Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak poznám poruchu síťové karty ?

Mám základní desku MSI s 2 síťovkami Marvell a Nvidia na PC, kde jsou nainstalovány 2 x WXP.Včera mi přestal fungovat internet (kabel UPC) na obou oddílech.Na hot-line technici počítač viděli jako komunikující, ale mi se nepodařilo připojit se na internet("není povolen protokol TCP/IP").Po delším bezvýsledném experimentování s podporou hot-line UPC byl problém vyřešen přeregistrací síťovky z Nvidie na Marvell.Takže internet funguje, ale potřeboval bych zjistit, jesli se nejedná o HW problém na desce, která je ještě v záruce.Víc počítačů na propojení zatím nemám, ale výhledově domácí síť nevylučuji. Myslím, že když nefungovala ani na jednom oddíle s nezávislými instalacemi asi v pořádku nebude...ale mít několik týdnů PC na reklamaci a pak platit za to, že nebyla uznána se mi taky nechce.
1.Jak můžu ověřit, že síťovka je O.K. ?
2.Je teoreticky možné, že došlo k problému např.s ovladači zároveň na obou systémech? Nebo je nějak vysvětlitelné, že jde jen o sw problém? Klidně (no moc klidně vlastně ne) to celé znovu přeinstaluji, ale jak ověřím, že to pomohlo a vše je O.K. ?

Předmět Autor Datum
1.najlepsie tak ze pripojis k nej ine pc a skontrolujes prenos. musis ale pouzit krizeny kabel. stac…
fleg 21.09.2006 23:12
fleg
1) bez druhého počítače s ideálně tak gigovou síťovkou /počítám ten marvel je 1gbit a prověřil bys t…
MM_tank 21.09.2006 23:35
MM_tank
Takže to nemám řešit a koupit novou ? Myslím, že nefunguje ta rychlejší a tedy i dražší:.(, .Jde to…
Martin2 21.09.2006 23:51
Martin2
ad 1) už bylo řečeno ad 2) to bych skoro vyloučil (*) Nemohl se vám někdo dostat do účtu UPC a změn…
anarchist 22.09.2006 00:35
anarchist
Nemyslím, že by někdo měl důvod měnit tuto adresu.Ale díky ochotě hot-line (!!!! fakt!!!) jsme vyzko…
Martin2 22.09.2006 00:58
Martin2
mal si si skusit nastavit ip napevno a pokusit sa opingovat prvy router v ceste. s linuxom by si zis…
fleg 22.09.2006 01:00
fleg
Co bych vyřešil Linuxem ? Přece mám MAC na 1 kartu, a jak v Linuxu vyzkouším tu druhou ? To bylo v…
anarchist 22.09.2006 01:03
anarchist
když máš v PC 2 karty, tak je můžeš propojit křížovým kabelem, nabootovat nějaké Linuxové liveCD, na…
touchwood 22.09.2006 08:50
touchwood
když máš v PC 2 karty, tak je můžeš propojit křížovým kabelem, nabootovat nějaké Linuxové liveCD, na…
rh 22.09.2006 12:25
rh
ja si tiez myslim ze takto to nejde ale nie preto preco ty (sice mozno aj hej ale inak to hovorim)..…
fleg 22.09.2006 13:11
fleg
Jasne, to by byl prvni "problem". Ze by system nemel duvod to posilat pres jednu kartu do druhe, ale…
rh 22.09.2006 13:35
rh
Je mozne, ze by slo nastavit routovanie, aby to islo cez kabel. Alebo pouzit nejake ine triky (zapo… poslední
x22 22.09.2006 13:37
x22
Ještě mne napadla jedna věc - možná nesmysl, ale přece : Ten internet mi přestal fungovat ve chvíli,…
Martin2 22.09.2006 01:07
Martin2
Ne, tudy cesta nepovede. Na hw úrovni by s tou kartou nic udělat nemohl a sw problém se dá s úspěche…
anarchist 22.09.2006 01:09
anarchist
mna napadlo ci si nejako nedostal do pc program ktory vlozil do prehliadace pouzitie proxy a preto "…
fleg 22.09.2006 01:14
fleg
Nápadů je mnoho, ale jak vysvětlíš, že se to úplně stejně projeví i v OS na jiném oddílu? pozn. Je…
anarchist 22.09.2006 01:18
anarchist
JJ, v tom vlákně jsem tě hned včera podpořil.Mám to tak pořád, a pokud budu reinstalovat (jako že už…
Martin2 22.09.2006 01:29
Martin2
Ne, tipuješ špatně.Pingy jsem zkoušel a nedostal jsem se ani na DC++.Použil jsem NOD, ewido, adware.…
Martin2 22.09.2006 01:25
Martin2
Hm, aspoň že tak.Ale tu teorii o možném sw problému mi docela úspěšně navrtali do hlavy na té hot-li…
Martin2 22.09.2006 01:20
Martin2
S reklamací desky je to těžký. Když mi někde klekne deska, v podstatě vždy následuje nákup nové se s…
anarchist 22.09.2006 02:33
anarchist
Skládali mi to ve firmě (podle mých požadavků), takže bych nereklamoval desku, ale celý počítač.Tj.c…
Martin2 22.09.2006 08:00
Martin2
jednoduché řešení je ten Tučňák - tím to otestuješ doopravdy.
touchwood 22.09.2006 08:52
touchwood
ano, stát se to může. Viz výše a ta druhá diskuse.
touchwood 22.09.2006 08:51
touchwood

1) bez druhého počítače s ideálně tak gigovou síťovkou /počítám ten marvel je 1gbit a prověřil bys tak všechny rychlosti/ to neuděláš.

2) nevím

Případnou reklamaci bych doporučil zvážit protože obyčejná 100mbit síťovka stojí cca 140kč....navíc nikdy nevíš v jakém stavu bude to co dostaneš z reklamace zvlášť u desek co se třeba nedělají.

ad 1) už bylo řečeno
ad 2) to bych skoro vyloučil (*)

Nemohl se vám někdo dostat do účtu UPC a změnit vám tam MAC adresu registrované karty? Kontrolovali jste to společně s technickou podporou, než jste přistoupili k registraci karty jiné?

Každopádně i když bude skutečně vadná, reklamaci desky bych si velmi rozmýšlel (pokud by to tedy neměla být předzvěst nějaké závažnější poruchy). Za cenu jednoho zabraného slotu PCI kartu snadno za přiměřenou částku nahradíte a tak vám to za ty komplikace a čekání nestojí.

* nicméně pokud chcete mít klid, můžete zkusit nějakou Live distribuci (neinstaluje se) Linuxu

Nemyslím, že by někdo měl důvod měnit tuto adresu.Ale díky ochotě hot-line (!!!! fakt!!!) jsme vyzkoušeli po zprovoznění druhé karty ještě znovu všechno restartovat a pokusit se znovu přiřadit MAC té původní kartě.Oni ji viděli, ale zdálo se jim že se chytá nějak pomaleji - a já jsem se nedostal na internet vůbec, protože mi chyběla IP.Takže mi zaregistrovali znovu tu druhou.Fakt velmi vstřícná hot-line (velmi příjemné překvapení), akorát cena hovorného bude docela nářez-no co už ...(Než jsem se dostal na řadu, pak jsme to řešili, pak jsem to zkoušel a volal znovu...a tak pořád dokola celý příjemný večer]:()

Co bych vyřešil Linuxem ? Přece mám MAC na 1 kartu, a jak v Linuxu vyzkouším tu druhou ?

Co bych vyřešil Linuxem ? Přece mám MAC na 1 kartu, a jak v Linuxu vyzkouším tu druhou ?

To bylo v reakci na větu "Klidně (no moc klidně vlastně ne) to celé znovu přeinstaluji, ale jak ověřím, že to pomohlo a vše je O.K. ?".

Nicméně když si teď dám dohromady všechny informace, které jste poskytl, vskutku to vypadá na závadu oné karty a testování v jiném OS by zřejmě k ničemu nevedlo. Maximálně tak pro klid duše. A live distribuce Linuxu má tu výhodu, že a) se neinstaluje, b) vyloučí se hypotetický konflikt ovladačů/nastavení Windows (ale když máte Windows dvoje, tak se to samo od sebe na obou stát nemohlo, to je skoro nemožné).

když máš v PC 2 karty, tak je můžeš propojit křížovým kabelem, nabootovat nějaké Linuxové liveCD, nastavit si 2 IP adresy a zkusit se navzájem pingnout.

P.S.: nevím jakým způsobem jsi instaloval ty 2 instance XPček, ale musí se to umět, pokud jsi je "instaloval" nějakým nestandardním způsobem (nebo i v případě, že jedna instance je na C: a druhá na D:), pak může dojít ke křížení (anebo v druhém případě k nákaze malwarem). Dnešní spyware (typu NewDotNet apod.) dokáže totálně zprasit nastavení TCP/IP u aktuálního "výchozího" inetového spojení. Proto to doporučení na liveCD

když máš v PC 2 karty, tak je můžeš propojit křížovým kabelem, nabootovat nějaké Linuxové liveCD, nastavit si 2 IP adresy a zkusit se navzájem pingnout.

Tohle bude fungovat opravdu "out of box"? Ze ten ping pujde pres ten kabel? Kdysi jsem se o to zajimal, myslel jsem si, ze si udelam takhle testovaci sit. Ale problem byl ze jadro potrebuje komunikovat s jinym jadrem, nemuze takhle komunikovat samo se sebou.

ja si tiez myslim ze takto to nejde ale nie preto preco ty (sice mozno aj hej ale inak to hovorim)...ked zadas ping eth1 tak signal ide z dosky priamo na kartu...ked ping eth2 tak to iste len na druhu...ako donutit aby siel cez kabel? to je predsa nemozne pingnut takuto kartu zvonku

Jasne, to by byl prvni "problem". Ze by system nemel duvod to posilat pres jednu kartu do druhe, ale slo by to primo na tu kartu. Coz by se teoreticky dalo resit nejak routovanim, ale tady je prave ten problem. Ze by jadro nemohlo routovat samo na sebe. Nevim, mozna jsem to kdysi spatne pochopil :-), ale tak nejak znelo vysvetleni od zkusenejsich. Ze proste nejde vrazit do pc dve sitovky a donutit je komunikovat se sebou "vnejskem", pres kabel.

Ještě mne napadla jedna věc - možná nesmysl, ale přece : Ten internet mi přestal fungovat ve chvíli, když jsem si chtěl otestovat úroveň zabezpečení počítače, ale předtím jsem zkoušel jak funguje nějaký anonymizér, takže jsem nechtěně z blbosti asi testoval nějakou cizí proxy - aspoň si myslím ,že to tak nějak funguje.Nemohl si to třeba někdo vyložit jako pokus o hledání slabých míst svého serveru a nevlepil mi virtuálně jednu výchovnou, která mi rozhodila síťovku ?
(jsem moc paranoidní?)

Ne, tudy cesta nepovede. Na hw úrovni by s tou kartou nic udělat nemohl a sw problém se dá s úspěchem vyloučit též, když se to stejně projevilo i v druhém v tu chvíli neběžícím OS. Navíc když s druhou kartou vše šlape jak má.

Ale je tu ještě jedna možnost. Dnešní PC i po běžném vypnutí pořád zásobují desku energií. Někdy se stane, že se nějaká komponenta dostane do chybového stavu a ten jen možné napravit jedině tak, že PC na nějakou dobu úplně odpojíte od energie. Nechci Vám dávat falešné naděje, ale zkusil jste to?

Nápadů je mnoho, ale jak vysvětlíš, že se to úplně stejně projeví i v OS na jiném oddílu?

pozn. Je to docela náhoda, zrovna se v jiném vlákně diskutovalo, k čemu jsou dva stejné OS na jedno PC. Ale jak již tam jsem nastínil, v těchto případech to bývá obrovský pomocník. Podle mě to téměř vylučuje sw problém.

Ne, tipuješ špatně.Pingy jsem zkoušel a nedostal jsem se ani na DC++.Použil jsem NOD, ewido, adware.Ani Kerio neměl problém (i když zpětně si uvědomuji, že jsem se docela divil zpomalení počítače.V procesech mi žral 100 % výkonu Kerio, musel jsem ho odstavit a restartovat)

Hm, aspoň že tak.Ale tu teorii o možném sw problému mi docela úspěšně navrtali do hlavy na té hot-line(doporučili reinstal aspoň ovladačů) .Pokoušel jsem se jim vysvětlit, že je imho velmi nepravděpodobné, že by se rozhodily zároveň ovladače na obou systémech...prý se to může (???)stát.Další teorie byl problém v biosu (např.firewal).Tam už si tak jistý nejsem, ale ten fw by snad byl na obou síťovkách.Ale pro jistotu jsem (marně) dal i bios na default.
Tak snad to bude jen fakt ta síťovka, protože pokud pomalu odchází deska, definitivně odejde krátce po záruce.

S reklamací desky je to těžký. Když mi někde klekne deska, v podstatě vždy následuje nákup nové se současným předáním desky k reklamaci. Oni vždy někde vyhrabou stejný model, i když už dávno není na trhu (jistě nějaký opravený). Ten mi pak někde leží a leží a leží až je úplně na góvno. :) Zatímco starší komponenty (CPU) do novější desky většinou úspěšně nacpu, obráceně to bývá problém.

Skládali mi to ve firmě (podle mých požadavků), takže bych nereklamoval desku, ale celý počítač.Tj.cpát tam komponenty by byl jejich problém-pokud teda by se nenašel nikdo , kdo by tu moji desku začal v rámci reklamace opravovat.Jenže to všechno je teorie: i kdyby ta síťovka byla špatná, blbě se to bude reklamovat, protože ta síťovka nějakou aktivitu vyvíjí (provider ji vidí)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru