Avatar uživatele
pastel.ka

Jak se bránit volně žijícím predátorům – vlkům, kunám, liškám atd.?

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, kdo uhradí škodu způsobenou chráněnými predátory (vlci, dravci, kunovité šelmy). Liberecký kraj v současné době vyplatil náhrady za ovce, tuším i Broumovsko toto řeší. V mém případě jde o slepice a kachny. Mám dům, zahradu, oplocený výběh a zabydleného výra, zhruba 300–400 metrů, od domu. 8 slepic si odnesl, soused – zemědělec ze 150 slepic má 20 pryč. Existuje nějaké pojištění, či se obrátit na ochranáře a požadovat zasítění, či jak se bránit? Přece není možné hájit práva dravců na úkor zavření drůbeže a mít klecový chov, který se tak odsuzuje. Prosím, kdo o této problematice něco víte, poraďte. Jedná se o okres Svitavy. Děkuji.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? nyjono před 2240 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Je to riziko podnikání. Můžeš se obrátit na místní myslivecký spolek, občas poskytují nějaké náhrady, pokud je škoda způsobená jejich chovnou zvěří. Pokud v tvém okolí žijí trvale vlci, náhradu ti může poskytnout stát prostřednictvím příslušného kraje, stejně jako na Liberecku a třeba v Beskydech. I některé pojišťovny poskytují pojistky na domácí chovy některých zvířat.
Samozřejmost je také vhodné vlastní zabezpečení.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Ze všeho nejlepší ochranou je v tvém případě pochopit, že všechny tyto šelmy jsou přirozenou součástí světa, ve kterém se svými slepicemi a kachnami žiješ, tzv. přirozeností. Naopak opak by z pohledu přirozenosti působil zcela nepřirozeně.

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/P%C5%99iro­zenost

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lgee

Pokud tak liska je pro cloveka neskodna

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek