Avatar uživatele
Lorelei

Jak se mám chránit před manželovým nemanželským děckem?

Přítel se nedávno dozvěděl, že má nemanželské dítě. Jednoho dne si ho plánuji vzít a chceme mít děti spolu. Jak se mám chránit, a to nejen v dědictví, aby jeho nemanželskému děcku nepřipadl například můj majetek nebo společný majetek, který jsem platila i já? Jak mám postupovat a na co nesmím zapomnět?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, anonym před 4432 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Lorelei, je to častý případ a pro ten existují předmanželské smlouvy. Chce to sepsat si veškerý vlastní majetek, vše mít řádně podloženo nabývacími listinami, smlouvami, bankovními výpisy, fakturami, doklady o koupi apod.
U společného majetku, který jste kupovali spolu je nejdůležitější si uvědomit, co má jakou hodnotu. Pokud jste si pořídili nemovitost, bude dobré se dohodnout se s partnerem na formě prohlášení, jakým způsobem jste se na její úhradě podíleli. Pokud se jedná o automobil a věci movité, ztrácejí rychle svou hodnotu. Tady bych asi partnerské vztahy zbytečně nenabourávala řešením případných majetkových nároků nemanželského dítěte partnera.
Od všeho si zakládejte doklady, aby bylo jasné, co jste pořídili před uzavřením manželství a dbejte na to, aby doklad na partnerovo jméno byl vystaven na základě toho, že příslušný finanční obnos také uhradí. Pokud něco budete platit Vy, tak ať je doklad na Vaše jméno.
Pokud se vezmete a manžel by se stal vdovcem, tak by se Vaše polovina společného jmění manželů (SJM) rozdělila rovnoměrně mezi Vaše děti a manžela (budete-li mít 2 děti, tak by získal 1/3 z Vaší poloviny majetku každý z nich). Po Vás by manželovo dítě nedědilo. Kdyby zemřel tento partner jako Váš manžel, tak by to ale bylo jinak. Jeho polovina majetku by se rozdělila mezi Vás, Vaše děti a jeho nemanželské dítě. Opět rovnoměrně, čili v tomto případě na čtvrtiny.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Sůwa

Dnes je převážná většina dětí „nemanželských“ a pokud bude tvůj přítel zapsán v rodném listu dítěte jako otec, je nárok dítěte stejný jako u „manželského“. Můj manžel měl z prvního manželství syna a když zemřel, nedělala jsem ve vypořádání rozdíly, přestože majetek byl převážně získaný mým přičiněním. Je to jen tvoje rozhodnutí, dítě ale přece za nic nemůže.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mapel

Vše ošetřit v předmanželské smlouvě.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
DusanSk

myslim ze by ste sa skor maly zamysliet a riesit starostlivost o to dieta. Ako je napisane nizsie, aj ked je nemanzelske otec je otec a mal by sa starat a vychovavat (a vy s nim) a nie len platit (ziadne peniaye otca nenahradia). A krasne uvidite ci si doticneho vezmete a ako sa do budcna bude starat o vase spolocne deti 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
kropitko

Proboha, to mi mozek neválcuje,, přeci musel vědět, že má dítě, ne? Vždyť to není jen tak zapsat někoho do rodného listu, aniž by to ten druhý nevěděl,,,

před 4432 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Kropítko, nějak nechápu. Přece si někoho beru bez ohledu na to, zda má či nemá nějaké „závazky“.

před 4431 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
kropitko

Manžel si mně taky vzal a musím přiznat, že nikdy neřešil, jestli ho moje děti o něco neoberou,,,

před 4431 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek