Avatar uživatele
leporela22

Jak se mění v angličtině příslovce s koncovkou -ly? Najdu někde seznam?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat – jelikož se v angličtině mění příslovce jako například simple(prostý) simply(prostě)
anebo good-well (dobrý-dobře), je někde celý seznam, který to jsou? Našel jsem jen některá a nevím, jestli to jsou všechna. Našel jsem jich asi 20 a nevím, jestli ostatní se už nemění. Budu rád za každou radu.

Zajímavá 0 před 2940 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
quentos

Většina příslovcí se tvoří přidáním koncovky -ly k příslušnému příd. jménu, od něhož je utvořeno. Pokud dané příd. jméno končí na -y, v drtivé většině se toto mění na -i (a pak se přidá koncovka -ly), např. hasty > hastily.
Některá příd. jména se nestupňují, to ale neznamená, že by se nestupňovala příslovce od nich odvozená. Např. příd. jméno „dead“ se nestupňuje, ale příslovce „deadly“ normálně stupňovat lze (deadlier, the deadliest).
Výjimku tvoří:

  • příd. jména zakončená na -le (simple, possible…): ta tvoří příslovce odtržením koncového němého E a jeho náhradou za Y (simply, possibly). Toto se děje prakticky u všech příslovcí zakončených na -le z prostého důvodu – zakončení „-lely*“ by nešlo vyslovit a taky by blbě vypadalo…
  • některá příslovce se tvoří nepravidelně (good > well). Chápu správně, že hledáte seznam těchto nepravidelně utvořených příslovcí? Tak ten je třeba zde: http://speakspe­ak.com/resources/en­glish-grammar-rules/adjectives-adverbs/irregular-adverbs . Moc jich není – jen sedm a půl (to „půlté“ je nepravidelné jen někdy). I v jiných zdrojích jsem našel sedm a půl. Kde jste našel 20? (Možná jste počítal i příd. jména zakončená na -le, která tvoří příslovce tak, jak bylo uvedeno výše, ale to bych nechápal jako nepravidelnost…)

Zdroj: http://speakspe­ak.com/resources/en­glish-grammar-rules/adjectives-adverbs/irregular-adverbs

Upravil/a: quentos

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek