Avatar uživatele
autacek

Jak se dá zneužít rodné číslo?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Altair-AC před 2396 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

Vďaka dôverčivosti a naivnosti mnohých zodpovedných je možné vďaka znalosti mena a rodného čísla získať informácie o konrétnom človeku. Mali by síce žiadať predloženie preukazu totožnosti, ale veľakrát vydajú informácie, aj na základe dôvery v „nevinom pohľade“ žiadateľa.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
sesednizkola

Nijak, možná tak zjistit zůstatek v bance jde u některých bank přes telefon.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Nijak. Právní úkon učiněný na základě zcizeného rodného čísla je neplatný.
Ochrana osobních údajů se stala obchodním artiklem. Zaměstnává dokonce zvláštní úřad. O skutečnou ochranu osobních údajů lidé zájem nemají. Ochotně se registrují na Google při nákupu telefonu s Androidem, posílají data do cloudových úložišť a zveřejní o sobě cokoli na sociálních sítích a vůbec jim to nevadí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Doufám (možná trochu naivně) že už nijak. Kdysi s tím byl problém, protože některé instituce brali znalost rodného čísla jako ověření totožnosti či vůle nositele tohoto RČ… Takže bylo možné se znalostí cizího RČ si vzít půjčku, uzavřít smlouvu, či jinak nositele RČ poškodit.

Stát to dlouho podporoval (a možná ještě podporuje) tím, že RČ chránil jako osobní údaj. Hned proti tomu šla „podpora“ podnikatelům (fyz. osobám), kterým RČ zároveň sloužilo jako povinně zveřejněné IČO.

Zkrátka postoj státu k RČ v posledních 20 letech je srovnatelný s poměry v Hlavě XII – a podle toho to vypadá(-lo)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek