Avatar uživatele
Frogman

Jak se skloňuje město Podgorica?

Např.: „Asi tři kilometry severozápadně od Podgorice leží ruiny…“
Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Podgorica#E­tymologie

Podle mě by tvar 2. pádu měl být Podgoricy. Proč je 2. pád podle vzoru růže a zbytek podle vzoru žena?
__________
@štamgast: Není to jen na Wikině, viděl jsem to třeba i v časopise Travel Service Magazine, který jsem četl v letadle – http://cotmedi­a.cz/ecasopisy/tsm/2015/­cz-leto-15/files/asset­s/basic-html/page10.html

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Agneta před 3127 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

Mají to dobře, spolehlivější je hledat to přímo na stránkách ÚJČ: „Jména, ve kterých předchází koncovému -a ve výslovnosti měkká souhláska (Levoča, Boloňa (i Bologna), Prievidza, Troja, Dobrudža, Fallúdža, Čadca, Bystrica, Keňa, La Coruña [koruňa]), se řadí podle mluvnic obvykle k podtypu „Troja“, který má ve 2., 3. a 6. p. tvary podle vzoru „růže“ a v 1., 4., 5. a 7. p. podle vzoru „žena“ (2. p. Levoče, Boloně (Bologne), Prievidze, Troje, Dobrudže, Fallúdže, Čadce, Bystrice, Keně, La Coruně [koruně] – 3., 6. p. Levoči, Boloni (Bologni), Prievidzi, Troji, Dobrudži, Fallúdži, Čadci, Bystrici, Keni, La Coruni [koruňi] – 4. p. Levoču, Boloňu (Bolognu), Prievidzu, Troju, Dobrudžu, Fallúdžu, Čadcu, Bystricu (lze i Bystrici), Keňu, La Coruñu [koruňu] – 7. p. Levočou, Boloňou (Bolognou), Prievidzou, Trojou, Dobrudžou, Fallúdžou, Čadcou, Bystricou (lze i Bystricí), Keňou, La Coruñou [koruňou]).“ Viz zdroj, odstavec 2a.

Zdroj: http://priruc­ka.ujc.cas.cz/?id=370#­nadpis1

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?gecco Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
štamgast

Nejsem odborník na jazyk český ale podle mě by to mělo taky být podle vzrou žena a tím pádem to má Wikipedie špatně, ono Wikipedii taky píšou lidi, kteří nejsou bezchybni.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek