Avatar uživatele
Kelt

Jak používat klávesy pro psaní?

Na stránce https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/%C5%A0ablo­na:Unicode_ta­bulka_hebrej%C5%A1ti­ny,
jsem našel kódy pro hebrejštinu. Není mi ale jasné, které tlačítko stisknout. Co znamená U? Obvykle jsou tyto symboly označeny jako Alt +, to znamená, že stisknu klávesu a napíšu zbytek za plus. Tomu U nerozumím. Děkuji

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? autacek, wendyX před 2230 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

V textovém editoru LibreOffice Writer (ubuntu linux) mi běžně funguje toto, zadám klávesovou zkratku CTRL+SHIFT+u a na obrazovce se objeví podtržené písmeno u. Za něj napíšu identifikační číslo tabulky unicode, například pro znak eura je to 20AC a potvrdím enter … celý ten podrtřený text u20AC se po stisku enter změní ve znak eura, čili dojde k náhradě za zvolený symbol z tabulky unicode. Zkusil jsem to i mimo writer, zjevně to funguje v kterékoliv aplikaci dokonce i zde v internetovém prohlížeči. Možná je to jen linuxová vlastnost, možná to funguje i v jiném systému, netuším.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

http://www.uni­code.org/versi­ons/Unicode10­.0.0/ch02.pdf#G25564
"When referring to code points in the Unicode Standard, the usual practice is to refer to them by their numeric value expressed in hexadecimal, with a “U+” prefix. (See Appendix A, Notational Conventions.)

Takže to „U+…“ je zkrátka konvence. U+ znamená že to co následuje je hexadecimální kód unicode znaku. Bacha: Nezadáš to přes levýALT+číslo. Musel bys to převést, protože ALT kombinace předpokládá desítkové číslo. V office by snad měla fungovat kombinace: Zadáš číslo začínající nulou, např. 0237e a stiskneš ALT+x (ve wordu dostaneš symbol pro zvonek…)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Když jde o jednotlivá písmena, tak používám funkci „Vložit symbol“ ve Wordu. Pro souvislejší psaní je lépe nainstalovat si hebrejskou klávesnici. Nebo pracovat v programu DAVAR, ten je zvláště vhodný pro práci s biblickou hebrejštinou (jakož i klasickou řečtinou).

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Davar_(sof­tware)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

Napíšu onen hexa kod a pak ALT+X (ten ALT musí být levý).

Tj. 05DE udělá מ

nefunguje to bohužel úplně všude, například na tomto webu to nejde.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

ge0rge: To je tuším vlastnost linuxové klávesnice

před 2230 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek