Avatar uživatele
Marsyas

Jak poznám objektiv, který bude pasovat na můj Nikon D40? A co znamenají údaje u objektivů?

A jak poznám, že ten který objektiv má zaostřovací motor, abych nemusel ostřit ručně, že mi bude sedět na můj bajonet a tak dále, které značky vyrábějí objektivy pro Nikon a jestli se to všechno dá poznat jen z názvu? Co všechno znamenají údaje uvedené u objektivu (Respektive, co znamenají údaje například 35–80, souvisí to se světelností? A jak přesně?), a vůbec, který objektiv je vhodný na co? Děkuji a omlouvám se za spoustu možná hloupých otázek.
Doplňuji:
Může být u mého fotoaparátu tento crop faktor 1,5?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? panenka, mosoj, Terryle před 4876 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
lukas

Ahoj, pokud chceš aby objektiv ostřil s D40(mám ho taky) potřebuješ objektiv který má motorek uvnitř, označený „AF-S“ u Nikonu, nebo „HSM“ u Sigmy, u Tamronu je určitě taky něco ale v tuhle chvíli se mi to nedaří najít.
V každém případě je lepší si ověřit dopředu (na googlu, v diskusi, na stránkách výrobce) zda daný kousek opravdu zaostřuje s D40, nebo vyzkoušet u prodejce.

Číselný rozsah znamená ohnisko, zjednodušeně řečeno jak moc budete objekt schopni přiblížit/oddálit. Crop factor je číslo kterým musíte násobit tato čísla aby jste se dostali na rozměr klasického analogu (ten měl větší plochu na kterou se zaznamenávalo – okýnko filmu). Např. 35mm u digitálního Nikonu (např.D40) se vynásobí 1.5 a máte 53mm, přičemž při 50mm u klasického analogu máte pohled jako když se díváte normálně (bez fotoaparátu). Rozsah např 35mm-70mm by tedy znamenal cca. normální pohled až dvojnásobné přiblížení.
P.S. U Nikonů je crop factor 1.5 a u Canonů 1.4. U drahých profesionálních modelů jsou větší senzory, o velikosti filmového políčka klasického foťáku, a proto se jim říká „Full-Frame“, ty také vyžadují dražší objektivy které pro ně poskytují dostatečně velký obraz.

Doporučuji koupit objektiv s optickou stabilizací, znamená to, že za horších světelných podmínek budete moci dělat méně rozmazané snímky.
Dále existují objektivy s lepší světelností – f/(nižší číslo), čím lepší světelnost tím dražší a tím lepší foceni v horším světlě. Zároveň čím lepší světelnost tím se zaostřuje na menší pole (rozumějte tak, že zaostříte na jeden objekt a co je dále nebo blíž je rozmazané), ovšem u zrcadlovek je toto velmi žádoucí, máte zaostřeno např. na obličej a zbytek neodvádí pozornost..

Originální objektivy Nikon/Canon bývají relativně drahé, ale mají lepší kresbu a další vlastnosti. Druhou variantou jsou levnější objektivy od firem např. Sigma a Tamron, některé kousky od nich jsou lepší a některé horší, řekl bych že vždy jsou ale pod úrovní parametrově stejného objektivu od Nikonu.

Můžete se zeptat u produktů na Megapixel.cz mají tam odborníka, který sleduje diskuse a odpovídá na všechny dotazy jak začátečníků tak i profesionálů.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Problematika na kterou se ptáš je rozsáhlá a mají problém v orientaci i ostřílení fotografové.

Jenom tak zběžně AF – objektiv má motor ostření ( ještě se to potom dělí podle typu
motoru )

VR – objektiv má stabilizaci

35– 80 je objektiv který má zoom 35 – 80 mm
Zde se podle velikosti snímače ještě násobí tzv crop faktorem.
Jak vidíš je to opravdu rozsáhlé a každý výrobce to má trochu jinak.

Doporučuji prostudovat( v dobrém – zde jsou totiž lidé kterým vadí i ty odkazy, ale sami vyplodí jenom otázku typu " na co se používá prezervativ")

http://www.me­gapixel.cz/jak-se-vyznat-v-zkratkach-u-objektivu
Doplňuji:
Ano velikost má snímače je DX ( APSC)
crop faktor 1,5.

Zde ještě něco co by ti mohlo pomoci :
http://www.pho­toextract.com/f/ni­kon-d40#forum

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Terryle

Já měla u Canonu přesně dané, jaká řada objektivů na něj sedí, takže předpokládám, že to nějak podobně mají i Nikony. A jinak je myslím nejjistější se zeptat prodejce, jestli to na něj bude sedět…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek