Avatar uživatele
anonym

Jak se mohlo podařit zesnulému vědci z Olomouce skladovat doma 10,5 tuny jedů a radioaktivních lá­tek?

Docela vykutálený věděc co? ☻ Jak toho mohl tolik propašovat? Za mě tedy velký respekt za odvahu a touhu po experimentech!!! Možná ho to i stálo život, ale jistě si užil spoustu zábavy. Stejně jako tam nevedou nějaké evidence zásob? Tolik věcí propašoval domů, aby pak mohl zkoumat a testovat na vlastní pěst a bez omezení. Škoda, že neznamenal nějaký videozáznam nebo deník, ale třeba se v tom skladišti ještě něco najde.

Záhadný a talentovaný… Vědec Jiří V. (†42), který si do baráku nanosil 10,5 tuny chemikálií, doma v Nedvědici léta osamoceně bádal a dny i noci trávil nad ampulemi a křivulemi. Co přesně vysokoškolsky vzdělaný inženýr a univerzitní doktor vymyslel nebo objevil, zůstane tajemstvím. Své plány si totiž vzal do hrobu. A jen náhodou po něm nezůstala spoušť!

Jiří V. byl vědec pracující na univerzitě. Až do poloviny roku 2013 byl členem mezinárodního vědeckého týmu na Univerzitě Palackého. Vědeckou kariéru muže, kvůli kterému kdysi na základce v Nedvědici dokonce zřídili chemický kroužek, přeťala loni předčasná smrt.

„Poslední dva roky byl Jirka nemocný a loni o Vánocích umřel,“ řekla sousedka. A aby toho nebylo málo, minulý týden měl pohřeb i jeho tatínek (†75). A pár dní po jeho pohřbu objevili hasiči v domku 10,5 tuny chemikálií, včetně radioaktivních látek a výbušnin!

Co by se asi jen stalo, kdyby látky vybuchly? Na to nechtějí místní ani pomyslet. Jedovatý mrak by podle expertů zamořil desítky kilometrů čtverečních v okolí.

„Syn říkal, že doma skladuje barvy,“ řekla včera chemikova matka (75). Podle svých slov neměla o účelu či původu chemického arzenálu ani ponětí. V domě zůstane prý dál bydlet.

Ing. Jiří V., Ph.D. (†42) byl mimořádně talentovaný chemik, byl členem Katedry organické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Od 1. 2. do 30. 6. 2013 byl i vědeckým pracovníkem mezinárodního týmu KOMBICHEM. Ten se mj. stará o zavádění nových metod pro tvorbu chemických knihoven pro účely spojené s vývojem nových léčiv. Před příchodem na univerzitu pracoval Jiří léta ve farmaceutické firmě. Jeho práci přerušila nemoc a později smrt.

Více na http://www.bles­k.cz/clanek/zpra­vy-krimi/403803/10-5-tuny-jedu-a-radioaktivnich-latek-si-domu-nanosil-vedec-z-olomouce-byl-spickovym-pracovnikem-univerzitniho-tymu.html?utm_sou­rce=blesk.cz&ut­m_medium=copy

A zde druhá varianta s dalšími informacemi.

Nechce se věřit tomu, že takový chemický arzenál se vůbec vejde do rodinného domu. Už původní odhady hovořily o čtyřech tunách, jenže když začali hasiči vyklízet jednotlivé části domu, objevovali další a další sklady. K dnešnímu dni odvezli celkem deset a půl tuny různých chemikálií.

V domě se našly různé kyseliny, hydroxidy i čisté prvky. Stav nebezpečí vyhlásil Hašek kvůli závažnosti případu ve čtvrtek večer, aby mohli hasiči a chemici do domu a bezodkladně chemikálie vynosit a zlikvidovat.

Řada nalezených látek byla toxických. Našlo se také zhruba půl kila trhavin a půl kila radioaktivních solí uranu a thoria.

Podle velitele hasičů Jiřího Pelikána sousedům a obyvatelům Nedvědice nebezpečí nehrozí. „Látky byly v originálních obalech. Nebezpečná byla možná kombinace látek, protože některé byly reaktivní. Nenašli jsme ale stopy, že by látky pronikly někam dál. Měřili jsme i radioaktivitu a není se čeho obávat,“ uvedl Pelikán.

Majitelka domu, jejíž syn chemikálie řadu let schraňoval, se vrátí domů pravděpodobně dnes. Během neděle byla u příbuzných, aby odborníci mohli prohlédnout i obytnou část.

„Vůbec ho nezajímalo, jestli ty látky mohou reagovat,“ okomentoval situaci hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. „Sbíral toho hodně,“ popsala jedna ze sousedek.

„K evakuaci jako takové nedošlo, paní včera (v neděli) umožnila zásah v obydlené části domu na základě dohody. I v té obydlené části domu jsme našli zhruba půl tuny nejrůznějších chemikálií. Například v ledničce jsme našli několik litrů kyanidu,“ popsal Hašek. V domě hasiči našli i znehodnocený ruční granát.

Podle hejtmana by řada chemických závodů mohla závidět, co vše se v Nedvědici našlo. „Rozzářené oči měli na chvilku i hasičští chemici, kteří pohromadě tolik různorodých látek zřejmě dlouhou dobu neviděli,“ uvedl. Něco podobného se podle něj nachází v profesionálních laboratořích, ale ještě nikdy se hasiči nesetkali s tím, aby něco takového bylo v rodinném domě.

Zesnulý chemik už nikomu nevysvětlí, jak se dostal k tak obrovskému množství jedů, výbušnin, kyselin a dokonce i radioaktivních látek. Cena za likvidaci se zatím vyšplhala lehce přes jeden milion korun. Částku podle Haška uhradí z krizového fondu Jihomoravský kraj.

Zdroj: http://domaci­.eurozpravy.cz/zi­vot/160273-z-nedvedice-bylo-odvezeno-10-5-tuny-chemikalii-v-lednicce-byly-litry-kyanidu/

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? suaeda před 2864 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
suaeda

Lidé jsou různí a sbírají ke svým „potřebám“ ledacos. V našem městě před časem nalezla policie v jednom panelovém bytě slušné množství neevidovaných zbraní a munice. Než vše pyrotechnici zabezpečili tak v nejbližším okolí museli být obyvatelé evakuováni. Naštěstí se nic nestalo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Tak pozor, nebyl to vědec ale ač chemický inženýr tak spíše pošuk. A nebylo to v Olomouci, ale v malém městečku v Jihomoravském kraji, v bývalé Vysočině. A můžeš mi to věřit, znal jsem ho osobně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Nebyl to vědec, i když byl vzdělaný jako chemik, jen psychicky nemocný člověk http://jpeg.cz/i­mages/2016/06/­28/6W7kd.jpg

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Drap

Co je na tom zvláštního. 10,5 tuny je jeden náklaďák. Do rodinného domku by se takových aut vešlo. Nebyly všechny věci jen vevnitř, některé i na zahradě.

před 2864 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek