Avatar uživatele
anonym

Jak postupovat v případě ošetřování nemocné matky,která je vdova a bydlí sama?

Konkrétně: Bydlím v jiném městě než má matka. Při návštěvě matky jsem jí musela doprovodit k lékaři a poté i ošetřovat, protože je vdova a není nikdo v domácnosti, kdo by se postaral. Lékařka mi vystavila OČR. Ale v zaměstnání mi nechtějí uznat nárok na ošetřování, když nebydlíme trvale ve stejném bydlišti. Napsala jsem čestné prohlášení, že po dobu nemoci jsem sdílela stejnou domácnost. Je nutné pro nárok na OČR mít v OP stejný trvalý pobyt? Nebo musím ošetřovat matku v místě svého bydliště, což je 200 km daleko od jejího místa bydliště. Jak tuto záležitost mám řešit? Děkuji Šimová, Plzeň

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, anonym, hanulka11 před 4939 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
kropitko

Je to tak,,,nárok na OČR máte v případě,že máte společnou domácnost,tzn­.Občanský zákoník definuje domácnost takto: Domácnost tvoří fyzické osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.

Trvalý pobyt je institut evidence obyvatel. Měl by být totožný s místem domácnosti, ale nemusí tomu tak být vždy (mám trvalý pobyt v domě, který rekonstruuji, domácnost mám proto u tchána a pod)..

Podle mého pro výplatu dávek OČR postačí,když prokážete,že sdílíte s mamkou společnou domácnost. No a to čestným prohlášením, pokud by to nestačilo,,snažila bych se sehnat nějaké svědky,kteří dosvědčí,že s mamkou bydlím,případně jsem bydlela.

Zdroj: http://www.me­sec.cz/clanky/vy­plati-se-neplatit-rozhlasove-a-televizni-poplatky/nazo­ry/13857/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
FilosofovaEm

Kropítko má pravdu. Aprobanti, kteří schvalují výplaty sociálních dávek, potřebují v případě, že nemáte stejný trvalý pobyt s matkou, vaše čestné prohlášení (se jménem, rodným číslem, adresou přechodného bydliště), že v průběhu její nemoci jste sdílely stejnou domácnost. Svědkové se nepředvolávají.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek