Avatar uživatele
postcd

Jak se slušně a neútočně a dlouhodobě bránit manipulátorům, kteří vyvolávají pocity nedostatečnosti, neschopnosti, viny?

nehledám řešení v podobě úniku/útěku, děkuji

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2980 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Šidlo

niektorých odzbrojí, ak im dáte za pravdu

niektorých odzbrojí myknutie plecom – neutrálne reakcie, čo najmenej ukazovať emócie

niektorých odzbrojí očividná pravda – priamy dôkaz neviny, schopnosti a dostatočnosti­.....ale to je tá najlepšia verzia a aj najzriedkavejšia

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Hlavně si takovéto chování nesmíš nechat líbit. Pak by se to stále jen zhoršovalo. Ve zdroji jsou uvedeny rady, jak proti manipulátorovi postupovat:
"Kontramanipulace
Použijte proti manipulátorovi jeho vlastní zbraně. Prostě s ním manipulujte stejně jako on to dělá vám. Používejte podobné metody jako on. Dejte mu najevo vaši lhostejnost. Ukažte mu, že na vás jeho manipulační taktika už nezabírá, že jste ho prokoukli a jeho snahy se míjí účinkem.

Ignorace
Pokud se vás partner snaží zatlačit někam, kam vůbec nechcete, prostě tyto jeho snahy ignorujte. Pokračujte dál v rozhovoru, jako by se nic nestalo, ale s tím, že jeho požadavku ignorujete.

Změna perspektivy
Při komunikaci s manipulátorem mu názorně popište svůj pohled na věc. Ukažte mu, že neexistuje jen jeden jediný pohled na svět tedy ten jeho. I vy máte přece nárok na vlastní názory. Případně mu nabídněte pohled na věc z perspektivy třetí osoby.

Asertivní chování
Nebuďte jen pasivním příjemcem manipulací vašeho partnera. Přestaňte stále jen ustupovat. Dupněte si a nenechte si vnutit manipulátorovy názory ani pohled na věc. Důrazně, ale v rámci slušnosti a bez zbytečné agrese, se snažte prosadit vlastní názor. I vy přeci máte právo žít podle vašich vlastních představ.

Přerušení rozhovoru
Pokud to vypadá, že vaše komunikace s manipulátorem došla do slepé uličky, ze které, zdá se, není úniku, prostě přerušte rozhovor a jděte pryč. Jasně partnerovi řekněte, proč diskuzi přerušujete. Sdělte mu, že máte pocit, že se vás snaží natlačit někam, kam vůbec nechcete, a to je vám velice nepříjemné."

Zdroj: https://www.par­tnerske-vztahy.eu/jak-se-branit-manipulatorovi/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
terry

Ignorovat je, myslet a dělat si své. Hledat komunikaci jinde.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Bez emocí „střídmě“ a přesně popsat jeho jednání.
Jakmile se začne vymlouvat, „vysvětlovat“, apod., otočit
se k němu zády a beze slova odejít.
Uděláte-li mu to několikrát, budete od něj mít pokoj.
(Několikrát vyzkoušeno a ověřeno.)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek