Avatar uživatele
Dismas

Jak reagovali prostí vojáci Varšavské smlouvy v srpnu 1968 na pokusy o interakci ze strany místních obyvatel?

Ná různých snímcích vidím, že se s nimi pokoušeli diskutovat. Je tu někdo, kdo něco takového dělal? Jak reagovali?

Zajímavá 0 před 2811 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Prostí vojáci moc nediskutovali. Na vojně platí rozkazy a to v každé armádě.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Jeden Rus se mi přes plot pokoušel předat nějaký vzkaz na kusu papíru. Moc jsem se s ním nebavil, odmítl jsem to a doporučil mu ať se vrátí domů. Ještě pořád jsem byl v šoku z toho, co se stalo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Jako 13-ti letý hoch jsem se Sověty(regulovčíci, kteří ukazovali směr Libavá) snažil dohovořit rusky, ale to snad byli mongolové či co.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Rok 1968 jsem nezažila, takže jsem se sotva mohla o něco pokusit a vidět něčí reakci.
O mnoho let později jsem se ale setkala s jedním člověkem, který sem byl jakožto řadový vojín údajně vyslán. Podle toho, co vyprávěl, tuším, že byli dost v šoku. Tvrdil, že v podstatě nevěděli kam a proč jedou. Nesměli se to dovědět a pokud to někdo z nich věděl, nesměl to říci. Mysleli si, že jedou jen na cvičení. Až postupně jim řekli, že jedou potlačit kontrarevoluci, ale po příjezdu zjistili, že se tu žádná ozbrojená vzpoura nekoná. S domorodci mluvit nesměli a museli plnit rozkazy, jinak je čekala kulka nebo v lepším případě vězení.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Bola som v uliciach od prvého dňa, zažila streľbu i smrť, hlavne diel namierené na mesto, videla hrôzu a strach v očiach tých mladých sovietskych (neboli to len Rusi) vojakov, keď im ľudia hádzali zápalné fľaše na tanky, keď zhodili autocisternu aj s vojakom z mosta do Dunaja…
Zo začiatku (prvé „útočné“ dni) sa báli veľmi rozprávať s ľuďmi, politruci ich informovali, že prišli bojovať s kontrarevolúciou. Po pár dňoch, keď videli pokoj ľudí na uliciach, začali sa s nimi rozprávať, počúvali (radoví, nie politruci), čo im ľudia hovorili a opakovali čo im na komsomolských a komunistických školeniach vvtĺkali do hlavy politruci, mnohí potom po návrate domov boli poslaní slúžiť kdesi do zapadákova, aby nešírili „pražské myšlienky“.
Boli mrtví na oboch stranách, ale keby s obsadením Československav auguste ´68 nesúhlasili aj predstavitelia USA a NATO, boli by došlo k väčšiemu krviprelievaniu.
Kto hovorí inak, buď vedome klame, alebo nie je dobre informovaný.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Nuk Nuk: tvoje informace jsou naprosto správné. Taky je nemám z první ruky, ale všichni co se sovětskými vojáky hovořili, tvrdili totéž. Taky všichni vojákům vysvětlovali, že tady žádná kontrarevoluce není. Prostý sovětský voják nic nechápal.

před 2810 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Nuk nuk

Až na pár důstojníků, kteří jim veleli, to byli mladí kluci, vojáci, kterým bylo kolem 18. Věděli houby a nesměli ani ceknout.

před 2810 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Ale v pozdějších letech se rozpovídali.

před 2810 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek