Avatar uživatele
Michal Kole

Jak se kopírovaly a šířily magnetofonové a video kazety, a LP desky?

Nepamamatuje si někdo jak se kopírovaly magnetofonové kazety,LP desky, videokazety? Jak probíhala distribuce? V té době internet „nebyl“ jako byl, ale lidi jej doma neměli, byl pomalý, drahý.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? ReHu, terry, anonym před 4969 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ten který je

Na to si velice dobře pamatji.Každou sobotu jsem chodil v Praze na černou burzu,kde se prodávaly nebo vyměnovaly LP desky.Doma jsem měl gramofon a když jsem něco vyměnil tak jsem si to doma nahrál na cívkový magnetofon z gramofonu.Ko­likrát jsme se také s kamarády scházeli v hospodě a prohlíželi si desky které jsme vyměnili.My kteří jsme byli kamarádi jsme si ty LP půjčovali mezi sebou a nahrávali.Co bylo pro mne zklamáním bylo to,když se mi nepodařilo žádnou desku vyměnit.To jsem musel čekat celý týden až bude opět další burza.Někdy se také stávalo že burzu přepadli a rozehnali příslušníci VB.Kolikrát když chytli nějakého neštastníka tak mu gramofonové desky zabavili nebo někdy i rozlámali.Zažil jsem že nás jednou honili i se psy a na pomoc si vzaly posilu z řad příslušníků Lidových Milic.Místa těchto burz se často měnili kvůli utajení ale policajti věděli vše,protože všude bylů nějaký udavač.Píši konci sedmdesátých let.Bylo krásné jak si člověk cenil gramofonovou desku.:-)
Doplňuji:
Omlouvám se za hrubky a překlepy.

Upravil/a: ten který je

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ReHu

Magnetofon.kazety se kopírovaly nejdříve nahrávání přes mikrofon, kvalitu si umíš představit, později už byly dvoukazetové přístrojem kde se dalo nahrávat z jedné kazety na druhou.
LP desky kopírovat nešly. pouze nahrát na kazetu. Ty se kupovovaly běžně v obchodech, nabídka kontrolovaná, takže zbývaly „černé“ burzy. Ty občas omrkli příslušníci, ale koupit se tam dalo zboží i zahraniční.
Videokazety šlo kopírovat pouze, pokud byly k dispozici 2 přístroje. Takže sebrat videorekordér a kabely a šup za kamarádem, který měl také video. Nebo najít nějaké menší studio, kde videokazety kopírovali.

Ale, i při tom byly zážitky a legrace.
Každá doba má své.
Dnes je vše rychlejsí, ale když mi při reinstalaci zmizely vydané faktury od března (ještě jsem je v PC nenašla)nadšená jsem z toho nebyla (a ještě nejsem).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
terry

Přesně, jak se zu píše.
Za 30let se bude někdo ptát na podobnou věc.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Průmyslové kopírování mgf pásů se dělalo asi tak; k matrice se přitiskl prázdný magnetofonový pás a probíhal v magnetickém poli. Tím se stopy otiskly „na sousední“. Jistě někteří znáte co se stane, když k mgf cívce přiložíte silnější magnet. Nejen, že ho mažete, ale záznam se přesouvá na sousední závity. To jsem popsal princip jak se to dělalo. Nebylo to tedy tak, že by se každá nahrávka pořizovala zvlášť. Domácí kopírování je věc jiná, tam musí být magnetofon přesně seřízen aby mohla být nahrávka věrně reprodukována. Jistě někde seženete odbornou literaturu o „magnetofonech a jejich využití“, tam je popsáno mnohem více, od teorie, oprav, seřízení a měření až po domácí studio a zvukové efekty.

před 4924 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek