Avatar uživatele
luckykubrt

Jak se stavějí železniční koleje nad nebezpečnými a hlubokými propastmi?

Docela krkolomný kousek postavit takový most, aby taky vydržel.

Dodatek: Možná špatně položená otázka. Mně zajímá právě to stavění pod kolejemi. 🙂 Samozřejmě je to podobné asi jako při stavění přehrad, kde se složí lešení. A podobně jako přehrady musí zadržet sílu vody podobně ten most zátěž kolejí s projíždějícími vlaky. Zkoumá se nějak později ta bezpečnost mostů před každým projetím vlaků ?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Andělé, marci1 před 2452 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

V principu jednoduše, realicí složitě. Postaví se pilíře a nosná konstrukce, na to se položí mostovka. Koleje naváží zvláštní souprava , která ve směru ty kolejnice pokládá před soupravu ve směru jízdy.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Třeba takto. Pak na postavený most jen uložit koleje.
https://www.y­outube.com/wat­ch?v=4ApjIfu14Fc

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Železniční koleje se nestaví, ale pokládají. Položit koleje na takový most je sice ztížené, ale technicky možné, zvláště při současných možnostech techniky.
Postavit takový most je opět pouze technický problém. Neni to nic nemožného, i když je to podstatně problematičtější než postavit mostek přes potok. S dostatkem financí, času, dostatku pracovní síly a prostředků to lze. Což nakonec dokazuje i tvůj obrázek.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Odpovím na poslední část otázky. Most se nezkoumá před každým projetím vlaku, ale v určitých intervalech, obvykle několik let. Železnice na to má speciální oddělení, která se zabývají kontrolou, opravami a stavbou mostů. U nás to dříve byly ČD – Mostní obvod, nyní SŽDC – Správa mostů a tunelů.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
themerin

Příspěvek smazán administrátorem.

před 2452 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
luckykubrt

Kepler: Ale jestli myslíš ty pilíře, které jsou zasazené do oblouku tak jak se stavěl ten oblouk ? :O

před 2452 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Nosné pilíře se stavějí jako první a na nich teprve ty oblouky. Na to jsou různé stavební metody, uměli to už v antice. Nejsem stavař, ale využívá se lešení, podpůrné bednění a tak. Po dokončení je oblouk samonosný a stabilní. Na nich pak mohli postavit ty dílčí menší pilíře k mostovce.

před 2452 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
luckykubrt

Tedy v dnešní době za pomocí jeřábu by to mohla být i hračka. Ale v 19. století v Americe (otázka platila spíše pro toto období) to taková sranda nebyla, vést železnice přes kaňon. Jako správní kovbojové museli používat k práci lana… a i tak jich muselo několik neopatrných zahynout. Ale smekám před nimi klobouk, postavit něco takového musí být kumšt.

před 2451 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek