi 12000. Jediné co nám chybí je kupní smlouva s níž majitel otálel, první verzi smlouvy s dohodnutou kupní cenou dodal, pak jsme žádali opravy malé chybky a hlavně ověřený podpis smlouvy, to už sme tušili, že se něco děje. O problémech se nezmínili jen mlžili. Ted je společnost ve stavu čekaní na vyjádření o vyhlášení úpadku. Co máme teď dělat? Jaká je šance, že byt získáme za smlluvenou cenu? Skyšel jsem, že to jde přes insolvenčního správce, jaká tam jsou rizika? Jak Vůbec postupovat? Díky

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? ReHu, iceT, Bičiště před 3990 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Bičiště

Máte správnou informaci. Byt lze zakoupit jen se souhlasem insolvenčního správce. Peníze za byt půjdou na úhradu toho kdo je v insolvenci. Kdo je v insolvenci, nemůže již nic prodávat. Záruka, že byt získáte za původně sjednaných podmínek není žádná, insolvenční správce si může sjednat zcela jiné podmínky. Není vyloučeno, že půjde cestou – kdo dá víc.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Můžete si gratulovat, že jste doposud byt nekoupili, i kdyby převod proběhl, správce by jej mohl zahrnout do podstaty a Vám by zbyly oči pro pláč, svoji pohledávku byste mohli uplatnit (uspokojena by byla poměrně, pravděpodobně jen z části), ale o byt byste přišli.

Za dané situace můžete projevit zájem o koupi nemovitosti a vstoupit do jednání s ins. správcem. Nebude to ale cesta jednoduchá, jelikož ten bude potřebovat souhlas ostatních věřitelů, resp. věřitelského výboru, tedy lidí, kterým dlužník (tedy ten, jenž Vám chtěl nemovitost původně prodat), dluží, kdy Tito většinou mají představy o ceně poněkud odlišné, než Vy. Tedy čím víc to chcete, tím více stoupne cena. Také se může stát, že to nakonec „vysoutěží/vydraží“ někdo úplně jiný, ale třeba budete mít štěstí a vše půjde úplně hladce, tak že zkusit to můžete.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek