Avatar uživatele
jarrda

Jak se mam ubranit lichvari,od ktereho jsem si pujcil penize.Castku kterou mi pujcik jsem jen na urocich davno preplatil

Nemam ns zaplaceni najednou.Pokud bych neplatik akespon uroky vyhrozuje ne rodine.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3743 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
badisko

zaplatit …proto je to lichvar a ne banka… jsi dost starej.. aby jsi vedel co to vlastne lichva je …ale jen pro doplneni …

Lichva neboli úžera (pravděpodobně z lat. usuria) je obecně závazek nepřiměřený k zisku závazkem získanému. Nejčastějším příkladem jsou půjčky s velkými nebo dokonce obrovskými úroky, třeba i 100 % za každý den.

Podle českého zákona je lichva trestný čin,[1] jehož se dopustí ten, kdo zneužívaje něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní nebo v úmyslu uplatnit ji na sebe převede.[2] Český zákon však nestanovuje žádnou procentuální hranici, od které by půjčka byla považována za lichvu, a tak jsou nabízeny půjčky s RPSN i přes 4000 %. Viz níže.

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Lichva

Zakze ti zbiva jedina moznost a to Policie CR…

§ 253 Lichva
(1) Kdo zneužívaje něčí tísně, nezkušenosti nebo rozumové slabosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní nebo v úmyslu uplatnit ji na sebe převede,bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 značný prospěch.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
redy

Pozdě,tady každá rada drahá.
Jen tady na odpovědí bylo x varování na lichváře,co teď?
zaplatit a příště si to pamatovat,nepůj­čovat si, nepůjčovat si

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hamon

Pokud šlo skutečně o lichvu ve smyslu trestního zákoníku (zneužití rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo rozrušení), můžeš podat trestní oznámení.
Jestliže ti vyhrožuje, můžeš podat trestní oznámení.
Ani jedno tě ale nezbavuje povinnosti platit to, k čemu ses zavázal.. Vzhledem k tomu, že nás média už snad dvacet let bombardují jak neseriozní půjčky končí, ani nemůžu říct že mě mrzí, že nemůžu poradit víc.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Ubránit se můžeš jedině tím , že zaplatíš. To že přeplatíš , třeba i několikanásobně, jsi věděl už když sis půjčoval. Jinak by ti taky nepůjčil.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Tady opravdu nepláčeš na správném hrobě. Kolikrát jsi půjčenou částku přeplatil, to je naprosto nepodstatné. Máš smlouvu, kterou jsi povinen dodržet. Jediným řešením je úhrada celého nedoplatku naráz. Pokud ti byl lichvář nucen vyhrožovat, tak asi placení neprobíhá nijak hladce. To víš, i on chce své peníze (včetně výdělku z jejich zapůjčení) v pořádku zpět.
Nezkoušela bych hrozit lichváři policií a soudy. Má tě prostě v hrsti a ty musíš dostát smluvním závazkům. Pokud se ti vše podaří finančně vyrovnat, potom zvažuj možnost zažalovat lichváře pro nepřiměřeně vysoký úrok z půjčky. Záležet bude ale hodně na tom, jak je sepsána smlouva a jaký soudce by to soudil.
V tomto směru bych se vykašlala na všechny paragrafy, které by ti mohly MOŽNÁ přinést nějakou satisfakci. Vzala bych finanční náklady jako cenu zaplacenou za drahou zkušenost a přestala se v tom hrabat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Reezo

Já bych se obrátil na policii. Lichva je trestná činnost. Klidně bych mu řekl, že mu vrátím to co mi půjčil s menším bonusem a tím to pro mě končí. V momentě kdy by chtěl víc, bych se obrátil na policii.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
klumprt

Kromě již nadhozeného trestněprávního řešení si jaksi matně vzpomínám, že by mohlo taky fungovat, že smlouva je neplatná, pokud je v rozporu s dobrými mravy. To by se asi muselo prokázat u soudu po podání občanskoprávní žaloby. Teď jsem chvíli čuměl do nového občanského zákoníku a nic k tomu jsem tam nenašel, což ovšem neznamená, že to tam není 🙂 Možná by bylo dobré se zeptat v nějaké bezplatné právní poradně. Já sám žádnou neznám, musel bych googlit, ale to můžeš už i sám.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Zas jen čtu ty vaše boží poučky, prosím vás, proč pořád dokola jen peskujete? Zkuste poradit, ne na něj piskovat. Spálil se už dost, teď potřebuje radu, jak z toho ven a ne číst, co měl, kdyby…to už přece ví!

před 3743 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hamon

Všechno, co je možné udělat, je vypsáno. Pokud víš o další možnosti, proč se o ni nepodělíš? A co se peskování týká – kdo chce, najde si v odpovědích peskování. Kdo chce, najde si v nich rady.

před 3743 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Hamon

Reezo jsem dala palec a to proto, že odpověděl tak jak měl, bez nějakých vedlejších řečí, které jsou zbytečné a navíc jsem mu ten palec dala taky proto, že bych to udělala stejně, tak proč to mám psát? Tak mi neraď, zrovna teda ty, který si pomalu mneš ruce nad tím, že naletěl. To on velmi dobře ví, nemusíš to psát, naco? To ti to dělá radost? „nemůžu říct že mě mrzí, že nemůžu poradit víc“…To na vysvětlenou stačí.To je asi tak všechno, co jsem chtěla. Víš prd, co ho k tomu dohnalo, tak nač to ještě psát?

před 3742 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hamon

Dej si palce i jiné orgány komu chceš, jsou jen tvoje.
A co se mého peskování týká, je mi jedno, jak se na to koukáš ty nebo tazatel. Radu jsem dal nejlepší, jakou jsem byl schopný. Jestli ji tazatel považuje za špatnou jen proto, že jsem se ho odvážil kritizovat, řídit se jí nemusí.

před 3742 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Nenapsala jsem ani slovo o tom, že bys dal radu špatnou, to bych laskavě nechala na něm, když dovolíš, ale ten dovětek není na místě a tím končím debatu o zbytečném pindání.

před 3742 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek