Avatar uživatele
zjentek

Jak se jmenuje ten židovský svícen se sedmero svícemi, kterej má u nás na Prajzske o Vánocích každej min. v jednom okně?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, ivzez, marci1, independent před 2348 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Taky MENORA. https://www.jewish-eshop.cz/zidovske-svicny/?utm_sou­rce=sklik&utm_me­dium=cpc&utm_cam­paign=Svicny&ut­m_content=Zidov­sky+svicen

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Upřesňuji odpovědi a otázku. O vácnocích svítí osmiramenné svícny .

"V době křesťanského adventu a vánočních svátků mají Židé Chanuku. Není to nejvýznamnější židovský svátek a Židé sami ani Chanuku nepovažují za oslavu Vánoc. Některé jejich zvyky v tomto období ale vánoční tradice velmi připomínají.za oslavu Vánoc. Některé jejich zvyky v tomto období ale vánoční tradice velmi připomínají.

Chanuka, které se také říká Svátek světel – se slaví osm dní. Jejím hlavním symbolem je postupné zapalování osmi svíček nebo olejových lampiček v přesném pořadí na tradičním židovském svícnu a žehnací motlitby. "
http://www.mi­lujivanoce.cz/cs/te­mata/show/vano­ce-podle-nabozenstvi/86-zidovska-chanuka/
--

„Sedmiramenný svícen, tzv. menora – symbolizuje sedm dnů Stvoření a je zejména symbolem setkání s Hospodinem. Původní zlatý svícen byl snad umístěn ve svatyni židovského chrámu v Jeruzalémě. Po prvním zničení chrámu (586 př. Kr.) byla pro obnovený chrám zhotovena kopie originálu. “

http://olesni­ce.katolik.cz/se­rialy/nabozen­stvi/judaismus_sym­bolika.php

"Menora je sedmiramenný svícen. Nejvěrohodnějším výkladem významu menory se zdá být odkaz k sedmi dnům stvoření. Můžete ji také nalézt ve státním znaku Izraele.

Její osmiramenná (chcete-li devítiramenná) „sestra“ chanukija je, jak už jste z jejího názvu jistě poznali, spojována s židovským svátkem Chanuka, který trvá osm dní (proto také osm ramen – každý den se má zapálit jedno, až na konci Chanuky jich hoří všech osm).

K čemu ale slouží to deváté rameno (šamaš)? Není tam trochu zbytečně? Není! Deváté rameno je to prostřední, bývá umístěno uprostřed chanukije a je určeno pro svíci, která hoří po celou dobu svátku a její účel je také zapalovat ostatní svíce.

Když tedy mluví někdo v souvislosti s Chanukou o menoře, je to správně? Ano. Pro chanukiju se totiž dříve také používalo označení menora (nebo také „menorat Chanuka“).

Slovo „chanukija“ bylo vytvořeno až ke konci 19. století. V angličtině se ale dodnes používá pouze název menorah (jak můžete slyšet v anglické chanukové písni „Oh Hanukkah, come light the menorah“)."

http://chanuka­.blog.cz/1712/cha­nukija-menora

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez, led Nahlásit


Avatar uživatele
independent

Chanukija

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Chanukija

0 Nominace Nahlásit