Avatar uživatele
zjentek

Jak pravděpodobné je, že předci Miloše Zemana byli statkáři?

Zeman.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2778 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Nuk nuk

Odpoveď byla označena jako užitečná

Hodně vysoká. Za prvé většina Čechů (Moraváky nevyjímaje) má předky především zemědělce, rolníky a v lepším případě nejakého bohatšího sedláka.
Za druhé už samo jméno Zeman napovídá, že šlo o člověka, který vlastnil půdu. Zemané byli skutečně statkáři nebo dokonce nižší venkovští šlechtici (velkostatkáři), kterým patřila půda – zem – odtud slovo zeman.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zjentek Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Cenobita

Selský původ je velmi pravděpodobný, ekonomika středověku byla feudální, tudíž postavená na zemědělství. Nejspíš máme skoro proto všichni selské předky.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Možné to je. Já ale myslím, že alespoň z třetího kolena je to emzák. Jak jinak by se stal slavný už v Prognostickém ústavu těsně před revolucí?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Je to možné. Sám M. Zeman hovoří o svém původu: „Můj otec pocházel z Tábora. Moje žena mi udělala geneaologický výzkum a zjistila, že Zemani byli na Táborsku usídleni nejméně od 17. století. Matriky ze staršího období se ztratily. Zemani byli cihláři, domkáři, dělali plebejské profese. A já se cítím jako plebejec, ne jako patricij." 🙂

Více na http://www.bles­k.cz/clanek/zpra­vy-politika/322931/ze­man-vzpominal-na-rodice-maminka-zemrela-na-rakovinu-mozku.html?ut­m_source=bles­k.cz&utm_medi­um=copy

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Šidlo

dosť pravdepodobné

škoda, že selský rozum a realizmus je hlavne otázka výchovy, nie génov (vlastná skúsenosť)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek