Avatar uživatele
Dismas

Jak se projevuje, že jsou Češi národem Š/š/vejků?

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2886 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Je třeba si uvědomit, jak se choval Śvejk. Literární kritikové ho pojmenovali „geniálním idiotem“. Prostomyslný dobrák, který až k absurdnosti provádí všechny rozkazy, takže své nadřízené dohání k zuřivosti. Brání se válce svým chytráctvím. Vyjadřuje tím jakýsi odpor proti válce.

Švejkovství
Právě z dvojakosti postojů Švejka se českému národu říká, že lidé švejkují, že se u nich projevuje švejkovství,. tzn., že často předstírají poslušnost a plní povinnosti. Je to ale jen formálně ,mnohé pokyny zesměšňují, ironizují, vnitřní přesvědčení je jiné.

Dá se tedy říct, že mnozí Češi jen „naoko“ přijímali či přijímají často nesmyslné příkazy, zákazy atd. Dělají si z nich legraci, jak o tom svědčí různé vtipy atd.

Švejkovina
Netýká se to samozřejmě všech Čechů, byli i jsou mnozí jedinci poslušní, přesvědčení o tom, že vše je správné, často využijí situace, dělají z ostatních „blbce“, ve stylu „já nic, to muzikant“, využívají i legraci ve svůj prospěch. Vycházejí možná z toho, že Švejk věděl, co dělal – tomu se říká švejkovina, která je negativní na rozdíl od švejkovství.

Je český národ oprávněně, nebo neoprávněně považovaný za „švejky“? Jsme šprýmaři, horliví, ulejváci či vychytralí?

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
fcoop

Začalo to Bílou horou. Pak jsme byli stovky let v papiňáku. Reakce – typický český humor, byla to jediná možná sebeobrana.
Jen těch vtipů na bolševika....­..........

Za totality cizinec povídá Čechovi:
„Poslyšte, ta Stalinova socha, všude ty Leninovy obrazy – vy ten Sovětský svaz ale musíte mít rádi.“

„Jo. Musíme.“

„Švejkárna – zesměšňování armády, resp. úřední moci obecně, předstírání poslušnosti a plnění povinností; švejkovat – předstírat poslušnost a plnění povinností“.

„Na druhou stranu se u tohoto bodu zdůrazňuje, že mnohé mezinárodní úmluvy bereme příliš lehkovážně a snažíme se "švejkovat“. Jako důvod se však na prvním místě uvádí ne to, že ony úmluvy je třeba dodržovat pro jejich environmentální charakter, ale to, že „oni“ to po nás chtějí a my jsme příliš malá země na to, abychom si mohli dovolit vzdorovat. Čili je tu opět v pozadí motiv cizáků, kteří nám shora chtějí cosi vnucovat." (Net)

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Švejkováním. Ničím jiným.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Když se jedná o milionáře co honí řízky po ledě, neb čutálisti, tak se sjednotí, ověšují se vlajkami, řádí v ulicích, když šlechta dlouhá léta neřeší řádně zlodějny a předvádí čoro-moro nechává kauzi pomalu vyhnívat, tak jsou ovčané spokojeni, poněvadž mají hypotéky, strach o zaměstnání, nechtějí mít komplikace a.p.

Upravil/a: Kryšpín

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek