Avatar uživatele
dgfdgf

Jak se lišej různý tiskárny?

Na některejch počítačích jdou hrát moderní hry, na jinejch ne. Některej mobil má foták, některej ne. Vím, že tiskárny jsou laserový a inkoustový. Já si chci tisknout dokumenty a obrázky a kopírovat papíry. Na některej tiskárně to jde líp než na jinej? Bude mi na tiskárně za litr chybět něco, co má tiskárna za 5 litrů?

Zajímavá 0 před 2637 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cochee

Odpoveď byla označena jako užitečná

Zásadní rozdíl mezi tiskárnami je princip jejich tisku – základní dva principy jsou tisk inkoustem a tisk pomocí přenosu obrazu fotocestou, zkráceně, ale neúplně nazývaný laserový tisk (neúplně proto, že existuje i řešení, kde je laser nahrazen LED). Jsou i další speciální a většinou velmi drahé metody tisku. Z toho plynou vlastnosti výtisku: trvanlivost (inkoustový tisk je znehodnotitelný vodou), barva (vyloženě černobílé inkoustové tiskárny se už nevyrábějí, barevné vesměs umí velmi kvalitně vytisknout fotografie, černobílé laserové tiskárny jsou naopak běžné a nejvhodnější pro tisk ČB dokumentů, barevné laserové tiskárny sice umí barvu, ale na foto to moc není, spíše jen na barevnou nefotografickou grafiku), důležitá je i cena tisku (obecně inkoustový tisk vychází o dost dráže než tisk laserový), a pak specifické vlastnosti – inkoustová tiskárna potřebuje pravidelný provoz bez větších prostojů, jinak v ní často inkousty zasychají a způsobují nepravidelnosti nebo dokonce nemožnost tisku, aniž by byly vyměněny inkoustové náplně, naproti tomu laserová tiskárna po např. měsíci nečinnosti vytiskne stránku bez nejmenších problémů. Pokud se týká rozdílů mezi tiskárnami s rozdílem ceny, je takové nepsané pravidlo, na které se ale celkem dá spolehnout, a sice, že čím nižší pořizovací cena nové tiskárny, tím dražší náklady na tisk (tedy ceny inkoustu či toneru v případě laseru). A pak už to je také o tom vybavení, například dražší tiskárny mohou být vybaveny wifi, mají třeba autonomní ovládání, které umožní něco vytisknout i bez použití PC (ovládací prvky, LCD displej) – tisk třeba dokumentů ve formátu PDF přímo z USB disku anebo fotografií přímo z fotoaparátu a jiné vychytávky. Známá jsou také sdružená zařízení 2 v 1, v jedné bedně je kromě tiskárny také skener a bedna tak je v podstatě kopírkou – to s sebou zase nese úskalí, že při poruše skeneru (a opravě v servisu) jsme zároveň i bez tiskárny a samozřejmě naopak.

Podle použití tedy pokud trváme na fotkách, musíme si pořídit inkoustovou fototiskárnu. Pokud se budou tisknout jen černobílé dokumenty, ideální stav pro pořízení černobílého laseru. Na tisk dokumentů s velkým podílem např. nějakých barevných grafů a podobně zase barevný laser. No a pokud je nutnost kopírovat, zvážíme riziko nevýhod a výhod zařízení dva v jednom a pořídíme si buď to, anebo zvolíme kombinaci samostatné tiskárny a samostatného skeneru.

To je základ ve zkratce, chtělo by to přečíst si nějaký článek někde na toto téma.

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Lamalam, Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Cochee to popsal výstižně, pouze doplním to, že laserová tiskárna během tisku smrdí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Jiří Bohumil

K odpovědi cochee-ho není nutno nic dodávat. Pokud Ti jde o tisk kvalitních fotografií, pak je nutno šáhnout hlouběji do kapsy. Pokud o to nejde a nevadí potřeba občasného „projetí“, aby nezasychla, viz cochee, (1 x cca za 3–5 dnů, pokud nepsala-bez počítače, pouze zapnout, stisk tlačítka a pak opět vypnout), pak poslouží běžná barevná inkoustovka. Jenom vždy raději s kazetami osazenými tryskami, ne jenom na zásobníky inkoustu. Ta na zásobníky, pokud zaschne, může jít většinou rovnou do kontejneru. Já mám celkem dobrou zkušenost s Canon-kami. Tiskárna barevná s WiFi, za 1100,– Kč, kazeta za cca 350,– Kč (neoriginál), doplňuji inkousty za pár korun a tisk vychází na setiny halířů. Teď konkrétně Canon Pixma MG 2950. Před půl druhým rokem MG 2450, bez WiFi. Ta se sice „podělala“, ale reklamaci uznali a vrátili peníze. Takže dobře schovat paragon! Jinak ale makají dobře. Já ale foto nedělám, pouze tisk všeho možného a kopírování a skenování.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Vyčerpávající obraz o tiskárnách podal cochee.

Jiří Bohumil, která tiskárna Canon má trysky součástí kazety ? Tříbarevná kazeta od Canonu potřebuje také tiskovou hlavu!!! Jediné tiskárny které to měly, nebo stále mají, byly tiskárny HP. Píšeš že refiluješ! Opravdu ? Jak resetuješ čip? Nebo to dáváš firmě naplnit? Když informace tak všechny!!

Tříbarevná tiskárna, nemá foto černou barvu. Černou míchá z těch třech barev. Z toho vyplývá, že černá na fotkách není nikdy černá!!! Ta černá, která je tam vedle, je pigmentová barva a ta je určena jen pro BW tisk na obyčejný papír!!
To´t „výhoda“ tvé tiskárny.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek