Avatar uživatele
Gestas

Jak přesně vyhlásit nezávislý stát?

Mám zajít na nějaký úřad, nebo stačí vyhnat vojáky, policajty, úředníky a začít vybírat své daně?

Zajímavá 0 před 2704 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Na to žádný mustr není. Můžeš to vyhlásit veřejně v médiích, můžeš vyhrát v občanské válce. Stejně ti to bude k ničemu, pokud tě okolní svět neuzná a budeš jen za blbce, nebo exota. Jinak můžeš čekat, že tě brzo převálcují, nebo budeš platit za srandistu.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
klumprt

Musíš nejdřív přesvědčit svět (nebo aspoň USA) o tom, že jseš utlačovanej tím, kdo má svůj stát na daném území v současnosti. Pak už stačí vyhnat vojáky, policajty a úředníky. Spojenci ti přitom možná helfnou nějakým tím humanitárním bombardováním.
Teď to bude ale trochu těžší, protože USA s Trumpem v čele se na tebe pravděpodobně vykašlou.

Upravil/a: klumprt

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lgee

Najdi si vetší ostrov kde žijí domorodci nemají prakticky žádnou obranu, ostrov během pár hodin bude tvůj a můžeš začít „stavět“ svůj stát 😁

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

To není takový problém. Stačí pokud máte kus nějakého území. Ideální je samozřejmě takové, které má status „terra nulius“ – tedy území, které si žádný existující stát nenárokuje, ale teoreticky stačí Váš vlastní pozemek. Pak je také dobré mít nějaké lidi, kteří přijmou vaše občanství, ale není to nutné. V podstatě si na své zahradě zapíchněte do prostřed vlajku a prohlašte ji za svůj stát. A to je celé…
Pokud chcete, aby se o vašem státě vědělo, prožeňte to médii.

Problém je spíš v tom, že Vám takový stát nejspíš žádný jiný stát neuzná, což je docela zásadní předpoklad k tomu, aby stát nezůstal jen recesí.
Koneckonců, vzpomeňte si na Liberland, to je asi nejznámější příklad toho, jak to může chodit.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Nuk nuk

Klumprt: USA mají různé nápady, ale nerozhodují o (ne)existenci nově vzniklých států. USA může nový stát uznat nebo neuznat, ale to platí o kterékoliv jiné zemi. Vy si to nejspíš pletete s OSN. Ti mohou do určité míry odhlasovat vznik nějakého státu. V rámci OSN mohou hlasovat i USA, ale opět tam nejsou samy. Navíc hlasování v OSN nemusí nutně ovlivnit to, kdo daný stát uzná a kdo ne. Další věc je, že žádná mezinárodní úmluva ani zákony vyhlášení vlastního státu nezakazují ani neurčují přesné postupy.

před 2704 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Gestas

Co Kosovo?

před 2704 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Arne1

Přesně tak, správná připomínka. Kosovo si sice myslí, že je to nezávislý stát, ale (bohužel) to není pravda. Některé státy ho sice uznaly, ale některé ne. Podstatné je, že pro tyto rozdíly není uználo OSN. Mezinárodněprávně je to tedy stále součást Srbska, která momentálně jenom není pod kontrolou vlády v Bělehradu. Podobných území je více (Moldávie- Podněstří, Azerbajdžán – Náhorní Karabach, Gruzie – Abcházie). Plynou z toho i některé zajímavé a někdy nepříjemné fakty: Na území Kosova neplatí evropská Zelená karta. Pohraniční kontrola na hranici Kosovo – Makedonie je kosovská a nikoliv srbská, takže pokud cestujete dále do Srbska překročili jste vlastně ilegálně srbskou hranici a srbští policisté vás z Kosova do Srbska nepustí (leda s tou výjimkou, že jim ukážete občanský průkaz a ne pas).

před 2704 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek