Avatar uživatele
sowa

Jak připojit elektrický sporák ?

Koupila jsem starší el. sporák a nemá kabel.Jaký kabel je potřeba,může mít zásuvku, nebo je rovnou do jističe. A jaký jistič má mít. díky

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? suaeda, marci1 před 3998 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Důrazně nedoporučuji, abyste si elektrický sporák zapojovala svépomocí!!
Jinak kabel musí být 5žilový (dříve 4žilový), zapojuje se na vypínač (tzv. kombinaci) a musí mít samostatné jištění.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Opakuješ starou otázku s tímtéž závěrem – vždy musí zapojit výhradně odborník.
V případě jakéhokoliv pochybení zamítne následně pojišťovna hradit pojistnou událost z titulu neodborného zásahu. – viz řada odkazů:

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/musi-mi-zapojit-novy-el-sporak-revizor-elektriny
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/vymena-kombinovaneho-sporaku-za-elektricky
http://eagri.cz/pu­blic/web/mze/le­gislativa/prav­ni-predpisy-mze/tematicky-prehled/10005310­6.html
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/dotaz-elektro-pro-odborniky
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jakym-kabelem-ma-byt-pripojena-zasuvka-pro-el-troubu-u-kombinovaneho-sporaku-a-jake-ma-byt-jisteni-jistic
Doplňuji:
Oprava – 3. backlink se vloudil omylem.

Zdroj: http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/230-v-a-330-v

Upravil/a: anonym

4 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, anonym, www, beer Nahlásit


Avatar uživatele
Mapel

Připojení doporučuji nechat na osobě s odbornou kvalifikací dle vyhlášky 50.
Sporáky se převážně připojují do krabice KR97/5. kabel pak záleží na typu sporáku a jeho příkonu. Podrobné informace jsou pro vás zbytečné a nechá se i říci nebezpečné.
Doplňuji:
Pro autacek: až uvidíš pár ohořelých lidí od elektřiny, zabitých krokovým napětím, tak nikoho nepoženeš do takovéto problému a vždy odkážeš na odborníka.
U přítelkyně jsem zkoušel bezdrátový detektor napětí a fakt dost naštvanej, že jem dostal krám, ale nedalo mi to a laboroval. Seděl jsem u akvárka a na kovových částí byla fáze. Nebyl rozbitý, jen řval, že jsem blízko nebezpeší. Tak jsem co celý předělal. 10 let si toho nikdo nevšimnul a nikomu se nic nestalo. Jen ta potvůrka čekala na svojí příležitost a na štěstí se nedočkala. Takovýchto úprav v domácností je mraky a nic se nestane až jednou. Pak je už mnohdy pozdě.

Upravil/a: Mapel

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Avatar uživatele
Funna

v prvé řadě bys měla napsat co je to za sporák…1, nebo 3 fázový? a jaký má příkon?…jinak platí to, co píše raibek, nebo mapel…až na ten vypínač (tzv. kombinaci)…to se dělalo dřív, dneska už to neplatí…mít ho nemusíš…a podle dotazuje je jasné, že žádný elektrikář nejsi a vůbec nevíš, wocogou, takže se do toho SAMA NEPOUŠTĚJ…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
autacek

Sporák zapojíš tak, že se podíváš do návodu, případně na označení konektorů u sporáku a pokud zjistíš, že tomu nerozumíš, zavoláš raději odborníka.
Jinak – fáze bývají označeny písmeny L, tedy L1, L2, L3, nulák písmenem N a zem symbolem země. Záleží na typu sporáku a tom, jaké umožňuje zapojení, též by měl mít samostatně jištěný přívod přímo z pojistkové skříně. Nutno podotknout, že jsem se setkal s nerespektováním barevného značení vodičů již od výrobce, tak že člověk nevěřícně koukal do schématu, proč ten „šedý“ vede k nule, když by to měla být jedna z fází, naštěstí ale na to upozorňovala i nálepka..

Ještě můžu doporučit portál tzb.info, ale raději to přenech odborníkovi.
Doplňuji:
Mě fakt fascinuje, jak když se někdo zeptá na otázku z oblasti elektřiny, jak jsou všichni hrozně „vstřícní“ a nejvíce snad elektrikáři, z kterých vyloženě čiší, že do řemesla jim nikdo v žádném případě fušovat nebude a nejradši by chodili za úplatu i na banální výměnu žárovky.

Minimálně bych čekal, že se alespoň někdo zeptá, o jaký se jedná sporák…

Upravil/a: autacek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

taky mám elektrický sporák, ale už v obchodě mi dali číslo na chlapa, co mi to příjde zapojit, to nemůžeš udělat sama, najdi si nějakého elektrikáře, co to dělá, on to zvládne dobře

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Jestli máte elektriku, tak si to určitě nechte zapojit odborníkem a potvrďte si rovnou revizi. Jako ono na to svépomocí přijdete, ale přeci jenom tam tečou fakt vysoké proudy a chcete to mít od profíka. My jsme si kupovali nový sporák od https://www.li­vli.cz/katego­rie/sporaky-81/ a sháňka elektrikáře bylo první, co jsme pak dělali, protože jsme si to neriskli. Zvlášť, když bydlíme v paneláku. 🙂

Avatar uživatele
Dochy

Autacek: Protože jde pravděpodobně o osobu bez jakéhokoli el. vzdělání. Není to jisté, ale pravděpodobné (např. i nedostatek informací o sporáku tomu nasvědčuje). Samozřejmě je možné se doptat na doplňující informace a kvalifikovaně poradit. Ale je riziko, že si pak budeme rvát vlasy při čtení černé kroniky kvůli tomu, že laik udělal chybu, u které by elekrikáře ani nenapadlo, že by nějakou takovou vůbec někdo mohl udělat.

Poto jsem hodně opatrný i když radím lidem které znám a o kterých vím, že nějaké schopnosti a znalosti mají.

před 3997 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek