Avatar uživatele
Lgee

Jak roste vesmír?

Průměrně o kolik se rozroste třeba za minutu? A je limit při kterém už to neustoji a smršti se?

Zajímavá 0 před 2787 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Teoreticky za každou minutu 300 000 km x 60. Dál nevidíme. Jestli je limit, nebo ne, dosud nevíme. Existuje teorie otevřeného vesmíru (neomezené expanze) i teorie cyklického vesmíru (expanze do jistého limitu, pak převládne gravitační síla a vše se vrátí zpět do singularity a bude následovat nový Big Bang).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Psychotic

Ty si to užíváš, že? 🙂

Kepler opět nemá pravdu, vesmír se totiž nešíří lineárně, ale rozpíná se sám do sebe – obtížná představa pro lidský mozek – tudíž není nijak limitován rychlostí světla.

Jestli se smrští, to nevíme, je to jedna z hypotéz. Netušíme, jak pracuje temná energie…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Podle současné kosmologie, v souladu s Friedmannovým řešením Einsteinových rovnic gravitace, není rychlost rozpínání vesmíru všude stejná. Rychlost rozpínání vesmíru určuje hodnota Hubbleovy konstanty H (pozor, i když je to konstanta, její hodnota se v čase zmenšuje, závisí totiž na aktuální velikosti vesmíru). V současnosti se dva body vzdálené od sebe 1 milion světelných let od sebe vzdalují rychlostí 20 km/s.

Zdroj: mé vlastnoruční poznámky z fyziky

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Psychotic: opravdu si to užívám, zvláště po větě: rozpíná se sám do sebe – obtížná představa pro lidský mozek. Nic ve zlém, všechno je planá debata o neznámém. Ale nikdy bych o někom jiném netvrdil, že opět nemá pravdu. Nejsi ty náhodou něco jako Mosoj?

před 2787 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Psychotic

Mluvil jsem na Lgeeho, ne na tebe.

Člověk nemusí vždy znát pravdu, aby věděl, že někdo jiný ji nemá. Nevím, kolik má koní nová Oktávka, ale když bude někdo tvrdit, že třitisíce, tak si dovolím nesouhlasit. Nevím, jak se rozpíná vesmír, ale vím, že cos napsal je hloupost.

A Mosoj mi nic neříká. Viděl jsem ho tu, ale ničím mě nezaujal. Takže nevím, v čem mu mám být podobný.

před 2787 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek