Avatar uživatele
Kryšpín

Jak se prodával státní majetek před mnoha lety?

V době prodeje OKD, Čepra, SHD a.p. postačil pouze jeden znalecký posudek, ministr financí a šikula, který byl na správném místě ve správný čas a kšeft byl hotov, neb do toho mohla zasáhnou Poslanecká sněmovna či nikoliv ? Kdo navrhoval rozprodej ?

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2220 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
autacek

Jo, poslanecká sněmovna do toho občas zasáhnout mohla, ale jelikož prodávala vládní klika, tedy skupina, co měla ve sněmovně většinu, případně se všimné a malá domů dostala i teoretické opozici, nebo systém ty mě a já pak tobě, nějaký výsledek, tedy zamezení tomuto vyrabování toho co tu zbylo, se nedostavil.

Upravil/a: autacek

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Jak se prodával státní majetek před mnoha lety? Za „babku“ vopred vybratím záujemcom. Vďaka klamstvu o žiarivej ceste do prosperity štátu a jeho obyvateľov pomocou rozdaniu spoločného štátneho vlastníctva a za pomoci Kuponovej privatizácie za symbolických 1000.-Kčs sa umelo znížili hodnotové body štátnych podnikov, čo umožnilo niekoľkým podnikavcom sa obohatiť na úkor väčšiny obyvateľstva. Bol vytvorený „Úrad na likvidáčný výpredaj štátneho majetku za účelom obohatenia zopár jednotlivcov“, čo odsúhlasili aj poprevratoví zástupcovia ľudu v Parlamente, čím sa hospodársky Československá republika (neskôr aj jej nástupnícke štáty – ČR a SR) zaradila na úroveň rozvojových krajín 3.sveta.

a teraz si už môžme len spievať piesne z opery Prodaná nevěsta:
"Prodali jsme nevestu, prodali jsme ženicha,
a teď už nás nic nebolí a nepíchá
živý jsou mrtví a komu na to ještě záleží,
a komu na tom ještě záleží, a koho naše pravdy pálí,
a pro koho má smysl brát, to co nám kdysi dávno vzali.

Ouvej, ouvej!
Konec radosti!
Hrnou se starosti,
zlosti, mrzutosti.
Ouvej, ouvej!
Proč bychom se netěšili,
proč bychom se netěšili,
když nám pánbůh zdraví dá?
Jenom ten jest vpravdě šťasten,
kdo života užívá.
proč bychom se netěšili…"

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

Majetek se neprodával stejně, většina v privatizaci. Kdo měl štěstí, vydělal, kdo ne, jen se vrátila tisícovka. Jen několik firem nebylo v privatizaci.

Upravil/a: cukrar

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

LED: myslím, že kuponová privatizace nebyla úplně blbej nápad. Bohužel přišla k neinformovaným lidem, kteří pak své podíly prodali za babku těm informovanějším. A věřím (možná naivně) že prvotní účel těch co kuponovku prosadili nebyl se obohatit, ale opravdu vypořádat s lidmi ten jejich „společný“ majetek.

Fakt je, že to až tak úplně nedopadlo…

před 2220 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

bolo to ako keď dáte malým deťom do rúk kľúče od naštartovaného auta, potom už len voláte (v tom dobrom prípade) niekoho, aby vám to auto odtiahol do šrotu.

před 2220 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Mno… to asi skoro i jo ☹
Otázka je kdo všechno byl schopen riziko předem odhadnout.

před 2220 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek