Avatar uživatele
bolak

Jak se liší ledvina člověka s krevní skupinou A od ledviny člověka s krevní skupinou B??

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4245 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Wang

Liší se právě krví, kterou majiteli filtruje.
Doplňuji:
To, že jde o dvě různý ledviny v jednom pacientovi, doplňuješ až v diskuzi. V takovým případě jde o transplantaci a otázka je spíš pro lidi z oboru, který se tím roky zabývají. A i tak je úspěšnost transplantace ne vždy úplně jistá.

Každá z těch dvou ledvin je tvořená buňkama od jinýho člověka. Jedna je vlastní a druhá od dárce. Ta od dárce by po transplantaci neměla být rozpoznávána imunitním systémem příjemce. Každá buňka tvořící darovanou ledviny má totiž odlišný povrchový znaky, tzv. histokompatibilní glykoproteiny (MHCgp) a další formy povrchovejch proteinů, což dráždí IS příjemce a může je na základě těhle molekul na povrchu buněk napadat a ničit.
Dále wiki:
MHCgp jsou proteinové komplexy, které na povrchu buněk presentují vlastní nebo cizorodé peptidy a ukazují tak imunitnímu systému (IS) případné patologické stavy buněk či jejich infekci. Různé alelické formy MHCgp presentují ze stejných proteinů různé peptidické části díky polymorfismu ve vazebné části, a tak je tkáň od jiného jedince rozeznávána recipientem (příjemcem) jako cizorodá látka. Při tomto přímém rozeznávání následně dochází k aktivnímu napadání a odhojení transplantované tkáně. Přímému rozeznání se dá částečně předejít transplantacemi od dárce, který je příbuzný s recipientem.

Léčba pacienta nekončí úspěšnou transplantací. Tkáň od dárce je pro recipienta rozeznávána imunitním systémem (IS) jako cizorodá a je aktivně napadána, jako by se jednalo o tkáň infikovanou, nebo jinak patologicky poškozenou. Pacient tak musí být vystaven doživotnímu zvýšenému riziku infekce potlačením IS léky (imunosupresivy).

Upravil/a: Wang

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Krevní skupina dárce a příjemce nemusí být při transplantaci ledviny shodná.
Daleko nejdůležitější je autoimunitní reakce těla příjemce. Co vše se musí shodovat je ale otázka pro specializovaného lékaře.
Doplňuji:
Pak ještě nastupují imunosupresiva.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

mosoj: A tos čet kde, že krevní skupina nemusí bejt při transplantaci shodná?

Wang: Tak, teď jsem byl nepochopen na druhou :) Já to trochu vylepším. Jsou dvě ledviny, každá je v jiným pacientovi, jedna v pacientovi s krevní skupinou A a druhá v pacientovi s krevní skupinou B. Při transplantaci se lékaři shánějí vždycky po dárci se stejnou krevní skupinou jako je příjemce, čili jedna ledvina (sk.A) se musí od druhé ledviny (sk.B) nějak strukturálně lištit

Kdyby byla ledvina jen čistě filtrovací přístroj, a obě ledviny by byly prakticky stejné, tak by přece nezáleželo na tom, jakou mají oba „pacienti“ krevní skupinu, prostě by se propláchla pod sprchou a bylo by…

(jinak tvojí odpověď jsem si přečetl, ale myslím že odpověď na mou otázku v ní nebyla (a nebo jsem to prostě jen nepochopil, to se mi stává dost často ))

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Wang

Takže jsi to nepobral.

Imunitní systém každýho člověka se liší. Každej ten IS je originál. Rozezná buňky svýho těla (ty nechává v klidu) a buňky – nebo mikroorganismy cizí, který nejsou z jeho těla a ty likviduje, aby se nepomnožily.

Buňka nakažená mikroorganismem nebo virem (při nemoci a nachlazení) ukazuje svýmu IS na povrchu těma proteinama, že je nemocná.. doslova mává těma plácačkama na svým hřbetě a křičí „jsem nemocná!“, tím se na ni vrhají buňky IS a i spolu s tou buňkou nákazu zničí.

Každá buňka v těle teda ukazuje na svým buněčným povrchu určitý znaky (molekuly proteinů) a IS ty znaky zná a neútočí na ně, neničí tu buňku, pokud ví, že to jsou danýmu tělu vlastní. Nejde proti svejm.

Když ti dají do tvýho těla cizí orgán (transplantujou ti tu cizí ledvinu), buňky z kterejch je ta ledvina složená, mají na svým povrch cizí znaky. Proto je tvůj IS pozná (jako cizí, považuje je za hrozbu a začne je ničit vlastně jako nákazu.

U příbuznejch lidí se ty povrchový znaky na buňkách transplantovanýho orgánu liší míň, než u úplně cizího člověka, proto se volí dárci z příbuzenstva.

Po transplantaci ale stejně tvůj IS najde rozdíly v těch znacích na darovaný ledvině a aby je tvrdohlavě nezničil, dávají se léky (imunosupresiva), který IS vlastně krotí a otupujou. A on pak tu ledvinu nechá žít a fungovat.

Nevýhodou těch léků je, že se pak už musí podávat doživotně a tím, že se IS stále krotí a brzdí, ty pacienti mohou být náchylnější k běžnejm onemocněním.

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Wang

Co se týká těch krevních skupin – jdou jen určitý kombinace:

Musí být kompatibilita krevních skupin (u transplantací ledvin od žijících dárců)

Příjemce Dárce
A A 0
0 0
B B 0
AB A B 0 AB

http://www.tran­splantace.eu/led­viny/darci.php?t=1#14

Pro úspěšnou transplantaci není nutná shodná krevní skupina, ale krevní skupiny musí být slučitelné – kompatibilní. Například osoba s krevní skupinou 0 může být dárcem pro nemocného s jakoukoliv krevní skupinou. Tabulku, ve které najdete schéma, které skupiny jsou kompatibilní, je nad tímhle textem.
I když dárce a příjemce nemá kompatibilní krevní skupinu, neznamená to, že transplantaci ledviny není možno provést. V principu existují dvě možnosti. Pokud je dvojic s podobným osudem více, je možné aby si ledviny vzájemně vyměnily. Tento postup nazýváme zkříženou transplantací a provádí se u obou párů v jeden den. Další možností je odstranit z těla příjemce ještě před transplantací protilátky proti krevní skupině dárce a zamezit jejich další tvorbě. Tento přístup je více rozšířený v západní Evropě, ale i v České republice v IKEM byla již taková transplantace úspěšně provedena. V takovém případě je nutno počítat s delší specifickou přípravou a větší imunosupresí.

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

Ale tomuhle já všemu rozumím, ale nějak to neřeší to na co jsem se ptal (tu transplantaci jsem zmiňoval jen jako příklad), takže se zeptám ještě jinak:

Když mám ledvinu od dárce s krevní skupinou A, platí že tahle ledvina by nedokázala filtrovat krevní skupinu B?

A když už si zmínil ty transplantace, platí tahle povinnost kompatibilní krevní skupiny u všech orgánů nebo jen u některých?

A jak je to s transplantací prasečích orgánů? Jsou tam taky nějaký podmínky? A maj vůbec zvířata stejný krevní skupiny jako lidi?

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Wang

A na jaký úrovni se ptáš?
Pokud mudruješ coby-kdyby… tedy úroveň akademická (a tedy holý spekulace), mohla by ta ledvina (po větších úpravách a za zcela optimálních podmínek) filtrovat i mastnou nedělní slepičí polívku (ovšem bez nudlí!).

V reálu (a už jsem to psal) ..může ledvina dárce s krevní skupinou A filtrovat krev skupiny B, pokud se odstraní z těla příjemce (ještě před transplantací) protilátky proti krevní skupině dárce a zamezí se jejich další tvorbě.

před 4243 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Wang

Scuklo se to:

Příjemce / Dárce
A / A 0
0 / 0
B / B 0
AB / A B 0 AB

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

Wang: to je sice neprůstřelná odpověď, ale krví se liší všechny orgány, včetně žil a komplet celýho člověka, nešlo by to trochu konkrétněji?

Máš dvě ledviny, jedna je z chlapa co má Áčko, druhá s chlapa co má Béčko, co je na jejich struktuře tak odlišnýho?

před 4245 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek