Avatar uživatele
jancacv

Jak se má moje kolegyně bránit proti Mobbingu na pracovišti ze strany některých kolegyň?

Je to hrozné jak některé sekce u nás mohou tolerovat Mobbing,my se snažíme jí pomoct,ale je to nad naše síly,potřebujeme radu jak jí stímto pomoct,aby jí nechali vklidu pracovat a aby ráda chodila do práce a nebyla ve stresu,díky za každou slušnou radu nebo odkazy

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Deli před 4264 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

nahrát na telefon, jako video, pokud to je možné, ale to bude asi spíš takové útržkovité, nebo jak to napsat, prostě než vytáhne telefon, je to pryč, no tak nahlásit nejvyššímu, pokud si je jistá, že pracuje dobře, nemají se co po ní vozit, musí být asi hodně silná, to je jako tady:-))) musí to vydržet, nebo odejít, taky nechápu, proč si někde vytvářejí takovou pracovní nepohodu, to se tam sešlo pár pitomců bez mozku, co si řekli, že jí udělají peklo, já tomuhle taky nerozumím

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
meTTax

Dobrý den,

kdo nic neříká, nic nezmění.
Je několik bodů, které byste mohla provést, aby jste si tak mohla teoreticky pomoci.
V rámci připravy

  1. veďte si deník, do kterého si pečlivě zapisujte, vše, co se ohledně toho mobbingu stálo, až půjde do tuhého, kdyby se to náhodou řešilo právní cestou. Či jej poté pěkně ukázat nadřízenému. Každý takový záznam by měl obsahovat – datum útoku,popis skutkové podstaty mobbingu, kdo Vás napadá, jaké má útočník nejspíše motivy, v čí přítomnosti došlo k mobbingu (lze později uvést jako svědka), měl-li mobbing nějaké psychické či fyzické následky, pak uvést tyto, v takovém připadě, také zajít k lékaři a zapsat si data náštěv tohoto lékaře, také dny, kdy jste v zaměstnání kvůli mobbingu chyběli, ale také dny, kdy chyběl ten, jež mobbing dělá.
  2. Zapojte sociální síť, tím chci řict, kdo proti mobbingu bojuje sám, pak je těžké vyhrát, proto, když jí jakožto kolegové budete pomáhat, velmi jí pomůžete. Od vás by se v tomto případě měla očekávat hlavně empatie.

POzději:

  1. pomáhá, když se osoba odhodlá a původcne mobbingu vyzve k rozhovoru mezi čtyřma očima, bez přístupu veřejnosti. Upřímně původci sdělit, že máte nesporné důkazy mobbingu, nehádat se, jen úvést, co chystáte podniknout(právní kroky,nadřízený), v případě, že původce nezanechá svého jednání.

Samozřejmě se snažte vystupovat sebevědomě, řečí těla nedávejte najevo svou ne/jistotu.
Vy jakožto kolegové – pranýřujte mobbera, zastaňte se té osoby přímo při sporu, pokud bude potřeba podpory v objasnovani, např. už při vyšetřování, vše vysvětlíte.

Samozřejmě jsou zde další osoby, tkeré mohou zakročit, zmínil jsem však tyto, i pro šéfa, by mobbing měl být nepřípustný, už jen proto, že to snižuje pracovní výkonnost a celkovou morálku.

Zůstávám s pozdravem.
Doplňuji:
Původně jsem zde chtěl uvést i nějaké zákony apod.
Ovšem rozhodl jsem se, že tak neučiním, neboť způsoby mobbingu mohou být tak rozmanité, že by bylo zbytečné zde uvádět nějaké trestné činy, přestupky a další prohřešky, neboť by se vůbec nemusely zakládat na pravdě. Záleží, jak se mobbing projevuje, podle toho lze volit cestu.
Každopádně Vás chrání, jak Listina základních práv a svobod, tak i zákoník práce(§ 14)

Přeji pevnou vůli.

Zůstávám s pozdravem.

Upravil/a: meTTax

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek