Avatar uživatele
Gestas

Jak se oficiálně nazývala naše země 15. března 1939 v 0:01?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2606 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

"Středa 15. března 1939 byl nevlídný, sychravý den. Ani nepříznivé počasí však okupaci zbytku Československa nezabránilo. Po sedmé hodině ranní obsadily německé jednotky Mělník, v půl deváté byly v Pardubicích. Kolem desáté hodiny přijeli první Němci do budovy Ministerstva národní obrany v Praze-Dejvicích a krátce nato dorazili i na Pražský hrad. O půl jedenácté byla obsazena Čáslav, v poledne se okupanti objevili v Uherském Hradišti. Postupně tak byl obsazen celý zbytek republiky. Německá armáda dokonce překročila slovenské hranice a v prostoru západně od řeky Váh vytvořila tzv. ochranné pásmo.

Po sedmé hodině večer vjel do obsazeného Pražského hradu sám Adolf Hitler.

O den později vydal výnos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Druhá republika definitivně skončila."

http://armada­.vojenstvi.cz/pred­valecna/studi­e/3.htm

"Výnos o zřízení protektorátu z 16. března 1939
V dopoledních hodinách dojednala na Pražském hradě skupina berlínských expertů pod přímým dohledem Adolfa Hitlera definitivní znění Výnosu o zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Jeho text zazněl nejprve v rozhlase a následující den jej otiskl denní tisk.

Ve 14.30 pozval k audienci Emila Háchu. „U kancléře, který byl oděn ve světlehnědou uniformu oddílů SA a který svému hostu přišel vstříc na práh komnaty, setrval pan president téměř půl hodiny,“ informovala Československá tisková kancelář.

http://www.si­monak.eu/index­.php?stranka=pa­ges/h_k/3_16.htm


Z toho vyplývá, že Protektorát byl vyhlášený až 16. 3. 1939.
Dne 15. března byla obsazena německými vojsky Česko-Slovenská republika.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Gestas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Podle mě, stále Česko-Slovenská republika.
Viz. článek:
14. března v 16 hodin odjel prezident Emil Hácha zvláštním vlakem z Prahy do Berlína. O hodinu později odstartovalo z Ruzyňského letiště letadlo s plk. F. Moravcem a deseti zpravodajskými důstojníky druhého oddělení Hlavního štábu čs. armády, kteří odváželi nejdůležitější věci z tajného archívu. V 19.30 hodin telefonoval přednosta poštovního úřadu v Moravské Ostravě, že místní policejní ředitelství, radnici, nádraží a další důležité budovy obsadili Němci. Nedlouho na to zahájila osádka kasáren v Místku boj, při němž došlo v řadách německých vojsk ke ztrátám. Na rozkaz nejvyššího velení však musela být palba zastavena.[7] Na Václavském náměstí v Praze vyprovokovali němečtí studenti srážky s českými obyvateli. Krátce po půlnoci na 15. březen začínají brněnští Němci přebírat ve městě moc. Postupně obsadili radnici, policejní ředitelství, zemský úřad a další budovy. 15. března v 1.15 hodin vstoupil prezident Hácha a ministr zahraničí Chvalkovský do nové budovy říšského kancléřství. Po přívětivém úvodním slovu Háchy začal Hitlerův monolog, při němž oznámil, že vydal vojsku rozkaz obsadit české země a připojit je k Německé říši. Ve stále útočnějším tónu Hitler vyhrožoval rozbitím země, bombardováním měst, likvidací obyvatelstva. Krátce po druhé hodině určil Hitler přestávku, při níž Hácha volal do Prahy, aby svolal ministerskou radu. Hitler však vyhrožoval i po přestávce, ale Hácha odolával až do doby, kdy ho stihl srdeční záchvat. I poté se snažil jednat, ale nakonec byl zlomen. Před 4 hodinou ranní podepsali Hácha a Chvalkovský „prohlášení německé a česko-slovenské vlády“, kde se mimo jiné praví: „Čs. prezident prohlásil, že… klade osud českého národa a země s plnou důvěrou do rukou vůdce Německé říše.“
Hitler v Praze 15. března 1939

Mezitím v Praze došlo k zasedání vlády, kde byl vydán rozkaz všem armádním sborům neklást jakýkoliv odpor. Ve 4.30 hodin začal pražský rozhlas vysílat rozkaz o chystaném vstupu německých vojsk v 6.00 hodin ráno na území Čech a Moravy. 15. března v časných ranních hodinách začala německá armáda obsazovat okleštěný zbytek Čech a Moravy. V nevlídném dni byla přijata nevlídně zaťatými pěstmi českým obyvatelstvem, pouze tam, kde žila silná německá menšina, byly německé okupační jednotky vítány svými soukmenovci. Na nárožích ulic se objevila vyhláška „Rozkas pro Obyvatele!“ o převzetí výkonné moci na území obsazené Wehrmachtem. V 19.15 hodin přijel na Pražský hrad Hitler, hradní stráž vystřídali esesáci. Zvláštní vlak s Emilem Háchou se vrátil do Prahy až v 19.30 hodin s úmyslným zpožděním. Ve čtvrtek 16. března vydal Hitler na Pražském hradě Výnos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Česko-slovenská vláda byla přejmenována v nezměněném složení na vládu protektorátní. Druhá republika skončila de iure.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

najprv z histórie
14.marca 1939 o 12,07 „na neverejnom pokračovaní zasadania poslanci snemu (sedem minút po vypršaní Hitlerovho ultimáta) jednomyseľne a bez diskusie schválili povstaním návrh zákona a zaspievali pieseň Hej Slováci. Snem prijal názov Slovenský štát, ktorý platil až do prijatia ústavy 21. júla 1939, ktorá zaviedla názov Slovenská republika.“ Tým vlastne začal rozpad Československej republiky
Ten istý deň „pozval Hitler do Berlína Emila Háchu, ktorý bol v noci na 15. marca pod hrubým nátlakom prinútený podpísať dokument o včlenení Čiech a Moravy do Nemecka. Hácha tak urobil bez konzultácie s parlamentom, pričom je potrebné brať do úvahy, že rokovanie sa nieslo v násilnejšom tóne ako rokovanie s Tisom. Hitler vyhlásil, že každý odpor bude zlomený „všetkými prostriedkami brachiálneho násilia“ a Hermann Göring sa dokonca vyhrážal bombardovaním Prahy.
Rozpad Česko-Slovenska bol zavŕšený ráno 15. marca, keď Maďarsko začalo obsadzovať zvyšnú Karpatskú Ukrajinu, a keď prekročili jednotky Wehrmachtu české hranice.
16. marca bol Hitlerom na Pražskom hrade vyhlásený Protektorát Čechy a Morava a Hácha sa stal bábkovým prezidentom tohto útvaru.“

15. března 1939 v 0:01 Dr.Hácha ešte zastupoval Československú republiku

citované z: https://sk.wi­kipedia.org/wi­ki/Vznik_Sloven­sk%C3%A9ho_%C5%A1t%C3%A1­tu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Tipoval bych že Protektorat Bohmen und Mahren. S dvěma přehláskami, které tu nejdou napsat.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Gestas

přehláska je dvě pozice od ů äëïöü

před 2606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
L. da Vinci

Kepler, jdou tu napsat ë, ä

před 2606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Tak jsi lepší, já na to ještě nepřišel. Vlastně jsem ještě nepátral. Poraď. O „e“ nešlo, ale o „o“.

před 2606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
JájsemRaibek

ö, ë. No žádný alt+, ale normálně zmáčknu klávesu vedle velkýho entru, kde je čára, obrácený lomítko, čárka a právě ta dvojtečka. No a děláš to jako s čárkou nebo háčkem nad písmenem. Stiskneš tu klávesu a pak o, a, e a je z toho ö, ä, ë. Jo a taky u-ü.ÿ jo to taky jde :D

před 2606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Hmm, asi mám jinou klávesnici, na žádné klávese vodorovnou dvojtečku nemám ☹

před 2606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
L. da Vinci

Alt+ 0228 = ä
Alt+ 0235 = ë
(levý alt + x)

před 2606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Jo, tohle funguje, dík. Přiznávám se, že klávesové zkratky moc nepoužívám, protože je neznám. Už jsem ale prošel nějaké odkazy, zkratek jsem našel hromady, ale zrovna ty dvě tvoje tam nejsou. Budu hledat dál.

před 2606 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek