Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Assembler (AVR Studio - attiny2313)

hi all, ve škole se právě učíme assembler bo co to je, a náš učitel to učí tak trochu .... mno, každopádně, potřeboval bych poradit kde se to dá jednoduše nějak naučit, nebo kde je to lehce napsaný na pochopení. Děláme s ATtiny 2313 a v programu AVR Studio 4 od Atmelu (ten se mi zrovna všera rozhodl že přestane fungovat), můžete poradit?

Předmět Autor Datum
Napr. v datasheete toho ATtiny na www.atmel.com Ale cesky jazyk tam nehladaj... Lepsie urobis ak bud…
MM.. 10.04.2008 19:24
MM..
problem je, že v ty hodině se da leda tak usnout :D učebnici žadnou nedoporučil, pořad si jenom nosi…
Jack T. 10.04.2008 19:48
Jack T.
Tak ked vies aspon trochu anglicky tak si najdi datasjeet k at-tiny na atmel.com (http://www.atmel.c…
MM.. 10.04.2008 21:26
MM..
ja myslim, ze jestli chce v tom programovat jako se zájem a sám, tak by jsi si mel na to koupit hard…
AZOR 10.04.2008 21:32
AZOR
;-)JN Instrukční sadu na to máme celá třída, ale umí to max jeden dva borci a ti to nevysvětlej (ale…
P4N7H3R 21.05.2008 22:52
P4N7H3R
Z mého pohledu má AT tiny dost jednoduchou instrukční sadu. My jsme ve škole dělali 80196 (bratr 801… poslední
mlůno 23.08.2011 14:48
mlůno
Česky tady: programujte.com - Atmel Sice pro jiný typ, ale snad to nebude tak moc odlišné.
Tomix 11.04.2008 02:32
Tomix

problem je, že v ty hodině se da leda tak usnout :D učebnici žadnou nedoporučil, pořad si jenom nosi nějaky papiry, btw SŠ, navic se to učime jako prvni ročnik, takže nikdo před nama to nemá :(
jo a dalši problem je, že se učim německy (proti me vuli), ale anglicky umim lip, ale ne zase tak dobře :D

Tak ked vies aspon trochu anglicky tak si najdi datasjeet k at-tiny na atmel.com (http://www.atmel.com/dyn/products/devices.asp?famil y_id=607#791) a tam si najdi ten ktory mas, a v nom si klikni na datasheet (pre ten tiny 2313 je tam nejaky zatial len preliminary) a v nom mas a) ake instrukcie ten CPU pozna (v sekcii instruction summary) aj s jednoduchym popisom operacie ktoru ta instrukcia robi, a b)ake V/V funkcie ten CPU ma, a ktorymi registrami sa pracuje so vstupnymi/vystupnymi pinmi apod. Viac ti vpodstate netreba. Nejaky jednoduchy program ktory tam robite bude predpokladam len testovat nejake vstupne piny (precita prislusny register a otestuje prislusne bity v nom) a na zaklade nich nastavi nejake vystupne piny (zapise do prislusneho registra nejake bity).
Co to je bit a boolean operacie (AND, OR, XOR, negacia) ti dufam nieco hovoria, ak nie tak Booleova_logika
Register ak nevies co to je tak to chap ako jedno 8bitove "uloziste" (mozes do neho nieco zapisat alebo z neho nieco precitat) a tym ze donho nieco zapises riadis to co hardware robi, a precitanim vies zistit nejaky stav hardwaru (konkretne co ktory register ovplyvnuje si najdes v datasheete).

ja myslim, ze jestli chce v tom programovat jako se zájem a sám, tak by jsi si mel na to koupit hardware. a hledat cestu i v hardawrovejch knihách, pokud jde jen o školu nemyslim si, že by to bylo něco těžkého proléct. Škoda, že neumíš anglicky. Doporučil bych si někde sehnat přeloženou instrukční sadu a to by Ti mohl na velkou část předmětu asi stačit.

Z mého pohledu má AT tiny dost jednoduchou instrukční sadu. My jsme ve škole dělali 80196 (bratr 80186 z zrodiny procesorů PC a tam sem fakt nechápal, asi za to moh i učitel, kterej sice naprogramoval metro a elefanty, ale vysvětlit to neuměl). Dokumentace žádná, co dělat. Potom sme dělali 8051 (ale jenom na simulátoru), to mě bavilo trochu víc, a i ten učitel (ten měl pro změnu na svědomí ňákou lokomotivu a pár dalších věcí) to dobře vysvětloval, tak sem to chápal.
Naštěstí attiny má slušnou dokumentaci, ale ne šílenou. Datasheet má jen 23 stránek (obsahuje schéma, objednací údaje, register a instruction summary - nejdůležitější část). Příručka, kde jsou popsané všechny periferie, má asi 300 stránek, to taky neni moc. Vše k dispozici na atmel.co (ne že by ty stránky byly extra přehledné).
Instrukční sada má několik skupin instrukcí. Jsou to instrukce aritmetické a logické, instrukce pro manipulaci s bity, instrukce pro přesun dat, instrukce pro skoky a větvení programu a něco co nazývají řídicí instrukce (nop, sleep ....)
Istrukce maji několik operadnů 0-2, které jsou ale omezené typem. A to je to co je alespoň pro mě na assembleru to nejotravnější. Takže třeba sčítat (add, adc) lze jenom registry, pokud je potřeba přičíst konstantu, musí se do toho registru nakopírovat. Nebudu to dál rozebírat. Myslim, že pokoud se zajímáš o elektroniku, pomůže koupit si dva atmely domu a hezky si to vyzkoušet. (Dva kusy proto, že jeden je v programátoru a druhý ve zkušební destičce, tak se mi to osvědčilo). A ještě důležitá poznámka, jako programátor se mi osvědčil ponny prog je popsaný na prog.html s připojením přes paralelní port a oddělovací obvod (74LS244).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru