Avatar uživatele
bolak

Jak se to stalo, že má člověk několik různých skupin krve?

Kdy se to stalo a proč, k čemu je to dobrý? A je to tak i u zvířat že mají různé krevní skupiny? A existuje nějaký živočich, od kterého by bylo možné dát člověku transfuzi tak aby ho to nezabilo?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, gagaga před 3940 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Krevní skupiny AB0 a původ člověka – dlouhý článek, který je třeba přečíst celý
http://www.me­mento.junweb.cz/clan­ky/spzo13.htm

Chápání důležitosti systému AB0 není však omezeno jen na klinické aplikace. S naší novou schopností rychle sekvenovat geny, se systém AB0 osvědčuje také jako cenný nástroj k určování vzorců lidské migrace a původu člověka.

Lidé dědí dva geny pro krevní skupinu; nebo, přesněji řečeno, dvě alely, jednu od každého rodiče.

Zkoumání začalo od Adama
Závěr článku

Pokud Adam a Eva neměli alely všech tří krevních skupin, muselo dojít k mutaci, která vytvořila alelu 0 pokud byla lidská rasa ještě velmi malá a předtím, než se lidé rozšířili po zemi. Ať už byl původ krevní skupiny 0 v Adamovi a Evě při stvoření či ať už vznikla mutační událostí, k níž došlo krátce před či po potopě, je to silná podpora pro tvrzení, že všichni dnešní lidé jsou potomky dvou jedinců či malé skupiny lidí, která nakonec osídlila zemi. Oba scénáře jsou v souladu s biblickým modelem lidských počátků.

Jiný zdroj
Krevní skupina jako výsledek schopností člověka přizpůsobit se prostředí
Konečné rozdíly v krevních skupinách jsou výsledkem schopností člověka reagovat na změny prostředí a dostupné potravy v průběhu vývoje lidského rodu. Historie lidstva je v mnoha pohledech příběhem boje o přežití, příběhem o tom, v jakém prostředí lidé žili, jaká potrava byla pro ně dostupná. Vývoj lidského rodu je i příběhem o stěhování a nutnosti se přizpůsobit ve stravě měnícím se podmínkám. Nové druhy potravy byly příčinou rozvoje adaptačních mechanismů v trávicím ústrojí člověka a jeho imunitním systému, které byly nezbytné pro přežití lidstva. Tyto změny se odrazily především v rozvoji krevních skupin. Každá krevní skupina obsahuje genetickou informaci o stravě a chování našich předků. Ačkoli počátky vývoje krevních skupin sahají desetitisíce let do historie lidstva, mnoho rysů tohoto vývoje se nás dotýká i dnes.
skupina 0: Nejstarší a základní krevní skupina lidí na vrcholu potravního řetězce se silným imunitním systémem, lidí ochotných a schopných zničit každého, přítele i nepřítele
skupina A: První imigranti, donucení nezbytností migrace k adaptaci na rostlinou stravu a zemědělský životní styl, spojeni nutností spolupracovat v přeplněných komunitách.
skupina B: Lidé, kteří se přizpůsobili novým klimatickým podmínkám a promísení populací.
skupina AB: Vybraní jedinci vzácného splynutí tolerantní skupiny A a původně barbarské, ale vyváženější skupiny B.

http://www.hzp­.cz/clanek/259-0-Krevni-skupiny.html

http://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:Uz­lttEM-xDAJ:is.muni.cz/th/15086­5/prif_b/bak.pra­ce-K.Parmova.pdf+&cd=20&­hl=cs&ct=clnk&gl=cz&cli­ent=firefox-a
Určování krevních skupin u historického kosterního materiálu

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap, vagra Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Řada odpovědí již na 16 stránkách odkazů – viz zdroj:

Zdroj: http://www.od­povedi.cz/sear­ch?q=krevn%C3%AD%20sk­upiny

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit


Avatar uživatele
Funna

krevní skupiny vznikly stejně, jako všechno ostatní…prostě se postupem času vyvynuly…podle druhu stravy a prostředí…původní je 0, pak A, následovala B a nakonec se vlivem dědičnosti vytvořila i AB a přesně v romhle pořadá je i četnost v populaci …samozřejmě ještě nesmíme zapomenout na Rh± faktor, který se ještě dělí na antigen CC, Cc,cc, DD, Dd, EE, Ee a ee…zvířata mají také různé krevní skupiny např. u psů je zatím objeveno 8)…v prvopočátku lékařství se prováděli transfuze např. beránčí krve lidem, ale to byli ještě „hloupí“ a neznali krevní skupiny, takže někdy to člověka zabilo, někdy to kupodivu přežil…a vzhledem k tomu, že i při transfuzi lidké krve, je nutno dodržet krevní skupinu a Rh faktor a někdy i antigen (nebo dát jednorázově 0-, když jde o život a skupina je neznámá), tak jde krev lze při transfúzi převádět pouze z člověka na člověka…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Prý se na internetu šíří epidemie netové mutace papouščí nemoci – bezhlavé opakování starých příspěvků.

před 3940 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

:) Za to ty seš prvotřídní kokodák..

před 3940 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gagaga

:)

před 3940 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Opakované se u někoho líbí. 🙂

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/a-jak-to-mate-vy-se-svym-zebrickem-smrtelnych-hrichu

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jak-poznam-levostranny-breh-reky-nebo-prehrady

atd.

před 3939 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek