Avatar uživatele
sesednizkola

Jak postupovat, kdyz jsem nedostal zbozi zakoupene pres inzerat a zaplacene predem?

Dejme tomu, ze jsem tak neuveritelne hloupy a poslal jsen castku na ucet prodavajicinu predem, ktery zbozi neodeslal.Ma cenu to nejak resit? Co kdyz na policii rekne, ze jsme si to dali z ruky do ruky a ze lzu?

Dejme tomu, ze se jedna o zbozi treb za 10 tisic. Tak jak zase ja prokazu, ze mi to zbozi nedodal, ze?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2976 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Hans51

Odpoveď byla označena jako užitečná

Pokud máte k dispozici nějaké objektivní doklady o průběhu Vaší komunikace (ideálně e-mailové), můžete celkem bez problémů prokázat, že došlo k uzavření kupní smlouvy. Z ní plyne několikero základních povinností. Kupující má povinnost zaplatit kupní cenu a převzít zboží, prodávající má povinnost zboží předat a převzít peníze. Pokud je jakákoliv povinnost ze smlouvy porušena (klidně i mimo těch uvedených základních), máte právo se dožadovat, aby daná povinnost splněna byla. Nejdříve se pokusit o mimosoudní urovnání věci, případně podat žalobu na splnění povinnosti.

Každopádně, před přikročením k žalobě je dobré zvážit, zda to opravdu „stojí za to“. Soudní řízení se může protáhnout, náklady nejsou zrovna malé apod.; pokud tedy jde o nižší částku, možná bych to nechal být s tím, že je to ponaučení pro mne do budoucna.

K poslední části Vašeho dotazu, tedy prokázání dodání/nedodání zboží. Záleží na tom, co jste si domluvili. Pokud Vám zboží měl předat z ruky do ruky, můžete mít svědky (pokud ne, je důkazní situace velice obtížná). Mohlo být také ujednáno zaslání zboží poštou, přepravní společností apod. Zde by prodávajícímu jako doklad o tom, že zboží odeslal, posloužil podací lístek apod. Možností je tedy celá řada, vždy bude záležet na konkrétním ujednání smlouvy.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?sesednizkola Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pokud podáš trestní oznámení, tak to říct může, ale těžko to prokáže,

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

pokud to bylo za pár korun, tak by stejně dostal pokutu. jedině že by vás bylo víc a hromadná žaloba. je to ponaučení pro příště.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Auta a doprava