Avatar uživatele
zeeue

1.Jak může obyčejný občan – člověk z lidu podat návrh zákona? 2.Jak by měl návrh zákona vypadat?

Ahoj :)

ad1. Radu uvítám od kohokoli, co se týče postupu návrhu do PS. Je mi jasné, že půjde samozřejmě o nepřímou a dlouhou cestu :D

ad2.Omlouvám se, ale celou věc zde nechci veřejně rozepisovat. Jedná se o věc z administrativního prostředí, konkrétněji jde o náležitosti sepisování smluv a návrh na úpravu zákona těchto náležitostí. VELICE bych tedy uvítala, pokud by se našel někdo s hlubší znalostí zákonů – má otázka je poněkud odbornější – s kým bych mohla věc probrat v interní poště. Nebo alespoň kontakt na někoho, kdo by mi poradil.

Mockrát děkuji.
Doplňuji:
No tak to prrr – já VŽDY odpoveď na svoji otázku nejdříve hledám – z praktického hlediska upřednostňuji, když odpověď na svoji otázku naleznu někde již danou a nejlépe fakticky podloženou, než když musím čekat na odpověď, která mi ani nemusí pomoci – ačkoli mám ráda tento portál a jsem vděčná za jeho existenci a aktivní provoz – beru ho VŽDY jako poslední možnost. Proto se omlouvám, pokud jsem podala již zde podobnou položenou otázku, asi jsem volila nevhodnou kombinaci hesel (a to „návrh zákona“, nedohledala jsem nic, co by mi mohlo pomoci – našla jsem jen něco o Starém a Novém zákonu. Navíc je má otázka dosti konkrétní ve vysvětlení k druhému bodu.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: zeeue

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? bolak, zzzzz před 3906 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Neni třeba vypracovívat vlastní návrh. Je třeba jen napsat co a jak by bylo dobré změnit a zajít za některým z poslanců, nebo za několika a dohodnout se s nimi, zda budou ochotni takovouto změnu prosazovat.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Minimálně krajskému zastupiteli, ti a výše (poslanci, senátoři) mohou předkládat zákony. Spoj se se svým krajským zastupitelem, ale lépe poslance a senátorem. Předlož jim návrh a zase nejlépe s odůvodněním. Pak jenom čekat zda to protlačí PS nebo smetou ze stolu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zzzzz

Především by měl návrh zákona sepsat právník, protože zákony musí na sebe vzájemně navazovat a tím, že do nich začnou rýpat nevystudovaní právníci (poslanci), vznikají paskvily. Můžete se obrátit na vašeho senátora či na poslance z vašeho města, nejlépe té strany, která je u moci, opozice nikdy nic neprotlačí. Ten může návrh zákona předložit vládě, ta jej projedná a pošle do prvního čtení, pak se připomínkuje, pak je další čtení a furt dokola, až se zařadí na program PS a ta jej musí schválit, poté jde do senátu, team se zase čte a schvaluje a pak už jen na podpis prezidentovi.
Návrh zákona obsahuje původní verzi a verzi novou. Pozor na prováděcí předpisy, ty musí být v souladu se zákon a je třeba je také upravit a poslat ke schválení jako součást zákona, jinak by vzniklo něco, jako zákon o státních úřednících, který je sice skoro deset let platný, ale není účinný, protože k němu nejsou schválené prováděcí předpisy.

Myslím si, že normální člověk nemá šanci, ale budu Vám držet palce.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

zeeue, zadej si tento dotaz do vyhledávače. Byl zodpovězen už mnohokrát a určitě už víš, že vkládat sem stejné otázky není pravidly dovoleno. Opakovaná otázka je podle zdejších pravidel brána jako podvod.
Doplňuji:
Samozřejmě, že se něco takového může stát, i když se snažíš. Proto jsem ti pro jistotu informaci poslala IP.
Upřímně vzato mi řekni, k čemu řadoví občané vůbec své poslance mají, když ani netuší, že kvůli tvorbě nových zákonů se na ně mají obracet se svými podněty. Je smutné, jak naše politika a hlavně politici vypadají.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek