Avatar uživatele
vikingesmed

Jak probíhá kolonoskopie a je to bolestivé?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3788 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
beer

Odpoveď byla označena jako užitečná

Nevěř internetovým diskuzím, kde někteří tvrdí, že se jedná o bolestivé vyšetření!
Absolvoval jsem to zjara a naprosto v pohodě – normálka, bez jakékoliv bolesti..
Doplňuji:
Průběh:
Zašel jsem se tam objednat a současně tam dostal s termínem i recepis na přípravek k vyprázdnění před vlastním vyšetřením + písemné poučení a postup jak na to.
Před vlastním vyšetřením máš určitou dietu, pak musíš vypít ten přípravek a druhý den jdeš na vyšetření. Tam dostaneš takový trenky s puntem bez knoflíků, vysvlečeš se donaha a ty trenky si oblečeš puntem dozadu ))
Ještě se podívám na net, taky to tam bude. Tady: http://ondrej­nemecek.cz/2011/08/­17/pokyny-pro-pacienta-pred-kolonoskopii.html

Upravil/a: beer

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www, marci1 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Nejdříve je třeba vyčistit zažívací trakt, a to mi připadá nepříjemnější než samotné vyšetření. Ke konci se mnou lomcovala zimnice, tak se drž v teple (ale poblíž WC).
Samotné vyšetření spočívá v tom, že si svlékneš dolní část oblečení, nafasuješ kalhotky s dírou na zadku a sestřička Ti dá injekci. O tu si určitě řekni.
Lehneš si na bok, vyšpulíš zadek na doktora a ten ti do řitního otvoru zavede kamerku. Zkontroluje ti tlusté střevo za občasného přifukování plynu, aby se snáze dostal přes záhyby a mohl střevo dobře zkontrolovat. Při kontrole lékař podle monitoru zjistí, co vlastně v tlustém střevě máš, odstraní polypy a případně odebere vzorky podezřelé tkáně.
Nepříjemné je, že plyn po vyšetření ještě nějaký čas odchází z těla. Takže je lépe s odchodem z nemocnice nespěchat. Injekce před vyšetřením ovlivňuje řízení a koordinaci, takže po vyšetření budeš potřebovat doprovod.
Dá se to vydržet, ačkoliv to žádná příjemná záležitost není. Rozhodně daleko horší je gastroskopické vyšetřerní.
Doplňuji:
Ad Mowla – všechno taky znát nemusím, gastroskopii mi párkrát dělali, ale bronchoskopie ve mně vyvolává hodně mizerné až prachmizerné představy.
Když se vyšetření udělat musí, tak je lepší to brát jako nutnost a nepřemýšlet o tom, co člověka vlastně čeká.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Tady toho je : http://www.od­povedi.cz/sear­ch?q=kolonosko­pie

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Již bylo zodpovězeno : http://www.od­povedi.cz/sear­ch?q=kolonosko­pie

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Tady – http://www.ikem­.cz/www?docid=1004176 – máš cca postup – fakt se mi to nechce popisovat podle vlastních zážitků. 😉
Ale – netuším, zda mi dali sedativa nebo ne (nevyžadoval jsem je, ale nějakou injekci jsem dostal), ale o bolestivosti se nedá mluvit – spíše jde o nepohodlí až ´takový blbý pocit´…
Každopádně můžeš – na požádání, celé vyšetření absolvovat ´uspaný´ – v úplné anestezii.
Doplňuji:
Ocko – s tou gastroskopií naprosto souhlasím a přidám ještě jedno – oproti kolonoskopii poněkud ´nepříjemné´, vyšetření – bronchoskopii. 😉

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

Dnes už to vypadá trochu jinak, než před pár lety a vyšetření s novými přístroji vůbec nebolí. Dokonce se ve finále odebere zpět plyn ze střeva, ani inkjekci jsem nedostal. Ostatní bylo již popsáno.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Kolonoskopie se neboj. Zavedení endoskopu je proti dnes tolik propagované anální souloži hračka.
Nepříjemné pocity jsou akorát když střevo naplní vzduchem aby bylo dobře uvnitř vidět. Je to jako když máš větry a jsi pořádně nadmutý. Problém mají některé ženy které mají kvůli ženským orgánům střevo více zamotané a ti co mají ve střevě srůsty . Pak se používá analgosedace. To ale není ta injekce co dávají většinou před, to je ta tzv. oblbovačka aby jsi z toho nebyl nervní. Mně osobně nedávají nic.

Ještě k té bronchoskopii. Dnes je to endoskopem brnkačka. Já jsem osobně prodělal bronchoskopii dříve , kdy do dýchací trubice a až do plic zavedli rovnou rouru síly trubky na řídítkách na kole a touto trubicí prováděli optické vyšetření.
Kdo jste to prodělal ?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pusinka50

Já prodělala již více kolonoskopií a pokaždé mě to hodně bolelo. A to si myslím, že bolest vydržím dost. Možná mám víc zauzlovaná střeva, než tady píšící uživatelé, nevím. Když to bylo možné, nechala jsem si vždy píchnout silnější injekci, prospala jsem zákrok, jednou jsem za injekci zaplatila 50 Kč. Po zákroku jsem nebyla ani oblbená ani ospalá, klidně jsem mohla odjet autem a naprosto nic mi nebylo.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek