Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak resit rychle a s minimem prace vymenu hardwaru?

Ahoj,
mel bych takovyto dotaz: v praci jsem se ted v posledni dobe setkal se situaci, kdy nam zacaly hromadne odchazet zakladni desky u pocitacu, nektere navic v dobe (jak to tak byva) terminu odevzdani projektu. Znamenalo to vymenu, reinstalaci OS + celkem velkeho mnozstvi specialniho software (zpracovani geografickych dat). Kazda tato anabaze trvala dlouho, prace stala.
Chtel jsem se zeptat, jestli resite podobne situace, pokud ano, jak? Samozrejme prvni krok je kupovat kvalitni hardware, ale i tak se temto situacim clovek nevyhne.

Diky predem za nazory a zkusenosti.

M.

Předmět Autor Datum
firmy obvykle používají stejný hw, a jeden krám navíc by mohl stát v rohu (pro nového člověka, vyzko…
lední brtník 03.10.2009 14:39
lední brtník
Pokud se jedná o hardwarově stejné stanice, tak nainstalovat jednou se všemi ovladači a programy, ud…
marekdrtic 03.10.2009 14:39
marekdrtic
Prva moznost praca v domene. Druha moznost, v pripade vacsieho poctu rovnakych pc kupit jedno pc zal…
fleg 03.10.2009 14:47
fleg
práca v doméně je u těchto "GIS/CAD/DTP/apd.) firem poněkud obtížná. Uživatelé používají masivní obj…
touchwood 07.10.2009 13:16
touchwood
Dekuju za reakce, no je to tak, kazdej pes jina ves. Mozna to bude znit pritrouble, ale to, aby meli…
Mrak 03.10.2009 15:11
Mrak
Ano pri domene tusis spravne. Vzdy je ale nejake slabe miesto v systeme a musi sa robit kompromis me…
fleg 03.10.2009 15:49
fleg
Jsem jenom laik a riskuju, že se tímhle tématem pletu starejm kozákům pod nohy. Unifikovanej HW (vš…
Pavel 03.10.2009 15:59
Pavel
institucie a firmy nakupuju radovo desiatky strojov ako jednu zakazku, rovnakych + vychytavky pre IT…
Joseph 03.10.2009 16:20
Joseph
Ideální stav a já proti němu nic nemám. Jenže realita menších firem je úplně někde jinde. Na nic nej…
Pavel 03.10.2009 16:28
Pavel
tak dneska ukládat dokumenty na server, když je 90% počítačů notebooky - to není zrovna ideální. Buď…
touchwood 07.10.2009 13:27
touchwood
Já to mám v takových případech zavedené tak, že i když jsou stroje většinou notebooky, mají přes VPN…
strejdabrabenec 07.10.2009 13:55
strejdabrabenec
VPN ti nevyřeší opravdu velké soubory, terminálserver se zase pro všechny aplikace nehodí. Navíc to…
touchwood 07.10.2009 14:33
touchwood
Jeste ozivuju toto tema - ta myslenka virtualizace na stanice je vicemene popsana v tomto clanku: h…
Mrak 07.10.2009 11:39
Mrak
Add domena - moc tomu nerozumim, chystam se o tom neco nastudovat, ale trochu me znervoznuje (pokud…
touchwood 07.10.2009 13:24
touchwood
Pokud jde o plánovanou výměnu jde připravit windows tak aby výměnu přežila* a jednalo se jen o výměn… poslední
MM_tank 07.10.2009 19:56
MM_tank

Prva moznost praca v domene.
Druha moznost, v pripade vacsieho poctu rovnakych pc kupit jedno pc zalozne. Pri dnesnej cene kancelarskych strojov ked mate v kancli 5 rovnakych strojov, v pripade vypadku jedneho ho okamzite nahradit tym zaloznym a pokazeny medzitym opravit (poslat do opravy. Toto riesenie je lacnejsie ako kupa znackovych strojov (dell, hp) s NBD servisom a navyse pruznejsie. Stroj uz ma predinstalovany rovnaky software a natiahnutie dat zo zalohy je otazka minut.
Posledna moznost ako rychlo obnovit pokazeny stroj bez nutnosti zdlhavych instalacii je image disku. ja si na skolach robim image diskov hned po instalacii a data potom natahujem zo zalohy na servri. Takisto mas system + soft rozchodeny do 1h.

práca v doméně je u těchto "GIS/CAD/DTP/apd.) firem poněkud obtížná. Uživatelé používají masivní objemy dat, vyžaduje to velmi rychlé servery, gigabitové linky a i tak je to velmi problematické (v běžné firemní síti to pak neběhá svižně už vůbec). Nehledě na to, že cestovní profily jsou IMHO v dnešní "gigabajtové" době velký přežitek.

Dekuju za reakce, no je to tak, kazdej pes jina ves. Mozna to bude znit pritrouble, ale to, aby meli vsichni stejnej hw me nenapadlo...

Add domena - moc tomu nerozumim, chystam se o tom neco nastudovat, ale trochu me znervoznuje (pokud tomu dobre rozumim), ze je jeden stroj, ktery je klicovy, a kdyz se tento podela, tak je to cele v ...

Add image disku - image se ale dela spis pro obnovu nabouraneho systemu, ne? Pokud zmenim i hw, tak to pouzit nelze?

Napadlo mne, nesla by snadna vymena hw resit virtualizaci? Oddelit tak fyzicky hw od virtualniho stroje? Mozna mi neco unika, protoze jsem nikde nevycetl, ze by se to tak vyuzivalo.

M.

Ano pri domene tusis spravne. Vzdy je ale nejake slabe miesto v systeme a musi sa robit kompromis medzi minimalizovanim rizika a financiami.
Zalezi ako velmi sa ten hw zmeni. Osobne mam celkom dobre skusenosti s prechodom systemov dokonca aj medzi platformami (intel amd a naopak) aj ked je to samozrejme riziko a neodporucam to (nestabilny system a pod).
Virtualizacia je riesenie, ale zase skryva rozne uskalia (napr problem pri pristupe na hw), pomalsi beh aplikacii....atd

Jsem jenom laik a riskuju, že se tímhle tématem pletu starejm kozákům pod nohy.

Unifikovanej HW (všechny PC stejný) je asi v dané situaci nejlepší řešení, ale taky není samospasitelný. To potvrdí každej správce většího počtu PC (20+), kdy ti občas něco z HW odejde a pak se to stejně flikuje tím, co je po ruce. Pokud se tedy oprava řeší interně ve firmě a nelítá to furt do servisu.

Doména vyžaduje řadič domény a ten typicky (výhradně?) běží pod Windows Server a to něco stojí (licence). Výhodou je, že data můžeš ukládat na společnej síťovej disk a centrálně zálohovat. Další výhodou jsou "cestovní" uživatelský účty - přihlásíš se na libovolným PC zařazeným do domény a jedeš...

Jsou případy, kdy se image disku vyrovná se změnou HW, ale to (podle mýho) vyžaduje dodatečnej SW.

Virtualizaci na stanice? Tak to nějak nechápu, jak by to fungovalo a co by se tím vyřešilo. Dále, jak bys k tomu virtuálnímu PC pžistupoval? Přes terminál? To už je pak asi lepší použít terminálový služby a tenký klienty.

Pavel

institucie a firmy nakupuju radovo desiatky strojov ako jednu zakazku, rovnakych + vychytavky pre IT a sefstvo,
referenti maju identicke machiny a rovnaky zakladny soft, disky su naklonovane
dokumenty sa ukladaju na server, podnikove aplikacie bezia na serveri, zalohuje sa,
ak padne referentovi stroj nič sa nedeje, vymeni sa za iny - prehodi sa disk, ak je chybny disk a su na nom dolezite data - nemaju tam co hladat, a vsetko naozaj dolezite je na papieri .... pokus o obnovu sa urobi, ked to vyjde OK, ked nie tak nie

Ideální stav a já proti němu nic nemám. Jenže realita menších firem je úplně někde jinde. Na nic nejsou peníze, všechno se opravuje z interních zdrojů. PC starý několik let a zodpovědná osoba nemá absolutně žádný pravomoce a peníze na údržbu, zato práce nad hlavu a furt ho někdo j*be.

Pavel

tak dneska ukládat dokumenty na server, když je 90% počítačů notebooky - to není zrovna ideální. Buď pak je lidem takový notes k ničemu, nebo naopak na síti není záloha žádná, nebo prastará a neaktuální. Řešení přes cestovní profily je taky anachronismus. Jako pravou budoucnost vidím online a centrálně řízené zálohování všech strojů - tohle máme nasazeno a je klid. Lidi si cestují, zálohy se provedou, i když sedí někde jinde, pohoda, klídek.. :-)

Já to mám v takových případech zavedené tak, že i když jsou stroje většinou notebooky, mají přes VPN přístup na fileserver odkudkoli. Když se to lidi naučí používat, a neukládají dokumenty na lokální disk, soubory jsou aktuální na 100%. Bez rizika, že někomu notebook někde upadne, rozbije HDD a data jsou v háji. Na fileserveru se pěkně zrcadlí na 2 nebo více discích v raidu a ještě jsou z něj pravidelně zálohována na nějaký síťový disk. Pravidelné zálohování přímo ze stanic je fajn, ale když se spustí, zpomaluje to. Zvlášť když jsou v noteboocích většinou dost pomalé disky.

VPN ti nevyřeší opravdu velké soubory, terminálserver se zase pro všechny aplikace nehodí. Navíc to předpokládá (plnohodnotné) připojení k netu pro cestovatele, což se taky dost často nedaří. A zálohování disku trvá v průměru nejhůře okolo 1 hodiny, pokud uživatel sedí někde mimo firmu, v LAN je to otázka 2-3 minut, "následky" zálohování pro počítač jsou pak minimální, prakticky to není ani poznat.

Add domena - moc tomu nerozumim, chystam se o tom neco nastudovat, ale trochu me znervoznuje (pokud tomu dobre rozumim), ze je jeden stroj, ktery je klicovy, a kdyz se tento podela, tak je to cele v ...

Ano. Od toho jsou značkové servery, s dobou zásahu a vyřešení problému max. 4+4h. Totéž pak může platit i pro stanice. Toto je jeden z důvodů proč kupovat kvalitní a značkové servery s dobrou podporou a servisem. Samozřejmě - např. v případě pádu pole (odešlý řadič, nebo tandem disků) je i tak mít záhodno kvalitní a spolehlivou zálohu (dneska se zálohuje na pásky, výměnné HDD (v kazetách) a pak po síti na různé síťové zálohovací systémy - tohle jsou ty nejlepší a nejflexibilnější "zálohovadla", na která lze napojit celou firmu)

Napadlo mne, nesla by snadna vymena hw resit virtualizaci? Oddelit tak fyzicky hw od virtualniho stroje? Mozna mi neco unika, protoze jsem nikde nevycetl, ze by se to tak vyuzivalo.

Virtualizovat můžeš, ale na GIS a podobné srandy bude asi až další generace vmware, která bude virtualizovat i (až) API. Spíše bych ti doporučil nakupovat naprosto totožný HW ve "vlnách" (tedy stejné série PC), kdy budeš moci v případě nouze jen "sprostě" vyměnit HDD do jiného funkčního stroje a samozřejmě ideálně s nějakým tím NBD on-site servisním programem. Můj oblíbenec je v tomto Dell - funguje to nádherně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru