Avatar uživatele
Melkor

Jak připoji sálavé toppení (230V) na stavající termostat od ventilátoru?

Dobrý den , měníme topení a místo akumulaček jsme si pořídili sálavé topení (bez termostu) Akumulačky běžely na noční proud a měli ventilátor napojený na termostat (na termostatu je možné nastavit dvě rychlosti ventilátoru, pomalu/rychle/vyp­nuto) Chtěl bych na tento termostat připojit sálavé topení, ale nějak nevím jak funguje to zapojení. Asi takhle v krabičce kam byl připojen ventilátor jsou 3 žíly: PE, H, Č. Když je přepínač u termostatu nastavený na pomalý chod, tak mezi PE a Č je 230 mezi PE a H 45V a mezi Č a H 170V Když je chod nstavený na „rychle“ je mezi PE a Č 230V, mezi PE a H 230V a mezi H a Č 0V, bohužel staré kamna už tu nejsou a nevím jak byl připojen ventilátor. Každopádně bych chtěl připojit to sálvé topení a to je na 230V 3žíly. Jak byste mi doporučili to připojit? Může PE a N hodit na zelenožlutý co je v té krabičce?

Zajímavá 0 před 2738 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

Je potřeba znát proudovou zatížitelnost termostatu, jeho vnitřní zapojení a příkon tělesa. Pak je potřeba dodržet ochranu před nebezpečným dotykem. Nedoporučuju zapojovat amatérsky. Obraťte se na elektrikáře.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mzm

A není to tak, že akumulačky se nahřívají na noční proud pořád a termostat spíná pouze ten ventilátor? Pak by ten termostat spínal max 1A a na sálavé topení se nehodí (jak píše Hlada). A to bych viděl jak nejpravděpodobnější situaci.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek