Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak regulovat (nastavovat) staré ventily topení

Dobrý den, neví někdo, jak se nastavují staré ventily(kohouty na topení u radiátorů? Je tam hřídel se čtyřhranem na ovládání opatřená dvěma či třemi ryskami a regulační šroubkem. Moc bych potřeboval jeden rozchodit na více, teď radiátor topí na cca nezámraz teplotu. Kdo něco ví, o výrobci těchto potvor či nastavování, tak ať napíše. Díky.

Jinak teď jsou vidět na ventilu tři rysky nad převlečnou maticí, tak v jaké poloze se přednastavení, je tam nějaká planžety či co. Jinak ještě dotaz, ventil se dá otočit o cca 3-4 mm, tak jak jej bezpečně a bez havárie rozpohybovat? Stačí aplikovat mazivo kolem očistěné hřídelky a počkat a pak zkusit otočit? Děkuji za každou radu.

Předmět Autor Datum
Dobrý den,nejdříve se musíte pokusit rozchodit tak,že opatrně vyšroubujete matku s otvorem,kterou pr…
Lubomír 23.11.2011 14:27
Lubomír
Dobrý večer, tak tomu říkám návod.:-):i: Velice děkuji, akorát se zeptám, nehrozí vystřelení ucpávky…
tr 23.11.2011 19:07
tr
Dobrý večer,ta ucpávka by vystřelit něměla,zatlačuje jí pod matkou takový malý kužel,ten můžete vynd…
Lubomír 23.11.2011 19:44
Lubomír
http://www.triker.cz/katalog/topenarsky-material-3 0/radiatorove-ventily-kohouty-3002/kohout-radiato…
ekr1 23.11.2011 19:22
ekr1
Taky máme nalitý Topekor, ale o ventily se léta nikdo nestaral, tak to budu muset ošetřit a pak udrž…
tr 23.11.2011 20:13
tr
Ono to půjde,až vyšroubujete tu matku,tak se uvolní ten kužel,funguje jako klín a tlačí na ucpávku,k…
Lubomír 23.11.2011 20:49
Lubomír
Ok, díky jdu hledat prodejnu se snůrou, snad budou mít nějakou malou, všude mají jen velké.
tr 23.11.2011 21:14
tr
Tak dnes jsem sundal regulační kolečko, krytku, očistil hřídel jemným drát kartáčem a aplikoval MD-s… poslední
tr 24.11.2011 20:03
tr

Dobrý den,nejdříve se musíte pokusit rozchodit tak,že opatrně vyšroubujete matku s otvorem,kterou prochází hřídelka se čtyřhranem.Po jejím vyjmutí uvidíte ucpávku,která je za leta zaschlá,tuto ucpávku promažte MD sprejem,nebo nějakým uvolňovačem zarezlých šroubů.Opatrně otáčejte ventilem až to půjde volně.Po rozchození doporučuji na ucpávku napěchovat grafitovou vazelínu.Opět našroubujte matici s otvorem a přitáhněte ucpávku ,tak aby vám neslzela voda.
Nyní seřízení ventilu,čím více vidíte rysek,tím je větší průtok vody do radiátoru.Reguluje se to tak,že povolíte šroub na boku ventilu tak,že půjde vrchním kolečkem otáčet stále dokola.Takto se vám buďto zvýší ,nebo sníží počet viditelných rysek a naladíte určitý průtok,uvnitř je prostě závit a vy vyšroubováváte,nebo zašroubováváte.Boční šroub nesmíte dotáhnout,polohu otočení hřídele si najdete snado,pozvolna otáčíte a snažíte se rukou dotáhnout boční šroubek a současně pootáčíte kolečkem uzávěru ,uvnitř je jakýsi segment s výřezem do kterého ten šroubek prochází a zamezuje otáčení dokola,musí jít zlehka až po hlavu dotáhnout.Potom bude mít uzávěr krok opět vymezený.Pod bočním šroubkem bývá těsnění,nebo stačí po seřízení podmotat konopím,nebo teflonovou páskou,aby to neslzelo.
Tyto uzávěry mám doma na topení,běhají čtyřicet let bez úhony,jen minimální údržba,promazání ucpávek,zatím měnit nemíním.:-)

Dobrý večer,ta ucpávka by vystřelit něměla,zatlačuje jí pod matkou takový malý kužel,ten můžete vyndat a vyšťourat nějakým špičatým předmětem starou ucpávku a nahradit grafitovou šňůrou,kterou koupíte někde v Sigmě,nebo prodejně s čerpadly.Ale nebude to třeba nutné,stará ucpávka po promazání zvláční a nadále bude plnit svůj úkol.Po seřízení to nesmí slzet,zase by to oxidovalo,zarostlo a nešlo otáčet.Jinak doporučuji do topného systému nalít nějaký přípravek na ochranu proti korozi a usazování vodního kamene,potom nezarůstají ani ty kohouty.Se spokojeností používám leta Topekor dle přiloženého návodu.:-)

http://www.triker.cz/katalog/topenarsky-material-3 0/radiatorove-ventily-kohouty-3002/kohout-radiator ovy-primy-ve-4522-166004124180.html

Tady na tom obrázku je vidět onen šroubek,je pod ním měděná podložka jako těsnění ,opatrně při povolování pod tlakem (jde to není se čeho bát) ať se nevyšroubuje celý stačí povolit a zkoušet při tom točit ventilem až půjde dokola a né jen na dorazy.

Taky máme nalitý Topekor, ale o ventily se léta nikdo nestaral, tak to budu muset ošetřit a pak udržovat v chodu. Raději počkám, až bude topení vypnuté a v klidu, protože je to nejnižší radiátor v domě a tlačí na něj 6 m vodního slouce spolu s 50 litry vody v expanzní nádobě(samotíž), ale spravit se to musí. Jinak tu šnůru jsem hledal, ale našel jen velkou, ale ještě pohledám. To je jako nějaká látka či co, saje mastnotu? Pokud ano, tak by mohlo stačit prostříknout WDčkem, nebo mým spec olejem(opravdu vynikající GT85) a pak ošetřit třeba strojní bilou vazelinou ve spreji, ne? Po aplikaci prvního zkoušet milimetr po milimetru otáčet, ale mám z toho strach, ale zkusím to. Instalatér nebo topenář to asi dělat nebude a řekne, ať to vyměníme nebo to urve.:-)

Ono to půjde,až vyšroubujete tu matku,tak se uvolní ten kužel,funguje jako klín a tlačí na ucpávku,která bude suchá a třeba plná sanýtru,proto se to nechce otočit.Ta ucpávka je šňůra jako ucpávka na čerpadlo u vodárny,klidně můžete rozplést jeden pramen z té silnější a použít.Hlavně žádnou přesilovku,snažit se otáčet sem tam,ono to opravdu půjde a pokud vše namažete a uděláte jak píšu,tak máte zase na leta klid.:-)

Tak dnes jsem sundal regulační kolečko, krytku, očistil hřídel jemným drát kartáčem a aplikoval MD-sprej. Nechal chvíli působit a hle, šlo otáčet již na cca 40 stupnů rozsahu od počátku, po chvíli to bylo již 60 a teď již jde celkem lehce na 70 stupnů a zbylých 30 jde taky, ale již hůře, ale pořád pouze skrze plastové kolečku, ne extra násilně pomocí klíče, tak jsem s tím ještě trochu zacvičil a teď to nechám v poloze do které to šlo nejvíc odpočinout a pak to zase zkusím.

Díky moc, trocha maziva a co to udělá.:-)

P.S.: Jako ucpávku, tedy těsnění jsem nesehnal šnůru, ale bylo mi řečeno, že stačí slabý pramen koudele promazaný vazelinou a ten namotat místo starého těsnění. Toto ovšem nebylo třeba, ale i tak se to může někomu hodit. Toto sdělení jsem odbržel v místním vodo-topo obchodě, od ochotného prodavače a montéra.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru