Avatar uživatele
Tresnicka096

Jak poznat boreliózu, aniž bych musela k doktorce?

Před 2 mesici me kouslo kliste. Pořád na tom místě mám červený pupínek a nemizí. Porad to svědí a pak i bolí. Tak mám otázku: Jak se pozná borelióza? Diky za odpovědi. :)

Zajímavá 0 před 2475 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Dítěti mé známé před 4 měsíci zjistili boleriózu. Chlapec se cítil unavený., rodiče se domnívali, že po tréninku a zápasech – hrál totiž fotbal. Jeden den ráno nemohl vstát z postele, všechno ho bolelo.

Matka s ním šla k lékařce, ta mu předepsala léky od bolesti, prý to má od páteře. Jenže chlapci se stav nelepšil, měl stále teplotu. Proto máma navštívila ordinaci znova, požádala o rozbor krve. Výsledky – měl v sobě bakterii borelii.

Začal se tedy léčit, nesměl chodit do školy (desetiletý chlapec), nařídila mu karanténu. Přičina – klíště určitě ne, ale mohl to být i komár, nebo jiný hmyz, i když ně těle nic neměl.

Totiž borelii je třeba dostat ven z těla. Klasické léky ji z těla zpravidla nevyženou, takže borelie se zapouzdří, zůstane v klidu.

Bohužel, třeba i za 20 let se „vyklube“ a objeví se další příznaky. Záleží na imunitě.

Běžte k lékaři, ať máte jistotu., nic nepodceňujte.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Danina65

tedy nevím, co s tím mají Švédi společného a ani boleriozy bych se nebála. Borelioza se poznává špatně, nemusí být žádný flek, a zákus může být i několik let starý, nežli vystrčí růžky.Nemusí to být od klíštěte, dnes už se připouští hmyz, který kousne nebo štípne. V případě pochybností hybaj k obvodnímu lékaři na krev.Nemusí se spěchat, protilátky jsou k určení po několika týdnech. V případě zvýšených protilátek nepanikařit, může to znamenat, že se tělo s boreliemi potkalo a poradilo si. To si pak už hlídají na infekčním. Pokud se stav horší a protilátky neklesají, přistoupí se k lumbální punkci, která pak už stav vyjasní. Takže mom bych šla k obvodnímu lékaři, který by měl určit správný postup. Podcenění se nemusí vyplatit

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Nepoznáš. Dokonce se objevili i nové mutace boreliozy, kde ji nerozezná ani klasické vyšetření.. To že kouslo klíště neni nic nezvyklého. Já už jsem jich měl letos asi osm.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Boleriozu neznám, ale lymská borelióza se projevuje takto:

Příznaky mohou být vyjádřeny různě. Přibližně u 5–10 % lidí nakažených infikovaným klíštětem se projevy ani neukážou nebo jsou tak mírné, že se jim nepřikládá větší důraz. Nemoc se dělí do tří stádií. Ne každý pacient ale prodělá všechna stadia, je to velice individuální.
První stadium je charakterizováno vznikem tzv. erythema chronicum migrans. Po inkubační době (doba od infikování klíštětem do objevení se prvního příznaku), která může trvat od 14 do 23 dnů, se objeví červený okrouhlý flíček v místě, kde bylo přisáté klíště.
Může dosahovat i víc než 5 cm v průměru, v centru je vybledlý, může šupinatět. Je nebolestivý. Během týdnů zmizí a pak se může (i ve větším počtu) do několika dnů znovu objevit, ale už na jiném místě a většinou menší.

Léčbu je nutné zahájit co nejdříve, aby nedošlo k rozvinutí nemoci do vyšších stádií, takže raději zajít hned k lékaři. Více v http://nemoci­.vitalion.cz/lym­ska-borelioza/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

I při prozatím nepotvrzeném podezření dávají normální lékaři OKAMŽITĚ silná antibiotika. Nechtějí nic podcenit a navíc, ten rozbor krve v tomto případě nemusí být průkazný.
Takže si nehrej na hrdinu a mazej do ordinace.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Nepoznáš. I lékař na základě příznaků jen odhadne že by to borelióza možná být mohla a pošle krev do laborky. Jako laik můžeš usoudit jen na základě všeobecně známých a obecných příznaků (prý rudý flek s bílou skvrnkou…), které se ale zrovna u tebe nemuseli projevit, či mohou patřit i jinému onemocnění.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

http://www.bo­relioza.cz/cs/di­agnostika/?

K doktorce zajdi.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek