Avatar uživatele
anonym

1/4 z více než 100 000 výtahů ČR jsou v natolik špatném tech. stavu, že ohrožují zdraví a někdy i život. Komu to hlásit?

Jak je možná takováto ignorace zákona? (viz info dole) Když člověk jezdí denně výtahem v paneláku a něčeho si všimne a obrátí se na servis a ten to neopraví, tak se obratí na majitele a co když ten to začne ignorovat?
Pak se čeká na nějaký fatalní úraz či neštěstí?

V České republice momentálně funguje přes 100 000 osobních výtahů. Z toho je více než čtvrtina v natolik špatném technickém stavu, že jsou zdraví nebo dokonce životu nebezpečné. Tato čísla navíc zůstávají už několik let téměř stejná.
Majitelům zastaralých výtahů nehrozí žádné postihy

V naprosté většině nebezpečných výtahů jde o zastaralá zařízení uvedená do provozu i před desítkami let. Dokud se však nestane nehoda, majitelům nebo provozovatelům takových výtahů nehrozí žádný postih. Důvodem jsou závažné nedostatky v české legislativě, konkrétně absence zákona o provozu nebezpečných technických zařízení. Bez něj záleží pouze na majitelích, v jakém stavu výtahy jsou.
V čem spočívá nebezpečí starých výtahů

Mezi nejčastější závady starých výtahů patří:

chybějící klecové dveře
nefunkční dveřní uzávěrka
nevyhovující spínač šachetních dveří
nedostatečné rozměry šachty
nízká nosnost

V praxi se např. chybějící klecové dveře projevují mezerou mezi kabinou a výtahovými dveřmi, která může způsobit vážný úraz či zapadnutí klíčů do výtahové šachty. Méně nebezpečné, zato velmi nepraktické jsou i příliš malé výtahy, do kterých nelze zajet s kočárkem.
Nebojme se rekonstrukce výtahu

Ideálním řešením závadných výtahů je jejich kompletní výměna, případně modernizace. V obou případech platí, že je třeba hledět do budoucna a zaměřit se na dobrý poměr kvality a ceny. Toto rozhodnutí potom ovlivňuje životnost výtahu i další výdaje na jeho údržbu a servis.

Rekonstrukce výtahu totiž nespočívá jen v odstranění zjištěných rizik a nedostatků, ale hlavně ve zvýšení jeho užitné hodnoty. Renovované výtahy mají vyšší nosnost, prosvětlenější vstupy, větší plochu atd. Investice do výměny či modernizace se zkrátka vyplatí.

Zdroj: http://www.vy­tahy.com/cs/no­vinky-a-zajimavosti/152-nebezpecne-vytahy

Zajímavá 0 před 2852 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

To je věc majitelů výtahů. Neni to kam hlásit. Pokud víš, že ten, který používáš, je v rozporu se zákonem, podej trestní oznámení na policii. Toto je však dlouholetý stav v tomto státě. Nařízení zákona je jedna věc, ale praxe bývá trochu jiná.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kulpix

Známý dělá výtahy a předělat tolik výtahů-jak správně říkáš nevyhovujících a přitom stále používaných- nelze. Už jen proto, že když to nikdo nenahlásí, je těžké s tím něco dělat. Podívejte se na stránky nějakých výtahářů a zkuste se v baráku s majitelem výtahu domluvit.

před 2852 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek