Avatar uživatele
bolak

Jak se to s tím když lidi prodávají okurky a brambory u silnice? Smí se to vůbec?

Je legální aby si člověk jen tak vyvěsil u silnice ceduli „okurky hadovky 10Kč/kus“ a bez jakýkoli licence je prodával?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, iwrana, briketka10 před 3892 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
beer

Odpoveď byla označena jako užitečná

Vyjímám:
Zákon číslo 455/1991 Sb., živnostenský zákon výslovně vylučuje v § 3 odstavci 3 písmenu f) ze svého režimu „prodej nezpracovaných rostlinných a živočišných výrobků z vlastní drobné pěstitelské a chovatelské činnosti fyzickými osobami“ a stanoví, že v tomto případě se nejedná o živnost v jakékoliv podobě. Obdobně i zákon číslo 252/1997 Sb., o zemědělství stanoví, v § 2e odstavci 2 následující: „Fyzická osoba provozující drobné pěstitelské a chovatelské činnosti, anebo prodávající nezpracované rostlinné a živočišné výrobky, nepodléhá evidenci zemědělského podnikatele podle tohoto zákona.“ Drobní pěstitelé se tudíž nemusí přihlašovat podle žádného z výše uvedených předpisů.

Zdroj: http://www.thin­ktank.cz/file­admin/thinktank-upload/texty/zah­radni-prebytky-01.pdf

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
fcoop

Když jsme u těch okurek

František si našel práci v továrně na konzervovanou zeleninu. Jednou takhle přijde domů a svěřuje se manželce, že má silné nutkání strčit penis do kráječky okurek.Manželka navrhuje, aby šel k psychiatrovi, ale František se chce se svým problémem vyrovnat sám. Za měsíc přijde František domů už v jedenáct a říká: „Pamatuješ si, co jsem ti říkal o kráječce okurek?“ „Bože, Františku, snad jsi to neudělal?!“ „Udělal,“ smutně přiznal František. „Ach Bože můj, co se stalo?“ „No co by, vyrazili mě z práce“ „Ale néééé – ublížila ti ta kráječka okurek?“ "Kráječka okurek…? Ne. Ta dostala taky padáka.....

Jak je to s bramborama,to netuším.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

jestli se to smí je 1věc a kde se to smí je 2.věc. Když si obec upraví zvláštní vyhláškou celkový zákaz prodeje na přesně specifikovaných místech z různě určených důvodů, tak pak (pokud není možnost si prodávat ze soukr. pozemku) si s těmi přebytky můžeš zajet mimo obec atd atd ,)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

beer: a co je to drobný pěstitel? když budu mít plnou zahradu česneků, budu ještě pořád drobný pěstitel?

před 3892 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

To je právě ono, prodám přebytky, ale neživím se tím. Je to nepravidelný příjem a taky určitě nepřesáhne částku 20000 kvůli zdanění.

před 3892 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ponovotny

z právního hlediska je drobný pěstitel ten, který to nedělá jako živnost (čímž nedosahuje na dotace). Z praktického hlediska- když budeš podnikatel v zemědělství, tak nebudeš plodiny pěstovat na zahrádce ;)

před 3892 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek