Avatar uživatele
bolak

Jak se jmenuje písnička K. Kryla o polistopadovém vývoji událostí v ČR?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, pusinka50 před 2653 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
pusinka50

Myslíš tuto, s názvem Demokracie? Napsal jich víc…

https://www.y­outube.com/re­sults?search_qu­ery=karel+kryl+de­mokracie

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Ad bolak,

pusinka byla o 2 minuty rychlejší, měla jsem sice jiný odkaz, ale stejný název. Takže jsem svou odpověď smazala.

Však

před 2653 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pusinka50

annas: těší mě, že se tu najde člověk, jako ty, který něco ví o K. Krylovi. Je velmi špatné, že záměrem vysoce postavených ldí jeho dílo upadá pomalu v zapomnění

před 2653 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

Koukal jsem 🙂

On ten Havel Kryla nějak vypek, nebo proč je z těch jeho posledních písní cejtit taková zášť?

před 2653 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Souhlasím s Pusinkou, nejde o zášť. Karel Kryl
byl rozčarován polistopadovým vývojem.
Mnohem dříve než většina lidí viděl, kam asi
vývoj bude směřovat.

A to se samozřejmě promítlo i do jeho textů.

před 2653 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pusinka50

Nejde o zášť, jde o rozčarování Kryla z postrevolučního vývinu sametové revoluce. Všichni jsme doufali v lepší obrat naší politiky a ekonomiky a ono se to všechno obrátilo proti obyčejným lidem. Kryl věřil v dobro, spravedlnost a v sametovou revoluci a nevím, jestli tušil, že to byla předem domluvená akce tehdejší vlády nejen s Havlem.
Hele, ptáš, se vážně nebo jen provokuješ, tohle opravdu nevíš?

před 2653 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

A ty to opravdu víš, jak se to všechno tenkrát opravdu stalo? Máš nějakej kontakt na KGB nebo americký tajný služby? :) Já myslím že to neví nikdo, a že se pravou skutečnost dozvíme až za nějakých cirka 40–50 let, do tý doby si tady můžem jentak hypotetizovat..

Já myslím že třeba konkrétně Kryl by nebyl spokojenej v žádným režimu, on prostě potřeboval k naplněnýmu životu pořád proti někomu bojovat, a je evidentní že spousta lidí se tenkrát normálně nesnášeli, ale protože měli společnýho nepřítele, tak to šlo stranou, ale jak nepřítel padnul… A taky si myslím že co do následků, tak byly mnohem horší revoluce než ta v ČR, takže si nemáme na co stěžovat. Kryl byl zřejmě mnohem větší idealista než Havel, asi si myslel, že ve chvíli kdy to padne, se najednou všichni budeme mít rádi, dalších 1000 let se tu budeme jen objímat, jezdit na berounku, zpívat u táborových ohňů a česká řepublika bude jeden obrovskej ráj na zemi..

před 2652 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pusinka50

Inu, samozřejmě nevím, jak to doopravdy bylo. Obávám se, že skutečnost nevyplyne na povrch nikdy. Ale mohu usuzovat. Příprava revoluce a ona samotná proběhly tak rychle, že to podle mého úsudku nemohlo být nedomluvené s naší vládou komunistů, s ruskou vládou i s Havlem. Proto revoluce proběhla téměř „v klidu“. To máš stejné, jako je náhlá obrovská rozsáhlá vlna muslimských uprchlíků. To není náhoda, je to naplánované. Těžko to tady rozebírat. Karel Kryl byl idealista, ale nikoliv snílek, za to netřeba se stydět. Byl čestný člověk, toužil po spravedlnosti, přímé politice, průhledné ekonomice, po rovnosti všech občanů. Přátelil se s lidmi, kteří měli možnost nahlédnout do zákulisí politických čachrů. Díky tomu, viděl a předvídal mnohé události dřív než ostatní. Ano, souhlasím s tebou, že věřil, že po revoluci se vše k dobrému obrátí. Byl silně rozčarován, když se to obrátilo úplně jinam, ke korupci, k privatizaci (prodeji) českých podniků, k restitucím atd. A začal psát další protestsongy, nic jiného dělat nemohl ve stádu ovcí, kterým náš národ byl a je. Určitě si nemyslel, že nastane ráj na zemi. Jenže čestní lidé se silnou touhou po spravedlnosti prožívají nečestnost a nespravedlnost mnohem silněji, než ostatní a trápí se tím. Na takové lidi se nedá vzpomínat jinak než s nostalgií a v dobrém.

před 2652 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek