Avatar uživatele
anonym

Jak se počítá energeticky náročný dům?

Se sousedem máme asi tak stejně vyhřívanou plochu.Oba máme 140 žeber radiátorů (on sice už ne, předělal si to na deskové radiátory).On spálil dříve 90q uhlí, já jen 50q, ale s tím rozdílem, že on topil přes noc (prakticky celý den) já zatápěl každý den v 15hodin a přes noc jsem netopil,pouze při mrazech nad –10stupňů).On si před několika lety pořídil kotel na dřevo, ale spálí v něm dva plně naložené valníky za traktor dřeva (topí stále stejně).Já nyní spálím jen 40q uhlí (chodím více do lesa na odpadové dřevo, takže prakticky do Vánoc netopím uhlím, někdy i pár dnů po Vánocích).Peněžitě to vychází stejně se sousedem.
Tak by mně zajímalo, když budu prodávat dům, z čeho se bude počítat jak je energeticky náročný (protože topím jen když jsem doma a ne přes noc).

A ještě mně zajímá to, jestli vůbec někdo přemýšlí nad tím, že za pár let NEBUDE dřevo, protože stále více lidí topí dřevem, tak za 10 – 20 let bude dřeva nedostatek (protože když to vidím ve vesnici, to jsou kolony aut co se spálí dřeva (a to máme jen 280 obyvatel).

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 3656 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Energetická náročnost domu (budovy) nezávisí na tom, jak topíš a jakou máš komfortní teplotu, ale na ´úniku tepla´ za nějaké konkrétní modelové situace – jinak by nebylo možné porovnávat různé objekty (´topné návyky´ majitele nejsou podstatné).
Takže se hodnotí tepelný odpor stěn, stropů, oken, dveří, velikost jejich ploch, jejich orientace, výška místrostí… Jde o poměrně složitý výpočet.
___
Pokud jde o dostupnost dřeva – nebál bych se, v Česku se každoročně zalesněná plocha zvětšuje.
😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Tom20

Měří to kvalifikovaná osoba s termokamerou,na topení nezáleží :D Tzv. tepelné mosty,to jest kde teplo uniká(měří se to hlavně v rozích).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek